A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Geçirdiği Dönemler

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Geçirdiği Dönemler

1- Sorgulama Dönemi

Mekke müşrikleri ve Yahudiler bir türlü peygamberliğini hazım edemiyordu. Neden sen peygambersin, sen yetimsin, üstelik seni amcan besledi, fakirsin, neden Ümeyye bin halef Amr bin (as) değil de sensin?

2- Alay Etme Dönemi

Sen yetimsin, fakir delisin, mecnunsun, senin içine cinler girmiş, v.s gibi sözlerle alay ediyorlardı. Efendimiz (s.a.v) bunlara çok üzülüyordu ve ağlıyordu. Bir panayır mevsiminde çadır-çadır tebliğ için geziyordu. Amcası Ebu Leheb peşinden geliyor, buna inanmayın, benim yeğenim olur, bunu cinler çarpmış diyordu.

3- SabotajDönemi

Peygamberimiz (s.a.v) konuşurken alkış yapar, kulaklarını tıkarlardı, konuşmasını bölmek ve sabote etmek için her yola baş vuruyorlardı.

4- Yıldırma Dönemi

Peygamberimizi (s.a.v) ve inananları yıldırmak için tehdit ediyorlar, fakirleri dövüyorlar, hakaret ediyorlardı, evlerinde inananları dövüyor, sövüyorlardı

5- İşkence Dönemi

Efendimizin (s.a.v) kafasına Kabe’de deve işkembesi geçirdiler. Bilal'a işkence yaptılar. Yasir ve Sümeyye’yi şehit ettiler. İşkence döneminde amcasına heyet gönderdiler, davasından vazgeçsin, başkanlık verelim, en güzel kızı verelim, mal mülk verelim dediler. Amcası çağırır "Yeğenim, bir az işi gevşet, bunlar kararlı gelmişler, sen ne dersin" der. Efendimiz (s.a.v) "Vallahi ya amca, bunlar ayı sol koltuğuma, güneşi de sağ koltuğuma indirseler bile davamdan vazgeçmem" dedi. Amcası devam et, seni ben koruyacağım dedi.

6- Hüzün Yılı Dönemi

Çok sevgili eşi Hazreti Hatice vefat etmiş, kısa bir zaman sonra da amcası Ebu Talib vefat etmiştir. Taife gitti,taşa tuttular, himayesiz kaldı.

7- Ekonomik Ambargo Uygulama Dönemi

Mekke Havfi Bina Kinaye bölgesinde 3 yıl süren çok sıkı ekonomik ambargo uygulandı. Gıda, su - her türlü ilişkiler yasaklandı. Açlıktan ölen çocuklar oldu. Amma Müslümanlar yılmadı ve çözülmediler.

8- Hicret Dönemi

İlk Hicret Habeşistan’a yapıldı. 622 yılında ise Peygamber efendimiz (s.a.v) ile Ebu Bekir Mekke’den Medine’ye hicret ettiler.

9- Medine Teşkilatlanma Dönemi

Peygamberimizin ilk yaptığı iş mescit oldu. Sonra 52 maddelik Medine İslam anayasası hazırlandı.

10- İftira Dönemi

Bir seyahatten dönüşte Hazreti Ayşe ayak yoluna gitti. Gerdanlığını kaybetmişti. Ararken gecikti, kervan farkına varmadan gitmişti. Hazreti Ayşe orda bekledi, sonra arkadan gelen biriyle kervana ulaştılar. Hazreti Ayşe'ye iftira ettiler. Hazreti Ayşe'yi Efendimiz (s.a.v) babasının evine bıraktı. En zor günlerini yaşıyorlardı. Bir ay sonra ilk ayeti geldi. Allah Ayşe'nin temiz olduğunu bildirdi.

11- Fetihler Dönemi

Bedir, Uhud, Hendek, Hayber, Beni Kureyza ve Mekke fethi yıl 630 - kansız bir şekilde Mekke fethedildi. Putlar yıkıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR