Pancar çiftçisi zarar ediyor!

Pancar çiftçisi zarar ediyor!

Çiftçinin, tarlada kalan pancarı hakkında açıklamalarda bulunan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği Başkanı Ahmet Bestil, "Özelleştirilmeler, çiftçinin haklarını kaybetmesine neden oluyor" dedi.

2002 yılında başlayan ve 2017 sonu itibariyle Türkiye'nin özelleştirnelerden elde ettiği gelir yaklaşık 60 milyar dolar. Bu süreçte, 94 kuruluşta bulunan kamu payları (halka arz ve İMKB’de hisse satışı yoluyla), 10 liman, 81 elektrik santrali, 40 Tesis/işletme, 3 bin 483 taşınmaz, 3 gemi, 36 maden Sahası ve Araç Muayene Hizmetleri (TÜVTÜRK) özelleştirilenler arasında yer alıyor. Sadece bu dönemde elde edilen gelir, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın 21 Haziran 2017'de bir önerge verdiği cevaba göre,59 milyar 558 milyon 225 bin dolar. 2018 yılında da aralarında maden ocakları ve şeker fabrikalarınında bulunduğu 320 ihale ile özelleştirmeler kaldığı yerden devam etti.

ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ TARLADA KALIYOR

Özelleştirilmelerin çiftçinin hakkını kaybetmesine neden olduğu söyleyen Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği Başkanı Ahmet Bestil, "Ürünler devamlı tarlada kalıyor, alımlar geç yapılıyor, ekimden önce verilmesi gereken destekler çiftçi tarlaya girdikten sonra açıklanıyor" dedi. Özelleşen fabrikaların geç alım yapıtığını belirten Bestil, "Geç alım yapıyorlar, neden, çünkü depolar dolmasın, depoda değil tarlada fire versin istiyorlar. Kendilerinde kayıp olmasın çiftçi de fire olsun diye bunu tercih ediyorlar. Hem de alım yaparken firesini düştükleri halde. Örneğin, bir milyon pancar alsalar yüzde 5 fire verse 50 bin ton fire oluyor. Bu fire aslında daha fazlada olur. Pancar bekledikçe fire verir. Alım yapılmadıkça çiftçinin pancarı tarlada fire veriyor" diye konuştu.

KATKI VE DESTEKLERİN YERİNİ ZARAR ALIYOR

Çiftçinin özelleştirme ile birlikte çeşitli zararlara da uğradığını anlatan Bestil, "Kooperatiflerde çiftçiye nakliye katkısı da verilir. Özel olduğu için nakliye desteği de verilmiyor. Çiftçi, tarladan fabrikaya ürünü kendisi götürüyor ve bu masrafta kendisine bir yük olarak kalıyor. Özelleştirilen fabrikalar diğer fabrikalara nazaran şeker oranını biraz daha düşük gösteriyor. Şeker oranı olan poları 17-18 yerine 16 gösterebiliyor. Her poların değeri katlanıyor ve çiftçinin kazancı düşüyor" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum