Patates ve soğan zam şampiyonu!

Patates ve soğan zam şampiyonu!

Mutfakların olmazsa olmazı patates ve kuru soğan şu günlerde cep yakıyor. Yüzde 100’ün üzerinde zamlanan patates ve kuru soğan fiyatları vatandaşın tepkisine sebep oldu.

Vatandaş tarafından çokça tüketilen patates ve kuru soğan zam rekoru kırıyor. Bir hafta öncesi 1,5 liraya satılan patates bu günlerde 4 liraya satılıyor. Kuru soğan fiyatları da aynı şekilde zamlandı. Birkaç gün önce 1,5 liraya satılan kuru soğan şuan 3,5 liraya satılıyor. Yüzde 100’ün üzerinde zamlanan patates ve soğanı vatandaş satın alamıyor. En çok tüketilen sebze olan patates ve soğanın zam rekorları kırmasına vatandaş tepki gösteriyor.

YÜKSEK FİYATIN SEBEBİ ARACILAR

Geçen yıl para etmediği için tarlada kalan patates, bu yıl adeta 'altın' kadar değerli oldu. Patates ve kuru soğanın pahalı olmasının temel sebebini aracılara bağlayan Pazarcı Sedat Sarıtaş, “Tarlada 1 lira etmeyen patates aracıların etkisiyle pazar esnafı ve marketlere yüksek fiyattan geliyor. Durum böyle olunca patates ve kuru soğanın fiyatı ciddi anlamda yükseliyor” dedi. Yaşanan aşırı fiyat yükselişinin hasadın az olmasıyla da ilgili olduğunu belirten Sarıtaş, çiftçinin bu sene yeterli miktarda patates ve soğan üretmediğini ifade etti. Sarıtaş, “Patates ve kuru soğan fiyatları bir hafta içerisinde 2 katına çıktı. Bunun en büyük etkeni patates ve kuru soğanın bu sene fazla üretilmemesidir. Çiftçiler geçen yıl para etmeyen patatesi bu yıl tarlalarına ekmediler. Patates hasadı az olunca doğal olarak fiyatlarda yükseldi.” diye konuştu.

PAZARLARDA DURGUNLUK VAR

Patates ve soğana bayram öncesi ardı ardına gelen zamlar vatandaşların hem elini hem de cebini yakıyor. Hasat mevsimine rağmen son bir haftada fırsatçıların 1,5 liradan 4 liraya kadar yükselttiği patates soğan fiyatları pazara çıkan vatandaşları şaşırtıyor. Tezgahların arkasındaki esnaf da fiyatlardan şikayetçi. Esnaf fiyatlar arttıkça müşterinin azaldığını söylüyor. Pazarcı Yunus Emre Karakurt şu şekilde konuştu: “Mahsulün az olması fiyatların bir anda yükselmesine sebebiyet verdi. Mahsul fazla olsaydı, fiyatlar daha düşük olabilirdi. Fiyatlar bir anda iki katına çıktı. Çünkü talep arttıkça ve mahsul az oldukça fiyatlar artıyor. Fiyatlar artınca da satışlar düşüyor. Müşteri fiyatları görünce 3 kilo alacağına 1 kilo alıyor ya da hiç almadan gidiyor.”

ZAMLAR VATANDAŞIN TEPKİSİNE SEBEP OLUYOR

Patates ve Kuru soğana yapılan zamlar vatandaşın tepkisine sebep oluyor. Tarlada düşük fiyatlara alıcı bulan patates pazarlarda 4 liraya satılıyor. Yapılan zamların planlı olduğunu ifade eden vatandaşlar tarım ülkesinde sebzenin bu kadar pahalı olmaması gerektiğini söylüyor. Fiyatların yükselmesinden yakınan bir vatandaş, “Bayram öncesi olacak iş değil. Bayram alışverişi için pazara geldim. Patates ve kuru soğanın fiyatını görünce şok oldum. Devlet büyükleri tarım ülkesi olduğumuzu iddia ediyor. Tarım ülkesiysek patates ve kuru soğanın 1,5 lirayı geçmemesi lazım” şeklinde konuştu. Fiyatların yükselmesinden şikayetçi olan başka bir vatandaş ise, “Bu fiyatlar kabul edilemez. Vatandaşın temel ihtiyacı olan sebze fiyatları çok yüksek. Eskiden pazara geldiğimde patates ve soğanı 5’er kilo alıyordum. Şimdi 1 kilo patates ve 1 kilo soğan aldım. Fiyatlar böyle devam ederse yakında 1 kilo bile alamayacağız” ifadelerini kullandı.

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum