Pazarı sel vurdu

Pazarı sel vurdu

Antalya'da yaşanan sel ve fırtına felaketinin ardından aracılar iş başına geçti. Antalya'dan 50 kuruşa çıkan domates Konya'daki pazara 1.50 liraya giriyor.

Antalya'da yaşanan sel ve fırtına felaketinin ardından aracılar iş başına geçti. Antalya'dan 50 kuruşa çıkan domates Konya'daki pazara 1.50 liraya giriyor. Pazarcılar ise aracılar yüzünden domates fiyatının 4 liraya kadar çıkmasını bekliyor

Kışlık sebze ve meyve fiyatlarında içinde bulunduğumuz dönem itibariyla geçen yıla göre yüzde 20 civarında bir artış olduğu belirtildi. Bu artışların önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor. Antalya'da geçen hafta etkili olan sel ve fırtına seralara zarar vermiş, buna paralel olarak da sebze fiyatları yükselmişti. Geçen yıl bu aylarda Antalya'da 20-30 kuruşa çıkan domates, bu sene 1 liradan çıkmaya başladı. Sel ve fırtına felaketinin ardından İstanbul, Ankara ve İzmir'de sebze fiyatları yüzde 100'lere varan zam olmuştu. Konya'nın ise Akdeniz şehirlerine yakın olması ve hâle ürünlerin erken gelmesi afaki zammın yaşanmasını engelledi.

ZAMMI ARACILAR YAPIYOR

Muhacir Pazarı'nda dün sebze ve meyve fiyatları önceki aylara göre zamlı değildi. Fakat zam haberinin aracıların iştahını kabarttığı öğrenildi. Esnaf, fiyat artışının havadan değil aracıdan kaynaklandığını belirterek, komisyoncuların sel ve fırtına bahanesiyle fiyatları manipüle ettiğini öne sürdü. Muhacir Pazarı esnaflarından İsa Yağız, Konya'nın haftaya sebze ve meyve zamlarıyla gireceğini kaydetti. Haftaya fiyatların pahalı olacağını ve ürünlerde yüzde 100'ün üzerinde zam beklediklerini ifade eden Yağız, “Biz zamlanmasını istemiyoruz. Zamlı olunca satışlarımız düşüyor. Vatandaş gözünü doyuracak alışveriş yapmıyor. Özellikle domateste fiyat artışı bekleniyor. Halde domatesin fiyatı 2 lirayı geçiyor. Pazara da bu 4 lira gibi bir fiyatla yansır. Haftaya pazara gelen fiyatlar karşısında şaşkınlık yaşayabilir. Konya'ya Adana, Mersin ve Tarsus'tan da sebze geliyor ama aracılar bu fiyat artışını hemen kullanıyor. Oradaki üreticilerin cebine para girmiyor” dedi.

HAFTAYA ZAM KOKUSU VAR

Pazarın durgun geçtiğini ifade eden Esnaf Eyüp Uzun ise, “Türkiye'de bir ürüne zam gelir gelmez hemen diğerlerine de zam geliyor. Antalya'daki sel çiftçiyi olumsuz etkiliyor ancak, daha rekolte düşüşünün ne kadar olacağı belli değilken, aracılar bunu bahane ederek pazar fiyatlarını fırlatıyor. Kış şartları nedeniyle sebze ve meyve fiyatları manipüle ediliyor. Bundan çiftçi ve tüketici zarar görüyor. 50 kuruştan çıkan domates Konya'ya 2 liraya geliyor. Haftaya 4 lira olması bekleniyor. Burada kazanan üretici ve pazarcı değil aracı. Üreticiden çıkışla tüketiciye geçen nokta arasında yüzde 200 hatta 500'e varan oranda artış var. Bu sistemin değişmesi lazım. Yerel yönetimlerin üretici pazarlarını özendirmesi, desteklemesi gerekiyor” diye konuştu.

ÇÜRÜK SEBZE İNDİRİMİ

Sebze ve meyveye zam gelmesiyle birlikte bazı uyanıkların fiyatları düşürdüğünü kaydeden Uzun, “Bu kişiler tezgahın üstüne iyileri diziyor. Vatandaşın da seçmesine izin vermiyor. Çürük sebzeyi vatandaşa satıyor. Vatandaş zaten bunun yarısından fazlasını çöpe atıyor. Ucuz diye almamak lazım. Vatandaş alacaksa da seçsin yoksa çürükleri poşete doldurup geçiyorlar. Biz bunun acısını yıllardır yaşıyoruz. Vatandaş, tanıyıp güvendiği yerlerden alışverişini yapsın” ifadelerini kullandı.

Muhacir Pazarı'nda sebze ve meyve fiyatları ise şu şekilde: Domates: "1.50 TL, biber 3 TL, patlıcan 3 TL, portakal ve mandalina 1.50 TL. Marul 1.50 TL. Elma 2 lira, maydonoz-tere 1 lira, pırasa 1.50 lira."

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.