Putin: Abd, Yanlış Politikalarının Bedelini Ödüyor

Putin: Abd, Yanlış Politikalarının Bedelini Ödüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin kendi yanlış politikalarının sonuçları ve yeni tehditlerle mücadele etmek zorunda olduğunu söyledi.Uluslar arası düşünce kuruluşu Valdai Kulüp’ün Soçi’de düzenlenen programında konuşan...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin kendi yanlış politikalarının sonuçları ve yeni tehditlerle mücadele etmek zorunda olduğunu söyledi.

Uluslar arası düşünce kuruluşu Valdai Kulüp’ün Soçi’de düzenlenen programında konuşan Putin, “Bazen meslektaşlarımızın kendi yanlış politikalarının sonuçları ile mücadele ettikleri izlenimi ediniyorum. Onlar kendi kendilerine oluşturdukları riskleri yok etmek için tüm güçlerini kullanıyor. Onlar her geçen gün daha fazla bedel ödüyor…” eleştirisinde bulundu.

Rusya’nın birden çok kez tek taraflı askeri müdahalelerin yanlışlığı konusunda ABD’yi uyardığını ifade eden Putin, “Egemen ülkelerin içişlerine karışmaması ve aşırılıkçı, terör grupları ile flört yapmamaları konusunda uyardık. Onlar Suriye hükümetine karşı mücadele için terör örgütü IŞİD başta olmak üzere bir kısım gruplar koydu. Bu çaba hiçbir işe yaramadı…” dedi.

ABD’NİN MÜDAHALELERİ DEMOKRASİ GETİRMEDİ

ABD’nin demokrasi getirmek söylemi ile yaygın bir şekilde yaptığı müdahalelerin barış ve demokrasi getirmediğini vurgulayan Putin, “Onların müdahaleleri barış, refah ve huzur getirdi mi? İlerleme ve demokrasi?.. Sorunları çözmek yerine, çatışmalar tırmandırılıyor, bağımsız ve istikrarlı ülkeler kaosa sürükleniyor. Demokrasi yerine Neo-Nazilerden İslamcı radikallere kadar gruplar destekleniyor…” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Soğuk Savaş’tan zaferle çıktığını iddia ettiğini ve dünyayı kendi çıkarlarına uygun bir şekilde bölmeye kalkıştığını kaydeden Rus lider, uluslar arası ilişkilerde karmakarışık bir durumun ortaya çıktığını söyledi. Putin, “Sonradan görme insanların davranışı gibi, kendilerini büyük bir zenginlik ve dünya liderliği içinde buldular. Kendi çıkarlarına olmak üzere bu sisteme özenle yaklaşmak yerine, bunu karıştırdılar. Soğuk Savaş sona erdi. Ancak bu açık ve berrak anlaşmalar ve yeni kuralların olduğu barışı getirmedi.” tespitinde bulundu.

ABD, YENİ DÜŞMAN İNŞA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Kendi kendini lider ilan eden bir ülkenin tek kutuplu bir dünyayı kontrol etmesinin konforsuz ve taşınamaz olduğunun anlaşıldığını vurgulayan Putin, “Şimdi Soğuk Savaş yıllarlrındaki Sovyetler Birliği’nin yerine bir başkası oluşturulmaya çalışılıyor. ABD’nin propagandası için kimin şer ekseninde olacağı fark etmiyor. Nükleer teknoloji elde etmeye çalışan İran, dünya ekonomik lideri Çin ya da nükleer süper güç olarak Rusya… Biz dünyanın Soğuk Savaş yıllarında olduğu gibi parçalandığını, yandaş ya da karşıt oluşuna göre koalisyonlar oluşturulduğunu ve çizgiler çizildiğini görüyoruz. Böylece yönetme hakkı elde ediliyor.” suçlamasında bulundu.

Küresel ve bölgesel güvenlik sistemlerinin yetersiz kaldığı eleştirisi getiren Putin şu şekilde konuştu: “Maalesef küresel ve bölgesel güvenlik sistemlerinin bizi çalkantılardan koruması için herhangi bir garanti yok. Bu sistem her geçen gün zayıflıyor, parçalanıyor ve deforme oluyor. Uluslar arası ve bölgesel siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği zor dönemlerin tecrübeleri ile kazanıldı…”

RUSYA İMPARATORLUK YA DA YENİ BLOK PEŞİNDE DEĞİL

Rus lidere göre, Ukrayna küresel yapılanmasının etkisinde bu yönde çatışmaların yaşandığı ülkelerden biri, tek olmaktan da uzak.

Rusya’nın bloklar inşa etmek ya da imparatorluklar kurmak gibi hedefi olmadığını savunan Rus lider, “Rusya dünyada özel ve ayrıcalıklı bir yer edinmek istemiyor. Biz diğerlerinin çıkarlarına saygı duymak, bizim çıkarlarımızın da diğerleri tarafından dikkate alınmasını ve saygı duyulmasını istiyoruz.” dedi.

YENİ KÜRESEL KONSENSÜSE İHTİYAÇ VAR

Bölgesel anlaşmalar ve etki alanlarının parçalanmasının kabul edilemez olduğunu savunan Putin, “Uluslar arası çevrede temel değişimler oluyor, kontrol edilebilirlilik azalıyor, çok farklı tehditler ortaya çıkıyor, tüm bunlar için sorumlu güçler arasında yeni bir küresel konsensüse ihtiyaç var. Birilerinin etkinliğini artırma için çevrelerin oluşturulması ya da bölgesel anlaşmalar değil. Ben yeni bir karşılıklı bağımlılık anlayışının olması gerektiğini düşünüyorum…” temennisinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.