Paris Konferansında Işid İle Mücadelede 'Askeri Destek' Vurgusu

Paris Konferansında Işid İle Mücadelede 'Askeri Destek' Vurgusu

Fransa'nın başkenti Paris'te, radikal selefi IŞİD örgütüne yönelik alınacak tedbirlerin gözden geçirildiği, Uluslararası Irak Barış ve Güvenlik Konferansı düzenlendi. Konferansıta, Irak hükümetine IŞİD'e karşı askerî destek verilmesi...

Fransa'nın başkenti Paris'te, radikal selefi IŞİD örgütüne yönelik alınacak tedbirlerin gözden geçirildiği, Uluslararası Irak Barış ve Güvenlik Konferansı düzenlendi. Konferansıta, Irak hükümetine IŞİD'e karşı askerî destek verilmesi üzerinde duruldu. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında katılan Türk heyetinin ise bu konuda herhangi bir taahhütte bulunmadığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Türkiye, IŞİD ile mücadelenin sadece Irak'la sınırlandırılmamasını istedi ve örgütün Suriye'de doğduğunu hatırlattı. Esed rejimi devam ettiği sürece de IŞİD tehdidinin süreceğini vurguladı.

"Bölgedeki sıkıntılardan Türkiye çok fazla etkileniyor. Onun için buna sessiz kalması mümkün değil." diyen Türk heyeti, IŞİD'e karşı kapsamlı bir strateji gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelesi ile ilgili bilgi de veren diplomatlar ellerinde örgüte Avrupa'dan katılacağından şüphelenilen 6 bin kişinin isimlerini olduğunu ve bunlardan yaklaşık bin kişinin tespit edilerek sınır dışı edildiğini dile getirdi. Musul düşer düşmez insanî yardım için ilk koşan ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı ve binlerce Ezidi'ye kucak açıldığını hatırlattı.

Türkiye ayrıca yeni Irak hükümetinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte Bağdat'ın da daha kapsayıcı bir siyaset takip etmesinin şart olduğunu vurguladı.

TOPLANTI SONRASINDA BİLDİRİ YAYINLANDI

Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, IŞİD'in Irak'ın yanı sıra uluslararası toplum için de tehdit oluşturduğu belirtildi. Örgütün azınlıklar da dahil olmak üzere bölge halkına kitlesel katliam uyguladığı kaydedildi. Bildiride katliamı işleyenlerin hukuk önüne çıkarılacağına vurgu yapıldı.

Ayrıca, IŞİD'in işgal ettiği Irak başta olmak üzere bölgede varlığının acilen son verilmesi gerektiği belirtilirken Irak'ta kurulan yeni hükümete, IŞİD'le mücadelesinde kendi talepleri ve uluslararası hukuka uygun şekilde gerekli desteğin verileceği, buna askeri seçeneğin de dahil olduğu aktarıldı. Bildiride, Irak'ın yeniden inşaası ve bölgesel kalkınması için mali desteğin sağlanacağının da altı çizildi. Ayrıca uluslararası partnerlerin, IŞİD'e karşı mücadele yürüten Irak hükümetine destek için tam seferberlik içinde olduklarının altı çizildi.

FABİUS: ASKERİ ÖNLEMLER DE DEVREYE SOKULMALI

Konferansın kapanış konuşmasını yapan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise IŞİD'in bir devlet olmadığını ve İslam'ı temsil etmediğini belirterek, bu denli tehlikeli bir terör örgütüne karşı bazı askeri önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Toplamda 51 ülkeden IŞİD için savaşmak üzere insanların geldiğini vurgulayarak bu desteğin kesilmesi gerektiğini belirtti. Fabius, konferansda örgütün finans kaynaklarının kesilmesi üzerinde de durduklarının altını çizdi. Irak'taki insani durumu hatırlatan Fabius, toplamda 2 milyon insanın evlerinden olduğunu kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi, Irak'ın bütünlüğünün sağlanması için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Caferi, milliyeti ve dini ne olursa olsun herkesin IŞİD teröründen etkilendiğine dikkati çekti.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği konferansa ev sahipi Fransa, Irak, Amerika, Rusya, Katar, Almanya, İngiltere, Birlemiş Arap Emirlikleri, Çin, Suudi Arabistan, Japonya, Ürdün, Danimarka, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Umman, Bahreyn, İspanya, Hollanda, İtalya, Kanada, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği temsilcileri katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.