Piyasalar Afrin operasyonuna aldırmadı

Piyasalar Afrin operasyonuna aldırmadı

Türkiye'nin Afrin'e gerçekleştirmiş olduğu askeri operasyon piyasalarda ciddi bir kayıp yaratmadı. Dolar, Asya kotasyonlarında 3.85'i gördükten sonra bu sabah 3.82'nin altında bulunuyor. Borsa İstanbul ise yüzde 0,43 yükselişle açıldı.

Afrin'e düzenlenen operasyon nedeniyle dolar/TL ilk işlemlerde 3.85'i gördükten sonra bu sabah 3.82 civarında hareket ediyor. Borsa İstanbul'da ise herhangi bir kayıp yaşanmadı, aksine yükseliş devam ediyor. 

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde bulunan Afrin bölgesine beklenen operasyonu cumartesi günü akşam saatlerinde başlattı. Zeytin Dalı adı verilen operasyonda ilk olarak F16’lar terör örgütlerine ait hedefleri bombaladı. F16’lar vurduktan sonra dün de tanklar sınırı geçti ve kara operasyonu başladı.

Operasyon, hafta sonu başlatıldığı için piyasalar tarafında yansıması görülmedi. İlk tepki gece saatlerinde Asya kotasyonlarında görülmeye başlandı. Cuma günü kapanış saatlerinde 3.8060 TL seviyesinde olan dolar kuru, Asya kotasyonlarında 3.8508 seviyesine kadar çıktı.

Harekatın asıl etkisi bu sabah yurt içi piyasalarda daha net hissediliyor. Dolar/TL kuru, saat 09:57'de cuma günü kapanışına göre yüzde 0,10 yükselişle 3.8130'da yer aldı. Euro ise yüzde 0,10 yükselişte 4.66'dan işlem gördü.

Öte yandan Borsa İstanbul 100 endeksi haftaya alıcılı başladı. BİST 100 endeksi, 492 puan yükselişte 115.639 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,43 oranında değer kazandı. 

Denizbank Yatırım Grubu Stratejisti Orkun Gödek, dunya.com'a yaptığı değerlendirmede, "Operasyonun başlaması bilinmezin ortadan kalkması açısından kısmen olumlu, ancak süresi, kapsamı gibi tartışmalar bir süre daha baskının aralıklarla devam etmesine neden olabilir." dedi.

Piyasalarda birkaç gün endişeli izleyiş görülebileceğini belirten İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu ise, şimdilik piyasaları ciddi anlamda bozacak bir gelişme görmediğini söyledi. Turşucu, "Borsada ve kurda bir miktar baskı hissedebiliriz. Ama ilk işlemlerde de görüldüğü gibi bu aşırı olmayacak gibi. Bir kaç gün içerisinde olumsuz bir gelişme olmazsa, piyasaların yeniden toparlandığını görebilirizi." değerlendirmesinde bulundu.

Jeopolitik risklerin artış göstermesi ve ABD ile ilişkilerin gerilmesi nedeniyle piyasalarda biraz tansiyonun yükselebileceğini vurgulayan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise, "Bu operasyon süreci boyunca yüksek ihtimalle TL varlıkların benzer gelişmekte olan ülkelere oranla negatif ayrışacak. Dolar/TL kurunun 3.85’e doğru hareketlendiğini görebiliriz. Ama, dolar endeksinin küresel bazda zayıf olması TL için şans." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.