Pakistan'a İHL  modeli

Pakistan'a İHL modeli

Pakistan Din İşleri ve İnançlararası Uyum Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Saccad Ahmet ve beraberindeki heyet, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday’ı makamında ziyaret etti

Ziyarette konuşan Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Pakistan ve Türkiye arasında ilişkinin köklü bir geçmişi olduğunu belirterek, “Kurtuluş Savaşı’nda Pakistan ve Hindistanlı Müslüman kardeşlerimizin zaferi kazanmamızda çok büyük yardımları olmuştur. Bunu unutmuyarak onlara şükranlarımızı yad ediyoruz. Büyük İslam Şairi Dr. Muhammed İkbal’in İstiklal Savaşı’nda Pakistanlı Müslüman kardeşlerimize bize yardım etmeleri konusunda büyük emeği olmuş ve onları teşvik etmiştir. Kardeşliğimizin köklü oluşu aşikardır ve bundan sonra da bu şekilde devam edecektir” dedi.

PAKİSTAN VE TÜRKİYE’NİN KARDEŞLİĞİ KÖKLÜDÜR
Her iki ülkenin tarihi ve kültürel bağları olduğuna dikkat çeken Özbuğday, “Pakistan Din İşleri Bakanlığı ve Türkiye Diyanet İşleri Bakanlığı  son yıllarda birçok konuda iş birliğinde bulunarak fikir alışverişi yapmaktadırlar. Karşılıklı yapılan ziyaretler de tecrübeler paylaşılarak ülke arasındaki ilişkiler kuvvetlenmektedir. Türkler, kendilerine yapılan iyiliği vefa ile karşılarlar. Bundan dolayı 2010 yılında Pakistan’da meydana gelen sel felaketinde yardıma koşulmuştur. Nüfus oranına göre en çok yardım eden il ise Konya’dır. Aynı zamanda ilimizde bulunan İlahiyat Fakültesi ve İmam Hatip Liseleri’nde 50 Pakistanlı öğrenci burslu bir şekilde eğitim hayatına devam etmektedir. Uluslararası Mevlana İmam Hatip Lisesi’nde 40 farklı ülkeden 180 öğrenci bulunmaktadır. Bunlardan 9'u da Pakistanlı öğrencilerdir” dedi. Günümüzde Müslümanların biraraya gelmelerinde sıkıntıların yaşandığını belirten Özbuğday, İslam çoğrafyasında zulüm altında olan ülkelerin olduğunu ve bu zulmün bitmesi için kardeşliğin pekişmesi gerektiğini söyledi.  

Pakistan Din İşleri ve İnançlararası Uyum Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Saccad Ahmet ise, Pakistan’da 25 binden fazla medrese bulunduğunu söyledi. Pakistan'daki medreseleri Türkiye’deki imam hatip liselerindeki eğitim formatına dönüştüreceklerinin altını çizen Saccad, Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanacaklarını ifade etti. Bakan Serdar Muhammed Yusuf’un rahatsızlığından dolayı ziyarete katılmadığını da belirten Ahmet, Pakistan ve Türkiye’nin arasındaki ilişkilerin bu gibi ziyaretlerle çok daha fazla gelişeceğini sözlerine ekledi. Ziyaretin sonunda Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, Müsteşar Saccad Ahmet'e gül işlemeli bir tablo hediye etti.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.