Proje 5 yıldır bitirilemedi!

Proje 5 yıldır bitirilemedi!

2012 yılında kazı çalışmaları başlatılan ve Payitaht Müzesi kurulacağı söylenilen “Şehir Meydanı Projesi” aradan geçen 5 buçuk yıla rağmen hala bitirilemedi. 5 yıldır atıl halde bulunan projenin akibeti ise merak ediliyor

2012 yılında kazı çalışmalarına başlanan Payitaht Müzesi'nde 5 buçuk yıldır somut bir adım atılamadı. Kazılar sırasında ortaya çıkan tarihi temellerden dolayı bekletilen projede bir arpa boyu yol alınamadı. İnşaat kazısı olarak başlayan çalışma, belli bir süre sonra arkeolojik kazıya döndü. Temellerin çıktığı alan ise küçük bir fidanlığa dönüştü. Kazılar sonucunda ortaya çıkan temeller nedeni ile proje, neredeyse yaklaşık 5 buçuk yıldır sürüncemede kaldı.

2016 yılının Ağustos ayında Şehir Meydanı'nda Payitaht Müzesi'nin kurulacağı müjdesi verilmişti. Ruhsat aşamasında olan alanın projesinin bittiği belirtilmişti. Yetkililer tarafından “İnşaat başlıyor, şehrimize hayırlı olsun” denilmişti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onaynının ardından proje birkaç defa reviz edildi. Anıtlar Kurulu'nun kararında temellerin korunma şartı da yer aldı.

SÖZDE 2017 YILINDA BİTİRİLECEKTİ!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in çalışmalar ile ilgili 2016 yılında yaptığı açıklamalar oldu. Akyürek, projenin 2016 yılında başlayıp, 2017 yılında bitirilmesini hedeflediklerini ifade etmişti. Şehir Meydanı'nda çıkan tarihi kalıntıları koruyacaklarını da söyleyen Akyürek, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayının alındığını ifade etmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bu yıl, bu projeyi tamamlamak istiyorum. Miryakefelon Savaşı'nın 840. yılında ve Konya'nın başkent ilan edişinin 900. yılında bu müzeyi şehrimize armağan etmek istiyoruz. Kısa sürede Payitaht Müzesi'nin yapımına başlanacak” açıklamalarında bulunmuştu.

KAZI ALANININ ETRAFI BRANDALARLA ÇEVRİLDİ

Payitaht Müzesi'nin kurulacağını Konya'da ilk İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı İbrahim Hakkı Erkan, Merhaba Gazetesi'ne verdiği demeçte dile getirmişti. Belediye çalışmaları hakkında bilgi alan Erkan,  “Şehir meydanında Payitaht Müzesi kurulacak. Ruhsat aşamasında olan alanın projesi bitti, inşaat başlıyor. Şehrimize hayırlı olsun” diye konuşmuştu. 

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, temellerin korunması kararını almıştı. Eylül ayında proje birkaç hafta sonra ihaleye açılacak denilmişti. Aradan geçen 10 ayda proje ile ilgili hala somut  bir adım atılmadı. Temellerin yerinde herhangi bir inşaat çalışması yok. Küçük bir fidanlığa dönüşen kazı alanı kaderine terkedildi. Tarihi temel kalıntılarının etrafı ise Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerinin anlatıldığı brandalarla çevrildi. Şehir Meydanı ise  siyasi partilerin miting alanı olarak kullanılıyor.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum