PTT çalışanlarının sorunu büyük!

PTT çalışanlarının sorunu büyük!

PTT çalışanları, bu yoğunluktan ötürü sosyal mesafesini koruyamazken; çalışanların bir de ciddi şekilde eldiven ve maske darlığı çektiği öğrenildi 

Yüzlerce ülkenin ardından Türkiye'yi de etkisi altına alan koronavirüs, 37 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Ülkemizdeki vaka sayısı ise yaklaşık 2 hafta içinde bin 500'ü aştı. Salgın karşısında çoğu kamu kurum ve kuruluşunda, özel sektörde hizmet sunan firmalarda önlemler artırıldı. Bu kapsamda Konya'da 13 PTT şubesi geçici olarak önlem tedbiri kapsamında kapatıldı. 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar idari izne çıkarıldı. Kapatılan şubelerdeki diğer çalışanlar ise merkeze çekildi. Bu süreçte yine PTT'lerde aşırı yoğunluklar oluştu. Genel Müdürlük tarafından gelen talimat ile PTT çalışanlarına maske, eldiven ve dezenfektan dağıtılsa da bu ürünler de yetersiz kaldı. PTT çalışanlarının bugün için en büyük ihtiyacı eldiven ve maske oldu. Yoğunluktan dolayı PTT çalışanları sosyal mesafesini de koruyamıyor. PTT çalışanları, “Sağlığımız tehdit altında olmasın” diyor.  
PTT ÇALIŞANLARININ ELDİVEN VE MASKE SIKINTISI VAR
Posta Çalışanları Derneği (POST-DER) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Doğan Arısoy, özellikle PTT çalışanlarının şu süreçte sağlık açısından büyük tehlike altında olduğunu dile getirdi. PTT çalışanlarına eldiven, maske ve dezenfektan dağıtımı yapıldığı fakat bu ürünlerin şuan için PTT'lerde yetersiz kaldığını ifade eden Arısoy, “Çalışanlarımız risk altında. Birkaç gün önce eldiven, maske ve dezenfektan dağıtımı yapıldı. Genel Müdürlüğün talimatı vardı. Genel Müdürlük, 'Çalışanlarımıza maske ve eldiven alınıp dağıtılacak' talimatı vermişti. Hepsi dağıtıldı.  Fakat bugün için bu malzemelerin yetersiz olduğu anlaşılıyor. Bir PTT şubesinin günlük olarak 458 iş ve işlem yapma kapasitesi var. Bu da PTT çalışanının yüzlerce insanla gün içinde iletişime geçmesi demek. Bir eldivenin birkaç işlem yaptıktan hemen sonra değiştirilmesi gerekir. Biz, PTT çalışanları açısından bunu geçtik. Çalışanlarımızın eldivenlerini bir günde değiştirmesine bile razıyız.  PTT'lerde ciddi bir malzeme eksiği var.  PTT çalışanlarının en büyük uğraşı gün içinde para oluyor. Arkadaşlarımızdan bize bilgiler geliyor. Birkaç işlemin ardından eldivenleri simsiyah oluyormuş. Böyle daha nasıl gidecek bilmiyoruz” şeklinde konuştu. 
MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE BİLE PTT'LER KAPATILMADI
Bankaların işlem için vatandaşı tek tek içeri aldığını kaydeden Arısoy, daha sonra şunları kaydetti: “ Bunun yanı sıra, bankalarda nöbetleşe çalışma sistemi getirildi. Çoğu kamu kurum ve kuruluşunda da benzer sistem uygulanıyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında idari izne çıkanlar oldu. 
Konya'da ilçeler de dahil toplamda 33 PTT merkezi var. Yaklaşık 68 şube var. 68 şubenin bugün için 13'ü kapalı. Yani PTT'nin 13 şubesi bugün geçici olarak hizmet vermiyor. Milli Mücadele döneminde bile PTT hiç kapatılmadı. Tedbir kapsamında belirttiğimiz 13 şubede ağırlıklı olarak idari izne çıkanlar var. Önümüzdeki süreçte bu şubelerin gelecek olan talimatla birlikte açılacağı biliniyor. Kapatılan 13 merkezdeki diğer çalışanlar da merkeze çekildi. Vatandaşa sürekli 'Sokağa çıkmayın' uyarısı yapılsa da, vatandaşlarımız bu uyarıları yeterince dikkate almıyor. Bundan dolayı bu süreçte de PTT'lerde yığılmalar oluyor. Bazı şubelerde toplanan kalabalığa polisler tarafından 'Burada kalabalık oluşturmayın' uyarıları yapılıyor. Vatandaş, dağılıyor 10 dakika sonra bir daha bir araya geliyor. Hizmetini sürdüren şubelerde böyle bir yoğunluk var. 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi. 65 yaş üstü bazı vatandaşlar PTT'ye işlem yaptırmaya bile geliyor. İşlem yaptıranlar arasında öksürenler, hapşıranlar var. Biz de diyoruz; 'Bu dönemde kimse mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmasın.' İnsanımız hem kendi sağlığını hem de çalışanların sağlığını düşünsün. PTT çalışanlarının verdiği hizmet gerçekten tehlikeli. İtalya'da bu yüzden 2 çalışan öldü. Çalışanlarımız bu süreçte kendine ne kadar dikkat ederse etsin, işlem yaptığı vatandaş da dikkat etmezse bu işin altından kalkabilmek mümkün olmaz. Vatandaş, bir an önce işinin bitmesini istiyor. Biz, vatandaşımızı da bazı durumlarda haklı buluyoruz. 65 yaş üstünün PTT'ye geldiğinden az önce bahsettim. 'Param yok, para çekip ekmek alacağım' diyenler var. Bu insanlara da bazı şeyleri çok görmemek lazım ama tedbiri de ne olursa olsun, elden bırakmamak gerekiyor. Bir yandan da bakıyoruz internet kargoculuğu çoğaldı. Bir kısım vatandaş da koronavirüsün arttığı bir dönemde böyle bir uygulamaya gitti. Şu süreç için olması gereken de bu aslında. Kişi hem kendini hem de PTT çalışanının sağlığını riske atmak istemiyor. Bakalım önümüzdeki günler bizlere ne gösterecek.” 

EMRE ÖZGÜL

whatsapp-image-2020-03-25-at-09.59.22.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.