Piyasalara kur darbesi!

Piyasalara kur darbesi!

Sokaktaki vatandaşın bile en önemli gündem maddelerinin başında gelen "Dolardaki artış" tarihin en yüksek seviyelerinde. Kurdaki artış, bazı sektörlerde tehlike sinyallerini çalmaya başladı. İşler, durma noktasına kadar geldi

Şubat ayında 3.78,   Mart ayında da 3.74 civarlarında seyreden dolar, çeşitli sebepler ve suni gündemler dolayısıyla Nisan ayında genellikle 4.10 seviyelerinde işlem görüyor. Türk lirası, değer üstüne değer kaybediyor. Dolardaki ciddi bu artış, birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Özellikle inşaat, otomobil ve nakliye sektörü dolardaki yükselişten en fazla darbeyi alan sektörlerin başını çekti. İhracatçı bazı firmalar, döviz kredisi ve ihraç ettiği ürünleri dolar bazında temin ettiği için doların artışından olumsuz etkileniyor. Hammadesini dolar ile elde eden işletmeciler de dolardaki artış karşısında kara kara düşünüyor.  Dövizin yükselmesinden en çok etkilenenlerin arasında ithalat yapan firmalar da bulunuyor. Zora düşen bazı firmalar, çareyi işçilerini çıkarmakta buluyor. Vatandaş da dolardaki yükselişten olumsuz etkilendi. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına, doların yükselmesi ile birlikte zam geldi. Benzin ve mazot fiyatları vatandaşın bütçesini zorluyr.

NAKLİYE SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR  

Dolar fiyatlarındaki artış, nakliye sektörünün kalbine bir bıçak gibi saplandı. Benzin ve mazot fiyatlarındaki artış, nakliyecilerin belini büktü. Şoförler, kontak kapatmaya kadar gitmeyi düşünüyor. Kamyoncular, devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor. Şoförler, ayrıca güzel yollar yapıldığını fakat kamyonlarını yürütecek mazot alamadıklarını ifade etti. Benzin fiyatının yükseldiğinden dert yanan kamyoncular, çareyi 10 numara yağ kullanmakta arıyor. Kamyoncular, "Ne yapsın kamyoncular. Yapacak başka birşeyimiz yok. Ekonomik şartlar nedeniyle birçok kamyoncu arkadaşımız lastiğini bile değiştiremiyor Kamyonumuz var ama cebimizde 5 lira paramız yok. Her tarafımız borç. Çoğumuz bu işe girerken borçlu değildik. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi. Ereğli Şeker Nak. Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Seçgin Çetin de şunları kaydetti: "Dolar fiyatlarındaki artış, bizi çok yoruyor. Mazot fiyatlarının uçuşa geçmesi sıkıntımızı artırdı. Sektör, durma haline geldi. Harcamamız ile kazandığımız para birbirine denk gelmiyor. Yükümüz azaltılmalı."

İNŞAATÇILAR İŞ YAPAMIYOR

İnşaat sektörünün zaten büyük sıkıntılar ile uğraştığını söyleyen Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, dolardaki artışın sıkıntıyı büyüttüğünü ifade etti. Dolarda artış yaşandığı bu dönemlerde paranın genellikle altına yatırıldığını belirten Başkan Topal, "Artış, piyasayı olumsuz etkiledi. Ama yakın dönemde Konya'da yapılacak olan İnşaat Fuarı'nın bu sancılı günleri geride bırakacağını umuyoruz. Sektörde iş yapılmıyor. Hükümetin Katma Değer Vergisi (KDV) indirimine gitmesi şart. 100 bin lira kredi çeken birisi 130 bin TL para ödemek zorunda kalıyor. İnşaat malzemesi temin etmek de sıkıntı. Malzeme fiyatları da yükseldi. İnşaat Fuarı ve Ramazan ayından sonra sektördeki bu olumsuzlukların giderileceğini tahmin ediyoruz. Temennimiz o yönde. Artışa bu yönden bakıyoruz" açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum