Pehlivanlar pehlivanıydı

Pehlivanlar pehlivanıydı

Konya Aydınlar Ocağı’nda, tuttuğunu yere seren pehlivan güreşçimiz Koca Yusuf’u anlatan ski güreşçi Suphi Soğancı, “Vücudu demir gibi sert, ama gönlü ipek kadar yumuşak olan Koca Yusuf, pehlivanlar pehlivanıydı” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde “Vefatının 120.Yılında Koca Yusuf” dile geldi. Koca Yusuf’un 1857’de doğduğunu ve 1898’de vefat ettiğini belirten ve 41 yıllık ömrüne adetâ bir asrı gizlediğini kaydeden Konya’nın yetiştirdiği diş hekimi ve eski güreşçilerden Suphi Soğancı, “Koca Yusuf’un doğumu farklı. Annesi öyle güzel şeyler yaşamış ki, kundakta duasını Hızır aleyhisselam yapmış. Babası pehlivan, dedesi pehlivan dolayısıyla Koca Yusuf da pehlivanların pehlivanı” dedi. Pehlivan sözünün “yiğit, mert, dürüst, sözünün ve özünün eri, yardımsever, kahraman” anlamlarına geldiğini kaydeden Soğancı, Koca Yusuf’un Bulgaristan’ın Deliorman bölgesi Şumnu İlçesine bağlı Karalar köyünde doğduğunu ve tosuncuk olduğundan okulda güreştiği her arkadaşını yendiğini ve bir başka yaratılışta olduğunu herkesin farkına vardığını ve pehlivan olması için bütün herkesin varını yoğunu ortaya koyduğunu söyledi.

DEMİR GİBİ SERT, İPEK KADAR YUMUŞAK

Koca Yusuf’u “Boyu 1,80cm, kilosu aşağı yukarı 120 civarında. Fakat 150 kiloluk insanlarla güreşmeyi başaran ve onları yenen bir kabiliyet. Vücudu demir gibi sert, ama gönlü ipek kadar yumuşak. Herkese saygılı ve herkese sevgi dağıtan bir insan. Yardımsever. Beyaz tenli, sarışın ve çakır gözlü bir insan. Milliyetçi, mukaddesatçı ve aynı zaman da muhafazakâr. 32. Osmanlı Padişahı Abdülaziz, VI.Murad ve II.Abdülhamid devrinde yaşamış birinsan” olarak tanımlayan Soğancı, “Koca Yusuf, Bulgar çetelerine gösterdiği özveriden dolayı Sultan Abdülaziz tarafından Aziziye Nişanıyla ödüllendiriliyor” dedi.

GÜREŞÇİLER 40 YAŞINDA OLGUNLAŞIR

İlk antrenörünün babası, ikinci çalıştırıcısının Dursun Pehlivan ve üçüncü çalıştırıcısının da Kel İsmail olduğunu belirten Soğancı, konuşmasına “Koca Yusuf’u Koca Yusuf yapan inancı ve imanı kadar Kel Aliço ile yapmış olduğu güreştir” diye devam ederek şunları dile getirdi: “Kel Aliço 26. Başpehlivanlığını kazanmış 27. Başpehlivan güreşini Koca Yusuf’la yapıyor. Kel Aliço öyle bir güreş tutturur ki altı saat yenişemezler. Akşam olur karanlık başlar, Aliço da yorgunluk alâmetleri görülmeye başlar. Bu arada ikisi de er meydanından çekilmezler ve birbirlerini kendilerine yakışır sözlerle onere ederler. Bütün halk karşılıklı söylenen bu sözlerden duygulanarak “Allah Allah İllallah! Pehlivanlara maşallah! Nazar değmesin inşallah! Attığınız tuttuğunuz her zaman muvaffak olsun” diye bağırıyorlar. Kel Aliço Koca Yusuf’u alnından öper ve ‘bu senenin başpehlivanı da ödülü de Koca Yusuf’a aittir. Hayırlı uğurlu olsun’ der. Kel Aliço orada gaddarlığı bırakır, ‘el elden üstünmüş meğer’ der. Güreş yapan insanlar bedenen karşı rakibiyle güreşir ama nefsiyle güreş yaptığını 40 yaşına geldiği zaman anlar.”

BİLEKLERİ KESİLEREK SULARA GÖMÜLDÜ

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette Koca Yusuf’un hayatını ve sporcu kişiliği ve ölümüyle ilgili bilgiler de veren Soğancı, Koca Yusuf’un Demir Baba Dergâhı’nda yetişmiş alaylı bir nefer olduğunu belirterek “koca” kelimesine “Bilgili, tecrübeli, âlî cenap insan demek” şeklinde açıklık getirdi. Pehlivan Yusuf’un güzel Rumeli türküleri okuduğunu ve kütük, ağaç ile sıpalarla güreşe alıştığını ve Amerika’da bir Amerikalı güreşçiyi dört saniyede tuş ettiğine dikkati çeken Soğancı, bu rekoru güreşçi abisinin rakibini üç saniyede tuş etmek suretiyle yenilediğini de söyledi.  Koca Yusuf’un, Amerika’dan dönerken iki geminin çarpışması sonucunda bindiği geminin sulara gömülürken tutunduğu sandalda bulunan tayfaların, sandalı batıracağı korkusu ve endişesiyle ellerini kesmesi sonucunda suya gömülmek suretiyle vefat ettiğini anlatan Soğancı, sözlerine “ruhuna Fatiha” diyerek son verdi. Sohbetten sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Suphi Soğancı’ya çeşitli kitaplar hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.