Polonya-türkiye Diplomatik Ve Ticari İlişkileri Devam Ediyor

Polonya-türkiye Diplomatik Ve Ticari İlişkileri Devam Ediyor

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Polonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin 600. yılını doldurduğunu belirterek, "Bizlere düşen görev, atalarımızın 600 yıl önce tesis ettiği dostluk bağını en üst...

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Polonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin 600. yılını doldurduğunu belirterek, "Bizlere düşen görev, atalarımızın 600 yıl önce tesis ettiği dostluk bağını en üst seviyeye taşımaktır." diye konuştu.

ATO, Ekonomi Bakanlığı tarafından 2010 yılından itibaren yürütülen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programı kapsamında makine ve yedek parça imalatı yapan üyelerinden oluşan 20 kişilik heyetle Polonya’nın Başkenti Varşova ve Poznan kentinde düzenlenen işbirliği toplantılarına katıldı. Başkan Atila Menevşe başkanlığındaki heyet üyeleri, Polonya’da makine ve yedek parça üretiminde faaliyet gösteren firma temsilcileriyle bir araya gelerek, karşılıklı ticaretin artırılması yönünde önemli adımlar attı.

ATO’nun Polonya ziyareti çerçevesinde, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin artırılabilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasına olanak sağlayan üç ayrı işbirliği anlaşması; Polonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nuwakowsky, Wielkopolska Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Wojciech Kruk, Polonya İthalat ve İhracatçılar Birliği ve Ticaret Odası Başkanı Andrzej Lyko ile Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe arasında imzalanarak yürürlüğe girdi.

ATO Heyeti’nin Polonya’daki ilk görüşmeleri Başkent Varşova’da yapıldı. Adana ve Polonya’daki makine ve yedek parça sektöründe faaliyet gösteren işadamlarının Varşova ve Poznan’da ikili görüşmelerine olanak sağlayan etkinlik öncesi düzenlenen toplantıda konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, "Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ülkemizde ihracatın gelişmesi için en büyük desteği sağlayan kurumların başında gelmektedir. Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2010 yılından beri sunulan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programı ile binlerce Türk firmasının yurt dışı pazarlara açılmasına öncülük edilmiştir." dedi.

Adana’nın stratejik olarak Orta Doğu ve Avrupa’nın kesişim yolları üzerinde bulunan, Türkiye’nin 5. büyük ekonomik, sosyal ve kültürel merkezi olduğunu aktaran Menevşe, şunları söyledi: "Adana, Türkiye’nin mısır üretiminin yüzde 45’ini, soyanın yüzde 50’sini, yerfıstığının yüzde 34’ünü, narenciyenin yüzde 30’unu, karpuzun yüzde 12’sini ve buğdayın yüzde 6,5’ini karşılamaktadır. İlimizdeki işletmelerin büyük bir çoğunluğu tekstil firmaları, makine alet ve yedek parça sanayisi, otomotiv ve yedek parça, bitkisel yağ, plastik, gıda, çimento ve mobilya sanayi ağırlıktadır. Adana, yatırım için bölgemize gelecek iş adamlarına tarım, tekstil, gıda, turizm, çimento, enerji, kimya, mobilya ve makine sektörlerinde, havaalanı, otoyolları, organize sanayi bölgesi, serbest bölgeleri, sektörlere ayrılmış ticaret ve sanayi siteleri, Yumurtalık ve Mersin limanlarına ulaşım kolaylığı gibi önemli fırsatlar sunmaktadır."

Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan, Türkiye Cumhuriyeti Varşova Ticaret Başmüşaviri Koray Akgüloğlu ve Polonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nuwakowsky de, tarihsel bağlarla gelen dostluğun ticarete yansımasının daha kolay ve kalıcı olacağını belirtti. Konuşmaların ardından ATO Heyeti’ndeki makina ve yedek parça sektöründe yer alan firma temsilcileri, eşleştirildikleri Polonyalı meslektaşlarıyla ikili görüşmeler yaptılar. Ürün örnekleri üzerinde yoğunlaşılan görüşmelerde, daha çok üretim potansiyeli, ürün kalitesi ve fiyatlara ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.