'Psikolojimiz bozuluyor'

'Psikolojimiz bozuluyor'

Vatandaş, psikolojik belirtilere duyarlılık göstermeye başladı. Psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle kliniklere yapılan başvurular 4 yılda 3 kat arttı. Ayrıca bölge illerden tedavi için Konya'ya çok sayıda hasta geliyor

Psikolojik şikayetler nedeniyle doktora başvuran kişi sayısı patladı. Psikolojik tedaviye başlayan kişi sayısı son yıllarda ciddi oranda arttı. Son dönemlerde psikolojik hastalıklara olan duyarlılık oldukça belirginleşti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2009'da ayaktan 3 milyon 128 bin 29 kişinin, 2013'te 9 milyon 258 bin 37 kişinin sağlık kuruluşlarına başvurduğunu belirtti. İstatistikler de bunu doğrular nitelikte. Öyle ki 2009-2013 yılları arasında ülke genelinde psikolojik tedaviye başvuranların sayısı 3 milyondan 9 milyona çıkmış durumda. Genel olarak ise her ilde ciddi artışlar var. Konya da, gözle görülür bir artışın olduğu iller arasında bulunuyor. Alınan bilgilere göre, Konya'da 2009 yılında 42 bin 65, 2010'da 117 bin 828, 2011'de 205 bin 206, 2012'de 191 bin 787, 2013'te ise 231 bin 756 kişi psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Vatandaş, psikolojik belirtilere duyarlılık göstermeye başladı. Hastalıkların arasında ilaç tedavisine gerek olmayan geçici hafif olanları olduğu gibi, tedaviye devam etmeyen kişi sayısı da çok.

HASTA SAYISINDA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyhekim Psikiyatri Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İbrahim Eren, ruh ve sinir rahatsızlıklarına ilişkin bilgiler verdi. Başvuru sayısında son yıllarda ciddi bir artışın olduğunu belirten Doç. Dr. Eren, "Bu hastalıklar yeni değil. Toplumda zaten bu hastalıklar vardı. Sadece insanlar tedavi için merkezlere başvurmuyordu. Bazı hastalar ya doktora gitmiyor ya hasta olduğunu bilmiyor ya da hasta olduğunu kabullenmek istemiyordu. Ancak son yıllarda insanlar bilinçlendi. Bu nedenle psikolojik hastalıkların daha da artacağına inanıyorum. Hastalık sayısında artış yok ama başvurularda gözle bir artış var. Yıllar içinde görülen başvuru sayısının artışında birçok etken rol alıyor. Sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliğin artmış olması, psikolojik rahatsızlıklar konusunda halkın farkındalık artışının sağlanması ile tedaviye başvuru sayısının artması, her ilde ve çoğu ilçede psikiyatri uzmanı bulunması sayesinde uzmana ulaşımın kolaylaşmış olması bu sebepler arasında bulunmaktadır. Konya'nın 4-5 büyük ilçesinde de psikiyatri doktoru var. Bu da ulaşılabilirliği artırıyor" dedi.

ESKİDEN TEDAVİ İMKANLARI YOKTU

"Eskiden bazı hastalar tedavi edilemiyordu. Şimdi bütün hastalıkların tedavisi mümkün" diyen Eren, "Hastalarımız arasında memur, fabrikatör, işçi, öğretmen ve doktar da var. Her meslekten ve yaştan hastamız var. Hastalar tedavi edilip normal yaşamına dönüyor. Geçmişte kendisine zarar verebilecek durumda olan engelliler veya hasta bireyler aileleri tarafından çaresizlikten evin bir yerine bağlanıyordu. İmkanlar yoktu. Ancak şu an tedavi imkanları fazla. Şu an bize başvurmayan çok sayıda psikiyatrik hasta var. Onlar da zamanla başvuracak. Toplumda psikiyatrik hastalık artık sık görülüyor. Bu hastalıkların bazıları hafif bazıları da ciddi" şeklinde konuştu.

10 BİN ŞİZOFRENİ HASTASI VAR

Şizofreni hastalığında da artışın olduğunu belirten Doç. Dr. Eren, "Şizofreni ciddi bir hastalık. Geçen yıl Hadim'de bir şizofreni hastası tüfekle bir kaç kişiyi öldürdü. Şehir merkezinde yaklaşık 10 bin şizofreni hastası var. Nüfusun yüzde 1'i şizofreni hastası. Biz hastaların 3'te birine ulaşabiliyoruz. Bunların hepsinin durumu acil değil. Bazılarının durumu iyi. Ama bunların hepsinin tedaviye ihtiyacı var" diye konuştu. Deprasyon hastalığının çok sık görüldüğünü de dile getiren Eren, "Her 4 kadından birinde, her 10 erkekten de birinde depresyon görülüyor. Bu yüksek bir oran. Bu hastalar kendine zarar verebiliyor. Hekime başvurmuyorlar. İntihar edenlerin büyük bir çoğunluğunun ruhsal bir hastalığı var. Bunların çoğunda da depresyon var. Ölümle sonuçlanan intiharlarda erkekler önde. Kadınların intihar girişiminin çoğu ölümle sonuçlanmıyor" ifadelerini kullandı.

BÖLGE İLLERİNDEN HASTA GELİYOR

Konya'nın sağlık alanında son yıllarda büyük bir atılım yaptığını da belirten Doç. Dr. Eren, "Şehrimizde şu an her hastalığın tedavisi mümkün. Bu nedenle bütün psikiyatri hastalarını tedaviye devam ediyorum. Bazı işadamları hem tedavi oluyor hem de iş hayatında başarıdan başarıya koşuyor. Bu isimler örnek alınmalı. Bireyler hastalıktan kurtulabilir. Normal yaşamlarına dönebilir. Kimse tedaviden kaçmamalı. Tedavi kendisi için de toplum için de faydalı olacaktır" dedi. Beyhekim Psikiyatri Kliniği ile ilgili de bilgi veren Eren, hastanenin 50 yatak kapasiteli olarak küçük bir ekiple 2010 yılında hizmete açıldığını söyledi. Eren, sözlerini şöyle tamamladı: "Hastanemizin yatak kapasitesini 200'e çıkarttık. Bir büyükşehir için yeterli bir hastane. Daha önce bu kapasitede bir hastane olmadığı için hastalar Konya'dan Adana'ya gidiyordu. Şimdi başka illere sevk yok. Bölge illerinden Konya'ya hasta geliyor. Ankara da bile bu kapasitede hastane yok. Şu an 23 asistan hekim, 8-9 da uzman hekim var. Her yaştan da hastamız bulunuyor. Hastaların yarısı erkek yarısı kadın."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum