Pekmez yoğun ilgi görüyor

Pekmez yoğun ilgi görüyor

Konya'da bağ bozumu ardından pekmez yapma geleneği devam ediyor. Sonbahar aylarıyla başlayan, havaların soğumasıyla birlikte daha fazla rağbet gören pekmez, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Konya'da bağ bozumu ardından pekmez yapma geleneği devam ediyor. Sonbahar aylarıyla başlayan, havaların soğumasıyla birlikte daha fazla rağbet gören pekmez, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Pekmeze olan talep arttı. Ürün lezzeti ve sağlığa yararlarıyla özellikle kış aylarında tüketilen ve genellikle üzümden elde edilen pekmez, tezgahlarda satışa sunuldu. Bağ bozumu ile toplanan üzümler, belirli aşamalardan geçirilerek pekmez haline getirildi. Tamamen doğal yöntemlerle elde edilen pekmez, yine sofraların vazgeçilmezi haline geldi. Üzüm pekmezinin yanı sıra dut, harnup ve andız pekmezi de büyük beğeni gördü. Pekmezin faydaları ile ilgili bilgiler veren Çöğenoğulları Gıda İşletme Sorumlusu Ömer Küçükdemirkesen,  “Kendi ürünümüz olan tahin ve pekmeze talep arttı. Çünkü bu ürünler kış aylarında insanı sıcak tutuyor” dedi.

PEKMEZ ŞİFA KAYNAĞI

Pekmezin vatandaşlar tarafından geçmiş yıllara göre daha çok ilgi gördüğünü belirten Küçükdemirkesen, büyük bir şifa kaynağı olduğunu söyledi. Her pekmezin farklı özelliği olduğunu ve farklı hastalıklara iyi geldiğini dile getiren Küçükdemirkesen, şunları kaydetti: “Anadolunun tatlı şurubu pekmezin evlerimizdeki yeri bir başkadır. Pekmezin kendine has yoğun bir kokusu var. Üzüm pekmezi en çok bilinen pekmez türü. Vücut için tam bir enerji deposu. Yiyen kişinin vücuduna kuvvet verir ve kış aylarında sıcak tutar. Dut pekmezi de yine üzüm pekmezi gibi en çok bilinen pekmez türlerinden biri. Genellikle kansızlık için kullanılır. Soğuk algınlığına karşı dut pekmezi, vücut direncini ve vücut ısısını arttırıcı özelliğe sahip. Harnup yani keçi boynuzu pekmezi de diğer pekmez türlerine göre biraz daha ağır. Dişleri ve diş etlerini korur. Bağırsakları çalıştırır. Doğal olduğu için diğer birçok ürüne göre daha çok tercih edilir. Andız pekmezi, pek bilinmez. Genellikle Konya'nın ve Akdeniz bölgesinin dağlık alanlarında bulunur. Andız ağacı meyvesinden elde edilir ve kızılçığa benzer. Bronşit hastalarına ve öksürüğe iyi gelir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.