Pire Limanı İzmir'le Kruvaziyer İşbirliği Yapmak İstiyor

Pire Limanı İzmir'le Kruvaziyer İşbirliği Yapmak İstiyor

Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos ile Yunanistan Limanlar Birliği Başkanı ve Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir Ticaret Odası’nı (İZTO) ziyaret etti. Hatzakos ve Anomeritis,...

Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos ile Yunanistan Limanlar Birliği Başkanı ve Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir Ticaret Odası’nı (İZTO) ziyaret etti. Hatzakos ve Anomeritis, İzmir ile Pire arasında kruvaziyer ve yük taşımacılığında işbirliğini arttırmak istediklerini belirtirken İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir’den çıkıp Pire’ye ulaşacak kruvaziyer turları ile Kuzey Ege’yi kucaklamalıyız. Bu gemiler dostluk da taşıyacak.” dedi. Demirtaş, İzmir–Pire arasında ro-ro seferlerinin başlaması için de çalıştıklarını söyledi.

Liman Başkanı Anomeritis, İzmir’e üçüncü gelişi olduğunu belirterek, ilk kez İEF’yi de ziyaret etmekten mutlu olduğunu söyledi. Anomeritis, “İki yakın liman olarak Ege Denizi bizi birleştiriyor. Bölgedeki problemler şu anda kruvaziyerleri etkiliyor ama kruvaziyerler, her zaman uzun vadede değerlendirilmesi gereken bir konudur. Yunanistan ile Türkiye arasında önemli bir köprü var ve o köprünün adı kruvaziyer.” dedi.

DEMİRTAŞ’I KRUVAZİYER FUARINA DAVET ETTİ

Pire Limanı’nın üç kısımdan oluştuğunu belirten Anomeritis, yük kısmının bir Çinli firma tarafından işletildiğini belirterek, geri kalan iki bölümün kruvaziyer ve araç ithalat terminalinden oluştuğunu, bu iki konuda İzmir'le hangi ortak çalışmaları yapabileceklerini araştırdıklarını söyledi. 20 Mayıs 2015’te Avrupa Denizcilik Günü kapsamında Avrupa Komisyonu destekli (ESPO European Sea Ports Organisation–Avrupa Deniz Limanları Birliği) toplantısını Pire’de düzenleyeceklerini belirten Anomeritis, “Bu toplantıda Türk limanlarının sadece kruvaziyerle ilgili değil, tüm denizcilik konularında görüşlerini bildirmek üzere sizi de konuşmacı olarak görmeyi çok isteriz. Sektörden 200-250 kişilik üst düzey katılımın olacağı önemli bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu etkinlikten sonra ayrıca 26-27 Mayıs 2015 tarihleri arasında da Posidonia 3. Deniz Turizmi Forumu ve 2. Kruvaziyer Fuarı’nı düzenleyeceğiz.” dedi.

MEDCRUISE Başkanı Hatzakos da Pire Limanı olarak araba ithalat terminali ve kruvaziyer konusunda İzmir'le mutlaka işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Hatzakos, “Şu anda Pire Limanı’nın demiryolu bağlantısını sağlamak için demiryolu yetkilileriyle görüşüyoruz. Doğu Avrupa ve merkez Avrupa’ya araçları taşımak için çalışıyoruz. Bu konuların hepsinde İzmir'le ortak çalışmak istiyoruz.” dedi.

‘BÖLGEMİZDE GÜVEN VE BARIŞ OLURSA CRUİSE GEMİLERİ AYRILMAZ’

İZTO Başkanı Demirtaş da 2015 Mayıs’ta yapılacak ESPO toplantısı için daveti memnuniyetle kabul ettiklerini belirterek, ayrıca Posidonia Deniz Turizmi Forumu ve Fuarı’na Türkiye Kruvaziyer Platformu olarak katılacaklarını söyledi. Demirtaş, “Yunanistan ile ticareti geliştirmek için ro-ro ve ro-pax gemilerinin Pire dahil Kuzey Ege limanlarına İzmir çıkışlı seferler yapması için çalışıyoruz. İzmir, Pire, Volos, Selanik, Alexandropoulos ve Midilli’yi de kapsayan bir turizm ve ticaret projesi bu.” dedi. Türkiye ve Yunanistan’ın bulunduğu Doğu Akdeniz’de kruvaziyer turizmde düşüş olduğunu belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de istikrar olmadığı için bu haldeyiz. Gemiler Batı Akdeniz’de kaldı ama o rotalar artık eskidi. Ben yeni rotalar olarak Selanik, Volos ve Alexandropoulos’tan en az İzmir kadar umutluyum. İzmir veya Pire çıkışlı Orta Ege ve Kuzey Ege’yi kapsayan turlar gerekli. Biz her gittiğimiz fuarda bunları kruvaziyer şirketleriyle görüşüyoruz, haritalarımızı gösteriyoruz. Kruvaziyerler güneşi takip ettikçe bizim ülkelerimizden ayrılamazlar, yeter ki bölgemizde barış ve güven ortamı olsun. İzmir’den çıkıp Pire’ye ulaşacak kruvaziyer turlarıyla, ro-ro gemileriyle Kuzey Ege’yi kucaklamalıyız. Bu gemiler sadece yük ve yolcu değil, dostluk da taşıyacak.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.