Plastik Pet İthalinden Korunma Önlemi Uygulamada

Plastik Pet İthalinden Korunma Önlemi Uygulamada

Meşrubat, yiyecek ve içecek kapları, sentetik fiber gibi kullanım alanları olan tamamen geri dönüşebilir olan Polietilen Tereftalat (PET) ithalatında korunma önlemi uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe konuldu.Ekonomi Bakanlığı’nın...

Meşrubat, yiyecek ve içecek kapları, sentetik fiber gibi kullanım alanları olan tamamen geri dönüşebilir olan Polietilen Tereftalat (PET) ithalatında korunma önlemi uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe konuldu.

Ekonomi Bakanlığı’nın 2.10.2014 tarihli ve 65663 sayılı yazısı üzerine ilgili kanunların hükümlerine göre kararlaştırılan PET kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Gümrük Tarife İstatistikleri Pozisyonu (GTİP) ve Polietilen Tereftalat (PET) ithalatında 3 yıl süreyle korunma önlemi olarak ek mali yükümlülük uygulanacak.

Bazı ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli eşyanın koruma önlemi uygulamasından muaf tutulması amacıyla tarife kontenjanı açıldı. Tarife kontenjanı miktarı, ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönemde, adları belirlenen ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli tarife kontenjanı kapsamını kapsamı Polietilen Tereftalat’ın (PET) tamamı için 8 bin 509 ton olarak belirlendi. Ancak her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 2 bin 836 tonu geçemeyecek. Tarife kontenjanı kapsamındaki ithalat ancak Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nce düzenlenecek ithal lisansı ile yapılabilecek.

POLİETİLEN TEREFTALAT NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Polietilen tereftalat, (PET, PETE, PETP) polyester ailesine ait poli kondenzasyon metoduyla üretilen termoplastik bir malzemedir. Meşrubat, yiyecek ve içecek kapları, sentetik fiber gibi kullanım alanları var. Isıl işlenmesine bağlı olarak, amorf (şeffaf) ve yarı-kristal (opak ve beyaz) malzeme olarak mevcut. En önemli kullanım avantajı, tamamen geri dönüşebilir olmasıdır.

Diğer plastiklerden farklı olarak, polimer zincirleri, sonraki kullanımlar içinde eski halini almış durumda. PET hammadde tanımlama kodu olarak 1 ile ifade edilir.

PET kalınlığına bağlı olarak yarı-rijit (yarı-katı) ve rijit (katı) olabilir. Çok hafiftir. İyi bir gaz ve nem bariyeri olarak kullanılır. Serttir ve darbeye karşı dayanıklıdır. Doğal olarak renksiz ve şeffaftır.

İnce film olarak üretildiğinde, PET sıklıkla alüminyum ile kaplanır; yansıtıcı ve opak bir hale gelir. PET şişeler, mükemmel bariyer malzemesi olup, özellikle meşrubatlar için çok yaygın kullanım alanı vardır. Fiber veya cam partikül dolgulu olduğunda, kayda değer bir şekilde sert ve daha uzun ömürlü bir hal alır. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.