Planlara uyulmuyor

Planlara uyulmuyor

Çevre Düzeni Çalıştayı'nda konuşan Vali Yardımcısı Fazıl Akgün, "Yapılan planlar ne yazık ki kağıt üzerinde kalıyor. Türkiye'de rant hırsı herşeyin önüne geçiyor. Yerel yönetimler plana uymadan çok yeri imara açıyor" dedi

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi'nce düzenlenen Konya Çevre Düzeni Çalıştayı Dedeman Otel'de yoğun katılımla gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışına Vali Yardımcısı Fazıl Akgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü'nün yanı sıra bazı ilçe belediye başkanları ile çok sayıda şehir plancısı ve daire müdürü katıldı.

RANT HERŞEYİN ÖNÜNE GEÇİYOR

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Fazıl Akgün, "Uzun yıllar Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nde görev aldım. Türkiye'de plansız bir kalkınmanın çok sayıda örneği var. Yeni şehirlerin imar planı doğrultusunda kalkınmadıkları görüldü. Yapılan planlar ne yazık ki kağıt üzerinde kalıyor. Uygulamada planlara uyulmuyor. Bunun çok örnekleri var. Türkiye'de rant hırsı herşeyin önüne geçiyor. Konya'da bu hırs belki çok değil. Ancak Antalya ve İzmir'de korunması gereken alanlar bir bir işgal ediliyor. Yerel yönetimler plana uymadan çok yeri imara açıyor. Suç işleniyor. Suçun cezası da yok. Mera ve tarım alanları korunmalı. Ancak tarım alanına fabrika inşa ediliyor. Meralar da zaten işgal altında" diye konuştu. Konya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nin şehrin içinde kaldığını söyleyen Akgün, "Ayakkabıcılar Sitesi de aynı şekilde merkezde kaldı. Geçmişte bu alanların şehrin içerisinde kalacağı hesaplanmadı. Bu tür yanlışlıkların yapılmaması için önümüzdeki 40-50 yılı iyi planlamamız gerekiyor. Türkiye artık kaçak yapılaşmanın cenneti olmaktan çıkmalı" şeklinde konuştu.

ŞEHRİN GELECEĞİ PLANLANIYOR

Şehir planlamasının önemine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Çevre Düzeni Planı'na yön vermek için bugün biraraya geldik. 6360 sayılı kanuna en hızlı adapte olan şehir Konya. Şehrimiz 40 bin kilometre karelik bir alandan oluşuyor. Bu çalışmalarla şehrin geleceği planlanmış olacak. Şehir Meclisi'nde bu çalışmalara son noktayı koyacağız. Konya bir ülke büyüklüğünde bir şehir. Konya'nın bölgeleri arasında gelişmişlik farkları var. Bazı bölgeler çok gelişirken, bazı bölgeler geri kaldı. Sık sık istişare toplantıları yapıyoruz. Şehir merkezi de artık geniş bir alana hitap ediyor. Bununla ilgili radikal kararlar alabiliriz. Yeni organize sanayi bölgelerini metropol ilçelere kaydırabiliriz" sözlerini kullandı.

KONTROLSÜZ KENTLEŞME ENGELLENECEK

Egeplan ve Modül Planlama İş Ortaklığı Üyesi Şehir Plancısı Necati Uyar ise, Çevre Düzeni Planı ile ilgili katılımcılara bir sunum yaptı. Uyar, sözlerine şöyle devam etti: "Çevre düzeni planı, sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda, koruma-kullanma dengesi gözetilerek, kentsel ve kırsal nüfusun barınma, çalışma, dinlenme, ulaşım gibi ihtiyaçların karşılanması sonucu oluşabilecek çevre kirliliğinin, tahribatın önlenmesi amacıyla hazırlanan bir plandır. Yaşanmakta olan hızlı ve kontrolsüz kentleşmenin, parçacı ve sektörel planlamanın yarattığı sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Kentleşme ve sanayileşmenin kontrollü gelişiminin sağlanması ve gelişmelerin sürdürülebilir kılınması amaçlanıyor. Ekolojik dengeyi bozacak müdahelelerin engellenmesi, kültürel ve doğal değerlerin korunmasını sağlayacak biçimde arazi kullanım deseninin belirlenmesi de hedefler arasında. Alt ölçeklerde yahılacak nazım ve uygulama imar planlarının bütünlüklü kararlarla yönlendirilmesi amacıyla hazırlanan bir plandır. Planın hazırlanmasında ilgili tüm kurum ve kişilerin görüşü alınıyor." Konuşmaların ardından Bölgesel Yerleşim, Bölge ve Kent Ekonomisi, Çevre ve Doğal Kaynaklar Kullanımı konularında oturumlar gerçekleştirildi. Bugün de çalıştayın sonuç raporu açıklanacak.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.