Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Peygamberimizden insan iletişimi ölçüleri -1-

Peygamberimizden insan iletişimi ölçüleri -1-

Efendim Rebiü’l-Evvel ayı daha bitmedi. Biz yine bu güzel ayda O Güzeller Güzeli Peygamberimiz Aleyhisselam’ı yazmaya devam ediyoruz. O’nu müminlere unutturmayalım hep zihinlerde ay boyu diri tutalım dileğindeyiz inşaALLAH. 

O’nun rahmeti hep canlı olsun zihinlerde, yüreklerde… O Rahmeten Lil Âlemin sıfatıyla bizlere kolay yaşanabilir bir hayat bıraktı. En mükemmel ölçülerle hayâtımızı şekillendirdi. Bugünkü en kâmil pedagoglar O’nun eline su dökemezler. Bu haftaki yazılarımızda Sevgili Peygamberimiz aleyhisselâm’ın insan iletişimde ortaya koyduğu seçkin kâidelere hadisi şerifler ışığında bir bakalım arzu ediyoruz efendim müsâdenizle.

O’nun muhteşem hadisleri Müslümanların ve insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde hangi ölçülere dikkat etmeleri gerektiğini bizlere bildiriyor:

Önce müminlerin kardeş olması ilkesinden başlamak isteriz. Rasûllullah aleyhissalâtu vesselam buyuruyorlar ki; ‘Mü’min, mü’minin kardeşidir.’ (Ebû Dâvud, Edeb 49) Şimdi de diğer ölçülere bakalım;

*’Birbirlerine karşı sevgi, şefkat ve acımalarında mü'minler bir tek cesede benzerler. Cesedin bir organı rahatsız olunca diğer organları da uykusuzluk ve ateş ile onun rahatsızlığını paylaşır.’ (Buhârî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)

*’Ey dili ile inanıp, iman kalbine işlemeyenler topluluğu, Müslümanları gıybet etmeyiniz. Onların ayıplarını araştırmayınız. Kim onların ayıplarını araştırırsa Allah da onların ayıplarını araştırır. Allah kimin ayıbını araştırırsa onun evinin içinde dahi ayıbını açar, perişan eder" (Ebu Davûd, Edeb, 40)

*’Kim hürmeti düşecek, şerefinden noksanlık olacak bir yerde Müslüman’a yardımcı olmaz, onu yalnız bırakırsa Allah da yardımını istediği yerde onu yalnız bırakır. Kim şerefinden kaybedeceği, saygısının azalacağı bir yerde Müslüman’a yardımcı olursa, yardımını istediği yerde Allah ona yardımcı olur.’ (Ebu Davûd, Edeb, 41)

*’(Hiçbir kötülüğü olmasa dahi) kişinin, Müslüman kardeşine hakaret etmesi kendisine yeter. Her Müslüman’ın diğerine kanı, malı ve nâmusu haramdır.’ (Müslim, Birr 32)

*’Müslüman’ın, Müslüman kardeşiyle üç günden fazla küs tutması helâl değildir. Öyle ki birbirleriyle karşılaşırlar, biri bu tarafa, öbürü diğer tarafa bakıp geçer (birbirlerine selâm verip konuşmazlar). Onların en hayırlısı, ilk selâm verendir.’ (Buhârî, Edeb 57, 62, İsti'zân 9; Tirmizî, Birr 21)

*’Her iyilik bir sadakadır. Müslüman kardeşini gülümseyerek karşılaman ve kovandan onun kovasına su boşaltman da iyiliktendir." (Tirmizî, Birr 36)

*’Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların zarar görmediği kimsedir. Muhâcir ise, Allâh’ın yasakladığı şeylerden uzak duran kimsedir.’ (Buhârî, İman 4-5, Rikak 26)

*“Müslüman kişinin kardeşi için ardından ettiği duâ makbuldür. Başının ucunda müvekkel bir melek vardır ki, o Müslüman kar­deşine hayır duâ ettikçe ona müvekkel olan melek, 'âmin, istedi­ğin gibisi senin için de olsun' der." (Ebû Dâvûd, Vitr 29; Tirmizî, Birr 50)

*‘Sakın iyilikten hiçbir şeyi küçük görme, iyilik yap. İsterse mü'min kardeşini güler yüzle karşılama derecesinden hafif olsa bile.' (Müslim, Birr 144)

Her bir hadisin ifâde ettiği davranışlar neredeyse ayrı bir yazı konusu. Söyleyen Kâinâtın Nebîsi olunca bize de az söz çok icraat düşer, değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR