Polis Avukatı: Egm’nin Talimatıyla Savcılık, Saruhan Kızılay’ı Dosyadan Çıkardı

Polis Avukatı: Egm’nin Talimatıyla Savcılık, Saruhan Kızılay’ı Dosyadan Çıkardı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 'Usulsüz taltif' iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında 17 polis hakkında gözaltı kararı verildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları tamamlanan 14 emniyet mensubu hakkında karar çıkması...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 'Usulsüz taltif' iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında 17 polis hakkında gözaltı kararı verildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları tamamlanan 14 emniyet mensubu hakkında karar çıkması beklenirken polis avukatlarından Murat Araç, açıklama yaptı. Araç, söz konusu taltif ön komisyonunda görev yapan 3’üncü sınıf Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay’ın Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na talimat gönderilerek soruşturmadan ve gözaltı kararından çıkartıldığını söyledi. Araç, "Emniyet Genel Müdürü yazı yazarken Saruhan Kızılay hakkında şunu söylüyor, ‘Bu kişi bizim için rapor hazırladı şuanda içerideki 17 kişi hakkında. ’Peki Saruhan Kızılay müfettiş midir? Hayır. Savcılık tarafından görev mi verilmiş? CMK’da böyle bir şey yok. Peki Saruhan Kızılay nasıl oluyor da böyle bir sürece dahil olup rapor düzenleyebiliyor? Başından sonuna kadar hukuktan yoksun bir soruşturma yürütülüyor." dedi.

    Sorguları Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde devam eden emniyet mensupları hakkında açıklamalarda bulunan polis avukatlarından Murat Araç, sığ suçlamalarla birkaç operasyon yapıldığını ve bunlardan en sonuncusunun 17 Emniyet Müdürü’nün değişik illerden sabah 06.30’da gözaltına alınmasıyla başlatıldığını kaydetti. Araç, "Bugün karşı karşıya kaldığımız bu suçlama müvekkillerimizin hepsinin de taltif ön komisyonunda yaptığı görev sırasındaki aslında görevlerine dahil olmayan suçlamalarla gözaltında." şeklinde konuştu.

    "HARAM LOKMA YEMEDİM DİYEN POLİSLER İÇİN HAZIR MANŞETLER ATILIYOR"

    Özellikle bazı basın organlarında soruşma hakkında sipariş haberlerin yapıldığına değinen Araç şöyle devam etti: “Sabah evimde kahvaltı yaparken devletin televizyonu TRT 1’de haber şöyle sunuluyor. Basından aktarılan haberde Star Gazetesi ‘Haram taltif’ manşeti atmış. Temmuz’daki operasyondan sonra ben haram lokma yemedim diye bağıran polisin ve polis dünyasının aslında siz haram lokma yemedim demeyin, biz size haram taltif yedireceğiz zorlamasıyla hazır bir manşet için hazır bir operasyon yapılıyor.”

    "TALİMATLA DOSYADAN İSİM ÇIKARTILDI"

    Avukat Araç, dosyayla ilgili ilginç bir iddiayı da kamuoyu ile paylaştı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün daha önce dosyada adı geçen 3. sınıf bir Emniyet Müdürü’nün adının çıkartılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yolladığını kaydeden Araç, "Aslında daha önce bu taltif komisyonlarında görev almış olan bir başka 3. sınıf emniyet müdürü de o komisyonlarda görev almış olmasına rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü şuanda soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na bir talimat yazıyor. Diyor ki, ‘Bu emniyet müdürünü bu soruşturmadan çıkartın.’ Emniyet Genel Müdürlüğü soruşturmayı yürüten savcıya talimat yazabiliyorsa ne o savcı bağımsızdır, tarafsızdır ne de bu insanlar tutukluluk için sevk edildiklerinde sipariş üzerine kurulan Sulh Ceza hakimliklerinin de tarafsız olmalarını beklemiyoruz. Bu talimatın bir örneği şuanda elimizde. Emniyet Genel Müdürü yazı yazarken Saruhan Kızılay hakkında şunu söylüyor, ‘Bu kişi bizim için rapor hazırladı şuanda içerideki 17 kişi hakkında. 'Peki Saruhan Kızılay müfettiş midir? Hayır. Savcılık tarafından görev mi verilmiş? CMK’da böyle bir şey yok. Peki Saruhan Kızılay nasıl oluyor da böyle bir sürece dahil olup rapor düzenleyebiliyor? Başından sonuna kadar hukuktan yoksun bir soruşturma yürütülüyor."

    "SUÇLAMA YAPILAN TALTİF MİKTARI 12 BİN TL"

    Gözaltında olan polislerin 12 bin TL’lik bir taltif nedeniyle suçlandığına dikkat çeken Araç şunları söyledi: "Polislerimiz, ‘Bize atfedilen bu suçlama hemen hemen 12 bin lira civarında bir taltifin usulsüz verildiği ile ilgili ise biz zaten suç işlemedik. Mevzu bu ise biz devletimiz adına fedakârlığa hazırız. Biz devlet için nasıl hesap veriyorsak 12 bin lirayı yatıralım ve kamu zararını yerine getirelim. Ancak bu suçlamaları kabul edilmesi anlamına gelmesin." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.