Petrol Fiyatları 100 Doların Altına İndi, Rusya Endişeli

Petrol Fiyatları 100 Doların Altına İndi, Rusya Endişeli

Rusya’nın ihracat yaptığı Ural çıkışlı petrol varil fiyatlarının bir hafta içinde 101 dolardan 96 dolara kadar gerilemesi endişelere neden oldu. 25 Haziran’da Ural çıkışlı petrol 109,7 dolardan işlem görüyordu. İki aylık sürede...

Rusya’nın ihracat yaptığı Ural çıkışlı petrol varil fiyatlarının bir hafta içinde 101 dolardan 96 dolara kadar gerilemesi endişelere neden oldu. 25 Haziran’da Ural çıkışlı petrol 109,7 dolardan işlem görüyordu. İki aylık sürede kayıp 14 dolara kadar yükseldi.

Brent çıkışlı petrolde 101,5 dolardan işlem görüyor. Geçen hafta 102,9 dolar olan Brent çıkışlı petrol 30 Temmuz’da 106 dolara kadar yükselmişti.

Rusya bütçesinin yarıya yakını petrol ve doğalgaz gelirlerinden oluşuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin canlı yayında yaptığı açıklamada 2013’de petrolden 191-194 milyar dolar ve doğalgazdan da 28 milyar dolar gelir elde ettiklerini açıklamıştı.

Ukrayna krizi ile bağlantılı olarak yaptırımlar ve Uzakdoğu piyasalarındaki talep azalması petrol fiyatının düşmesine neden oldu. Libya’nın yeniden piyasalara dönüşü, Rusya’nın Irak’ta ilk petrol üretimine başlaması ve arz artışı ile ilgili beklentiler fiyatların düşmesinde etkili oldu.

The Moscow Times’a konuşan Moskova merkezli Ekonomi Yüksek Okulu baş ekonomisti Valeri Mironov, “Eğer fiyatlar 80 doların altına inerse, krizi tetikleyebilir. Nakit çıkışı artar, ruble zayıflar ve yatırımlar da azalır…” uyarısında bulundu.

Rusya 2014 için petrol fiyatlarının 110 dolar civarında olmasını bekliyordu. Rusya Maliye Bakanlığı’na göre de 104 dolar ortalama seviye yakalanabilirse Rusya bütçesi bir miktar fazla verecek. Ancak bir hafta gibi kısa bir sürede 100 doların da altına inmesi sürpriz oldu.

Reuters’ın verilerine göre petrol varil fiyatlarında 1 dolarlık düşüş Rusya bütçesine 1,4 milyar dolarlık kayıp olarak yansıyor. Rusya’nın dev petrol şirketlerinin yatırımları da fiyatların yükselmesi ile bağlantılı. Fiyatlardaki gerileme sürerse yatırımların da olumsuz etkilenme riski var.

Dolar 9 kapek artışla 36,2 rubleden işlem görürken, avro da 5 kapek düşüşle 48,16 rubleye geriledi. Rusya Merkez Bankası rublenin hareket bandını 9 rubleye çıkararak daha az müdahale işareti vermişti.

Ukrayna’da tansiyonun düşme ihtimali ise Rusya borsalarına olumlu yansıdı. Ruble bazlı MICEX endeksi yüzde 0,20 artışla 1440 puana yükselirken, dolar bazlı RTS endeksi yüzde 0,03 artışla 1252 puana çıktı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.