Prof. Dr. Dora: Ağrı Kesicilerin Kendisi De Baş Ağrısına Neden Oluyor

Prof. Dr. Dora: Ağrı Kesicilerin Kendisi De Baş Ağrısına Neden Oluyor

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Babür Dora, Türkiye'de ağrı kesicilerin leblebi gibi tüketildiğini söyledi. Dora, "Ağrı kesicilerin...

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Babür Dora, Türkiye'de ağrı kesicilerin leblebi gibi tüketildiğini söyledi. Dora, "Ağrı kesicilerin kendisi de baş ağrısına neden oluyor. Buna bağımlı hale geliyor. Aldığı ağrı kesici bir miktar ağrıları azaltıyor ama gittikçe etkisi azalıyor. Yıllar içinde 5-10 tablet alıyor. Etkisi gittikçe azalıyor. Daha çok tüketmeye başlıyor. Karaciğer, böbrek gibi sorunlar ortaya çıkıyor." dedi.

Türk Nöroloji Derneği tarafından düzenlenen 50. Ulusal Nöroloji Kongresi Antalya'nın Kemer ilçesinde Rixos Sungate Otel'de devam ediyor. Nörolojik bilimlerin farklı alanlarından yaklaşık bin 700 uzmanın katıldığı kongrede '2014 Türkiye Beyin Yılı' kapsamında sürdürülen etkinlikler de yer alıyor. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Babür Dora, Türkiye'de insanların yüzde 47'sinin hayatının bir döneminde baş ağrısı çektiğini söyledi. Kronik baş ağrıları olarak tanımlanan ayda 15 gün ve daha sık görülen ağrıların yüzde 2 olduğunu belirten Dora, "Bunlar en az 15 gün ya da 30 gün baş ağrısı çekiyorlar. En sık migren görüyoruz. Türkiye'de 6 kişiden biri migren çekiyor. Stresten kaynaklanan baş ağrısı belkide en sık görülen ama daha sık migrenle görülüyor. Ayda 10-15 gün stres baş ağrısı çekiyorsanız ciddi bir sorun." dedi. Türkiye'de leblebi gibi ağrı kesici tüketildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Dora, "Ağrı kesicilerin kendisi de baş ağrısına neden oluyor. Buna bağımlı hale geliyor. Aldığı ağrı kesici bir miktar ağrıları azaltıyor ama gittikçe etkisi azalıyor. Yıllar içinde 5-10 tablet alıyor. Etkisi gittikçe azalıyor. Daha çok tüketmeye başlıyor. Karaciğer, böbrek gibi sorunlar ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

"HASTALARIN HAYATLARININ YÜZDE 10'U SIKINTILI GEÇİYOR"

Prof. Dr. Babür Dora, baş ağrılarının sakatlıktan ziyade yaşam kalitesini etkilediğini söyledi. Ağrılar nedeniyle kişilerin yaşam kalitelerinde azalmalar meydana geldiğinin altını çizen Dora, bu kişilerin işe gidemediğini, gitse dahi verimli çalışamama gibi sorunlar yaşadığını söyledi. Hastanın yaşamında kayıplar meydana geldiğini anlatan Dora, "Her ay 3 gün düzenli baş ağrısı çeken birinin hayatı boyunca yüzde 10 sıkıntılı geçiyor. Önemli bir süre. Her iki insandan birisinin başı ağrıyor. Türkiye'de her 6 kişiden birinde migren var. Hepsi ciddi sıkıntı çekmiyor ama önemli bir kısmı iş gücü konusunda sorun yaşıyor." dedi.

"TÜRKİYE'DE İKİ KİŞİDEN BİRİ BAŞ AĞRISI ÇEKİYOR"

Türk Nöroloji Derneği ve 50. Ulusal Nöroloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, Türkiye’de nüfusun yüzde 45’inin baş ağrısı, yüzde 16’sının da migren ağrısı çektiğini söyledi. Prof. Dr. Ersin Tan, baş ağrısının Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en çok özürlülüğe yol açan hastalıklar arasında ilk 10’da yer aldığını belirten Tan, dünyadaki tüm doktorlara başvuruların yüzde 4’ünün baş ağrısına bağlı olduğunu belirtti. Tan, migren hastalarının yüzde 90’ının hayat kalitelerinin etkilendiğini ve yüzde 30'unda önemli derecede işgücü kayıpları meydana geldiğini söyledi. Migren hastalarının yüzde 25'inde baş ağrılarının orta-ileri derecede engellilik yarattığını vurgulayan Tan, başı ağrıyan kişinin işe gidemediğini ya da gitse bile işte verimli çalışamadığını ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.