Polislikte boy şartı mağdur ediyor!

Polislikte boy şartı mağdur ediyor!

Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılan kadın polis alımlarında uygulanan “boy” şartı, polislik mesleğini çok seven, bu mesleği yapmak için de büyük hevesi olan fakat şartı tutmayan genç kadınları mağdur ediyor

Yüzlerce farklı mecrada başlatılan imza kampanyalarına, bütün taleplere rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılan kadın polis alımlarında uygulanan “boy” şartı kuralı, bir türlü esnetilmedi. Kadın polis alımlarında halâ “1.62 ve üzeri” boya sahip olma şartı aranıyor. Bu şart; polislik için hayâl kuran, bu mesleği çok seven ama fiziksel elverişsizliğinden dolayı ya mülakatlara giremeyen, girse de boy kısalığından dolayı ilk fırsatta elenen genç kadınların korkulu rüyası oluyor. Ayrıca sırf polis olabilmek ve o üniformayı giyebilmek adına sabırla polislik boy sınırı değiştirilmesini bekleyen binlerce genç kadın bulunuyor. Boy şartından dolayı mağdur olan ve bu şartın kaldırılması için gerekli bütün yerlere ulaşmaya çalışan Konyalı Aysima Perinçek de “Bu şartın kaldırılmasını o da olmuyorsa esnetilmesini istiyoruz. Benim gibi mağdur binlerce arkadaş var. Üstelik biz, vatanımızı ve polislik mesleğini de çok seviyoruz. Lütfen kimse hayâllerimize engel olmasın. Destek görmek istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE'DE “BOY” ŞARTI CİDDİ ENGEL!

Polislik mesleğini seven ve polis olma hayalleri kuran onbinlerce genç vatandaşın polis alımlarındaki Lisans-KPSS ve kadın-erkek boy şartının esnetilmesini talep ettiğini söyleyen Aysima Perinçek, “4 yıldır giderek zorlaşan Lisans- KPSS puanı, gönüllü adaylara Polislik hayallerinde ciddi engel oluyor. Artık bu sorun çözülüp, POMEM- KPSS lisans puanı da biraz düşürülmelidir” dedi. “Ülkemizde kadınlarda ve erkeklerde boy standartları çok düşük olmasına rağmen Polislik alımlarında boy şartı, standartların çok üstünde ve bu durum, adayların daha kendini parkurda gösteremeden elenmesine sebep oluyor” diyen Perinçek, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Almanya'da boy oranı çok yüksek olmasına rağmen, Polis alımlarında boy şartı kendi standartlarının çok altında. Fransa'da ise Polislikte boy şartı erkek ve kadınlarda ahlaki, fiziksel ve entellektüel açıdan işe uygun adayları engellediği için 1.60'ın altına düşürüldü. İngiltere'de polis alımlarında boy şartı aranmamakta, boy ile kilo oranı ile alım yapılmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki boy şartlarındaki esneklik, işi hakkıyla yapacak gönüllü adaylara engel olmamaktadır. Aynı şartların Türkiye'de de hayata geçirilmesini istiyoruz.”

ŞARTI KALDIRIN VATANSEVERLERİN ÖNÜNÜ AÇIN

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'da boy şartının kadınlarda ve erkeklerde Polisliğe göre düşük olduğunu ifade eden Perinçek, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde de Polislik boy şartının kadın ve erkekler için TSK'daki gibi en makul orana indirilmesi gerektiğini talep etti. EGM'nin boy oranını, TSK'dan biraz daha yüksek tuttuğunu dile getiren Perinçek, “ Bu durum, gönüllü adayların Polislik hayallerini tamamen bitiriyor. Bu sorunun düzeltilmesi, vatanseverlerin önünü açar. Boy şartı, bu işi gönüllü yapmak isteyen, işinin hakkını verecek ve ülkesini çok seven Polis adaylarına artık engel olmasın. Boy ve Lisans-KPSS şartı, bizlere göre kaliteli Polis seçmede etkili bir unsur değildir. Buna bakılacak olursa, kısa boylu insanlar uzun boylu insanlara göre daha çevik. POMEM alımlarında 1-2 puan, 1-2 cm hatta 1-2 mm ile bile elenen adaylar var. Bunları duyunca çok üzülüyoruz. Bir daha söylüyorum; boy ve Lisans-KPSS şartı, bu işi gönüllü olarak yapmak isteyen adayları, ciddi şekilde mağdur etmektedir. Sorunun çözümü için çalışmalarımız birçok vekil ve siyasi tarafından da desteklenmektedir. Sıkıntının çözümü konusunda ellerinden geleni yapacağını söylüyorlar, yetkililer. Biz de sürecin hızlanması için mücadele ediyoruz. Bütün gelişmiş ülkelerde Polis alımı yapılırken Lisans-KPSS gibi zor bir sınav yapılmamaktadır. Kadın-erkek boy oranı şartı aranmamaktadır. Biz de ise hiç değilse POMEM Lisans puanı lütfen biraz düşürülsün. POMEM kadın-erkek boy oranı TSK modeli gibi veya en makul şekilde biraz düşürülsün. Vatan evlatlarının yüzü gülsün” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
44 Yorum