Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Parti Adları

Parti Adları

Parti adları eskiden beri hep ilgimi çekmiştir. Sadece adına bakarak oy vermek icab etse, insan hangi güzel isimli partiye oy vereceğini şaşar.

Mesela bir parti, adının “Halk Partisi” olmasıyla,  gerçekte ne kadar halkın veya milletin partisi oluyor? Veya bu, halkın partisi ise, diğer partiler kimin partisi oluyor? Yakın tarihe baktığımızda, “halkın” inanç ve değerleri ile “Halk Partisi”nin ne kadar bağdaşıp bağdaşmadığını görürüz.

“Adalet Partisi” çok adil bir parti de diğerleri “Zulüm Partisi” olarak çok mu zalimdi?

“AK Parti”liler kendilerine “AKP” denmesinden rahatsız oluyorlar, biz AK’ız diyorlar. Bence hiç te kafayı takmaya değmez. Ha AK Parti, ha AKP ne fark eder? Bir parti, adının “AK” olmasıyla AK-PAK olmaz, icraatlarıyla AK olur. İcraatın yüz ağartıyorsa adın ne olursa olsun, sen AK’sın. Ama icraatlarında şaibe varsa AK değil BEMBEYAZ Parti desek kaç yazar?

Bir parti adının “Büyük Birlik” olması, gerçekten ülke çapında büyük bir birlik sağlamaya yetiyor mu, yetmiyor mu, ortada.

“Milliyetçi Hareket” kelimesine gönül verenler tarihin derinliklerinden derin manalar çıkaralım diye uğraşırken, muhalifler bir kalemde “Irkçı-faşist” damgasını vurup geçiyor.

Partinin adında “Demokrat” kelimesi geçmesi onun tam “Demokrat” olmasına, “Barış” kelimesi geçmesi çok “Barışçıl” olmasına yetmiyor.

“Doğru Yol” demekle tek doğru yolda olan, bu parti; diğerleri “Yanlış Yol” partisi mi oluyor?

Hukuk diliyle konuşursak, “Mefhum-u muhalif” delil olur mu, olmaz mı?

Şu an “Saadet” adını taşıyan Milli Görüş çizgisi şimdiye kadar 5 parti kurdu. Bunların içinde “Milli Nizam” ve “Milli Selamet” gibi en okkalı isimler dururken, bu çizgi en büyük patlamayı, en cılız isim olan “Refah” zamanında yaptı ve o dönem iktidar oldu.

Batıda “Hristiyan Demokrat” adını taşıyan partiler var, bizde neden “İslam Partisi” yok? Ya da olsun mu, olmasın mı? Hangisi daha hayırlı?

Hindistan, Pakistan, Afganistan bölgesinde “İslam Partisi” anlamına gelen “Cemaat-i İslami” ve Hizb-i İslami” diye bir yapılanma var. Hayırlı çalışmalar da duyuyoruz, ihtilaf ve sıkıntı haberleri de…

Ortadoğu’da, Lübnan’da “Hizbullah” kelimesi oldukça yaygın ve etkin. Türkçesi “Allah Partisi” demek. Fiiliyatta partiden çok bir örgüt ve mezhep görüntüsü ağır basıyor. Bu tabir Kur’an-ı Kerim’den alınma. ∑Bir de zıddı var, yine ayetlerde geçer: “Hizbüşşeytan” yani “Şeytan Partisi” Şeytana tapanlar falan duyuyoruz ama “Şeytan Partisi” diye bir parti adı ben duymadım.

Irak ve Suriye’de Saddam ve Esed ailesinin partisi “Baas Partisi.” Bu da “Diriliş” anlamına geliyor, ama bu partinin adının bulunduğu ülkeler şu anda ölüm kusuyor.

Bu kadar kafa karıştıran yazıdan ne mi anlıyacağız? Sizin ne anladığınızı bilmiyorum da ben şunu anladım:

Partilerin adları mutlaka önemli, partiler kendilerine güzel isimler takmalı. Ama ondan daha önemlisi ise fikriyat ve icraatlarıdır. Eğer bir parti eskilerin tabiriyle “İsmiyle müsemma” ise, en iyi parti de odur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR