Parlak beyinlere  ihtiyacımız var

Parlak beyinlere ihtiyacımız var

Doç. Dr. Lokman Kuzu, “Devletimizin gelişmesi ve müreffeh ülkeler arasında yer alabilmesi için, uzay teknolojisi alanında parlak beyinlere ihtiyacımız var” dedi

Doç. Dr. Lokman Kuzu, “Devletimizin gelişmesi ve müreffeh ülkeler arasında yer alabilmesi için, uzay teknolojisi alanında parlak beyinlere ihtiyacımız var” dedi. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı ve Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, TEYAD’ta (Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği), ‘’Dünyada Uzay Teknolojileri ve Türkiye‘’ konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

Kalabalık bir dinleyici topluluğuna seslenen Doç. Dr. Lokman Kuzu; ‘’Mikro Kosmozdan Makro Kosmoza, Dünyada ve Türkiye ‘deki uzay çalışmaları hakkında bilgi verdi . ‘’Büyük patlamadan(big bang) bugüne geçen zamanın 13,8 milyar yıl hesaplandığını ve bunun dünyanın yaşını gösterdiğini vurgulayan Kuzu; ‘’Uzayda bahsedilen mesafeler, ölçümler, veriler, rakamlar insanın anlayabileceği ve algılayacağı rakamlar değil. Dünyanın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi, 200 milyar civarında yıldızdan oluşan, uçtan uça 100 bin ışık yılı mesafede bir disk şeklinde. ‘’ diyerek dinleyicilerin ilgiyle dinledikleri farklı detaylar verdi. Ülkelerin gelişmişliklerinin uzay teknolojisindeki ilerlemeleriyle paralel ilerleyeceğini belirten TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Acar, Türkiye’deki uzay çalışmaları ve bu çalışmaların dünyadaki yeri, önemi hakkında da şu bilgileri verdi : ‘’Uzay çalışmalarında ABD ilk sıradadır. ABD, bu çalışmaları tek başına değil, çeşitli ülkelerle ortak yürütüyor. Ülkemize gelince, biz uzay konusunda 1980’li yıllara kadar çeşitli nedenlerle maalesef pek yol kat etmedik. Günümüzde bu konudaki bilincimiz ve çalışmalarımız artmıştır. Artık büyük projeler üreten ve bu projelerden bazılarını ihraç eden ülkelerden biri olduk. Bizim kurumumuzda şu an 400 kişi çalışıyor. Medikalden, teknolojiye her yenilikte, her üründe uzay çalışmalarının etkisi var. Sağlık ve güvenlik alanında ileri seviyede olabilmemiz, uzay teknolojisi araştırmalarını geliştirmemize bağlı. Ayrıca uzay çalışmalarının parlak bir iş alanı oluşturduğunu gençlere de ifade etmek istiyorum. Devletimizin gelişmesi ve müreffeh ülkeler arasında yer alabilmesi için, bu alanda parlak beyinlere ihtiyacımız var.” Program sonunda TEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Oğuz tarafından Doç. Dr. Lokman Kuzu ‘ya günün anısına binaen dernek plaketi takdim edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.

HABER MERKEZİ

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.