Sabit Horasan

Sabit Horasan

Pilot uygulama

Pilot uygulama

Pilot takım ve altyapı uygulamasını, Türk futbolunda iyi ve en doğru şekilde gerçekleştiren takım sayısı çok az sanırım. 
Altyapı konusunun planlı olarak akademi düzeyinde yapılması, küçük yaştaki ve genç  futbolcuların yetişmesinde ve takımlara kaynak oluşturma adına çok büyük önem taşımakta. 
Büyük takımlara baktığımız zaman, bunu geçmişte Beşiktaş iyi yaptı ve özkaynak düzeniyle şampiyonluklar yaşadı. Bugün de alt yapıdan gelen futbolcular var.  Trabzonspor belirli sürede kendi bünyesinden yetiştirdiği futbolcularla birkaç dönem şampiyon oldu.. Galatasaray’ın alt yapısından yetişen bazı futbolcu bugün A takım kadrosunda kendilerine yer bulmakta. Fenerbahçe ise bu takımlar arasında belki de en geride kalanı denebilir. 
Hatta, bunu yetiştirme açısından değil de alt yapıdan gelen futbolcuların değerlendirilmesi konusunda dile getirirsek daha doğru olur kanısındayım. Çünkü, Fenerbahçe alt yapısından yetişen onlarca futbolcu 1. lig takımlarında kiralık olarak top koşturmakta. Umarım, bu futbolcular Fenerbahçe forması altında değerlendirilir ve Türk futboluna kazandırılır. 
Altyapı konusunda başarılı takımlar arasında Gençlerbirliği, Bucaspor ve Altınoırdu takımları da ön sıralarda yer almakta. Pilot takım uygulamasında ise Gençlerbirliği ve Trabzonspor’u ilklere yazabiliriz.  
 
Torku Konyaspor, 4 sezon öncesi 1. ligde zorunlu olarak alt yapıdan yetişen futbolcularla yola çıktı ve bunun ödülünü de şampiyon olup Süper lige yeniden çıkarak  aldı. Bugün de o kadrodan bazı futbolcular oynamakta yeşil-beyazlı takımda.
İsmet Karababa koordinatörlüğünde ve Ömer Zengin-Haldun Üstel dönemlerinde altyapı da  futbolcular adına bilimsel çalışmalar yapılıyordu. Bugünde gerçekleştiriliyor mu bilmiyorum?. Ama bildiğimiz, temeli önceden atılmış olsa da alt yapıdan gelen futbolcular var. Anadolu Selçukspor ve diğer takımlarda oynayan sanırım 20 kadar futbolcu sayabiliriz bu konuda. 
 
Ancak, bu futbolcuların direkt olarak Torku Konyaspor forması altındı değerlendirilmeleri beklenemez. Çok üst düzeyde, yetenekli futbolcu olacak ki, gözün kapalı alıp A takıma koyabileceksin. Bunun için en yakın örnek, Şekerspor alt yapısından yetişen ve Ümit Milli takıma kadar yükselen, kafasını kullanarak gelişimini daha da artırması halinde futbol yaşamı için önü açık olan ve üç sezondur A takımda forma giyen Ömer Ali Şahiner’i gösterebiliriz.   
 
İşte bu noktada da iş gelip, pilot takım uygulamasına dayanmakta. 
Torku Konyaspor’da nedense bu konuya çok iyi bakılmadı geride kalan dönemlerde. Yeşil-beyazlı yönetim nedense pilot takım olan Konya Anadolu Selçukspor’u (Selçukluspor isminin değiştirilmesini de hala anlamış değilim, veya bu konuda yeterli bir açıklama yapılmadı) gerçek anlamda pilot takım olarak görmedi. Uygulama yanlış. Ya bırakılsın, yada yeterince ilgi gösterilsin, o’da yok. Paralı bir yönetim iş başına getirilsin, ona da karşı çıkılır ve kulüp çalışanları yönetimi götürür görüşü egemen. Hani, geride kalan sezonda her iki yönetim takımı ligde bırakma adına başarılı olmadı mı? elbette ki oldu. Ama bu yeterli değil. 
Pilot takım demek, öyle yaş ortalaması yüksek futbolcuların transfer edilerek oynatıldığı takım demek değildir. 
Pilot takım, kariyerli teknik adamların görev yaptığı, akademik düzeyde çalıştığı, alt yapıdan yetişen veya A takım bünyesinde süre alamayan genç futbolcuların değerlendirildiği, gerekirse dışarıdan da yetenekli genç futbolcuların transfer edilerek üst takıma kazandırıldığı takım demektir. 
 
Bunu yöneticilere öğretecek değiliz. Hepsi işin bilincinde. Ama, uygulama yanlış. 
O zaman, en basiti yapılacak işin başında, Anadolu Selçukspor’da alt yapıdan yetişen veya A takımda oynayamayan futbolcuların değerlendirilmesi ilk sırada gelmekte. 
İkinci sırada ise, Anadolu Selçukspor’un bir an önce 1. lige yükselmesini sağlamak gelmektedir. Çünkü, 2. lig ile Süper lig arasında dağlar kadar fark var. 1. ligde oynayan bir futbolcunun Torku Konyaspor formasını giymesi daha gerçekçi olur.   
A takımda yeni bir yapılanmaya girildiği bu sezon, pilot takım konusunda da doğruların  gerçekleştirilmesi için en doğru dönemdir.  
Transfer ücretlerinin  giderek arttığı ve inanılmaz boyutlara ulaştığı futbolda özkaynak sisteminin ayakta tutulması Torku Konyaspor adına yapılacak en doğru hareket olacaktır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Sabit Horasan Arşivi
SON YAZILAR