Putin Ve Poroşenko’nun İlk Yüz Yüze Görüşmesi 2 Saat Sürdü

Putin Ve Poroşenko’nun İlk Yüz Yüze Görüşmesi 2 Saat Sürdü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun doğu Ukrayna’da yaşanan krize çözüm bulmak için Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze toplantı 2 saat sürdü. Putin’in basın...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun doğu Ukrayna’da yaşanan krize çözüm bulmak için Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze toplantı 2 saat sürdü. Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, toplantının sona erdiğini duyurdu. Görüşmede hangi sonuçlara varıldığı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, toplantı sonrası iki ülke liderlerinin basına açıklamada bulunacağını ifade etmişti. Beklentilere rağmen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapmadan binadan ayrıldığı ifade ediliyor.

Putin ve Poroşenko daha önce de Haziran ayında Normandiya’da ayak üstü kısa bir görüşme gerçekleştirmişti. Telefonla da görüşmeler yapan iki lider ilk kez kapsamlı olarak iki ülke sorunlarını masaya yatırma imkanı buldu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Minsk’te yapılan görüşmeleri başarılı bulurken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, çeşitli formatta görüşmelerin sürdüğünü, Kiev’in Donbas’ta krizin barışçıl bir şekilde çözümü için her türlü şansı değerlendirmek istediğini söyledi. Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği ülkeleri ile görüşmelerin önemli olduğuna değinen Klimkin, kendileri için önceliğin Donbas’ta barışın yeniden sağlanması olduğunu vurguladı.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton görüşmeleri samimi ve pozitif olarak değerlendirirken, Ukrayna’da ateşkesin sağlanmasının zorunluluğuna dikkat çekti.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko da her şeyden önce görüşmenin yapılmasının önemli bir başarı olduğunu söyledi. Lukaşenko, “Görüşmeler zorlu geçti. Bazen temelden olmak üzere tarafların görüşleri farklı. Ukrayna’da krizin çözümü için yeni görüşmeler Minsk’te yarın yapılacak.” bilgisini paylaştı.

BM verilerine göre, Nisan ayından bu yana Ukrayna ordusunun Donetsk ve Lugansk bölgelerinde gerçekleştirdiği operasyonlarda 2 bin 249 kişi hayatını kaybetti ve 6 bin 33 kişi de yaralandı. 190 bin kişi Ukrayna içinde göçmen oldu, 207 bin kişi de Rusya’ya göç etmek zorunda kaldı.

Ukrayna barışın sağlanması için Rusya sınırda etkin güvenlik, Rusya’dan askeri mühimmat geçişinin durması, mili güçlerin elindeki Ukrayna askerlerinin serbest bırakılmasını istiyor. Askeri güç kullanımının sonlandırılmasını isteyen Moskova, bölge temsilcilerinin de katılımı ile siyasi çözüm yolunun açılmasını talep ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.