Padişahların içeceği "demirhindi şerbeti"

Padişahların içeceği "demirhindi şerbeti"

Demirhindi meyvesi ve 41 çeşit baharattan oluşan ramazan sofralarının vazgeçilmez içeceği demirhindi şerbeti, serinletici ve rahatlatıcı etkisinden dolayı özellikle sıcak yaz günlerinde tercih ediliyor.

Tropikal ülkelerde, özellikle de Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen demirhindi ağacının olgunlaşmış meyvelerinden yapılan bu şerbet, hazmı kolaylaştırması bakımından da özellikle iftar sofralarında yerini alıyor.

Asırlar önce olduğu gibi yaz aylarında serinletici etkisinden dolayı yoğun ilgi gören şerbet, üç farklı aşamadan geçirilerek elde ediliyor.

Demirhindi meyvesi ve 41 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla yapılan Osmanlı şerbeti, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte 8 saat kaynatılıyor. 

İçine tamamen doğal bal ilave edildikten sonra biraz daha kaynatılan demirhindi şerbeti, soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor.

Mide, romatizma ve kas ağrılarına iyi geldiği, beden ve zihnin gücünü artırdığı belirtilen şifa kaynağı Osmanlı şerbeti, müshil ve iç yumuşatıcı etkisiyle de hazmı kolaylaştırıyor.

- Birçok ile sipariş ediliyor

Demirhindi şerbetini yıllardır müşterilerinin beğenisine sunan Konya'daki bir restoranın müdürü Engin Savaş, demirhindi meyvesinden yapılan şerbetin, Selçuklu döneminde Hint inciri adıyla anıldığını söyledi.

 Selçuklu ve Osmanlı saraylarında yapılan ve birçok padişahın vazgeçilmez içeceği olan şerbetin, uzun uğraşlar sonucu elde edildiğini belirten Savaş, yaklaşık 13 yıldır bu geleneği sürdürdüklerini dile getirdi.

Şerbetin, demirhindi meyvesi ile 41 çeşit baharatın 8 saat kaynatılmasıyla elde edildiğini anlatan Savaş, şunları kaydetti:

"Üç aşamalı ve farklı kaynatma yöntemleriyle her karışım uzun süre aynı ısıda kaynatılır. Ardından katkısız arı barı eklenerek biraz daha kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra süzülüp, soğuması için dolaba kaldırılıyor. Lezzetli olduğu kadar oldukça şifalı bir içecektir. Yaz aylarında hazmı kolaylaştırdığı, kış mevsiminde de soğuk algınlığına iyi geldiği için yaz ve kış aylarında yoğun şekilde tüketiliyor. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı da özellikle ramazan ayında tüketimi artıyor. İçerisinde hiçbir şekilde katkı maddesi olmadığı için en fazla 10 günlük bir kullanım süresi var."

Savaş, demirhindi şerbetini vatandaşların çok beğendiğini, talebin git gide arttığına işaret etti. Sadece Konya değil, Türkiye'nin birçok ilinden sipariş aldıklarını aktaran Savaş, şöyle devam etti:

"Yerli ve yabancı misafirlerimiz çoktur. Restoranımızda demirhindi şerbeti ikram ettiğimiz müşterilerimiz, gittikleri ilden tekrar sipariş veriyor. Japonya, Amerika gibi ülkelerden birçok insan, burada böyle bir şerbetin yapıldığını biliyor. Eskimeyen bir kültürümüz. Bu kültürümüzü elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz ve mutlaka bizden sonrakilere de tavsiye edip devam ettirmelerini sağlayacağız."

DEMİRHİNDİ ŞERBETİNİN TARİFİ

MALZEMELER


*170 gr demirhindi

*2 litre su

*2 adet kuru karanfil

*1 adet çubuk tarçın

*1 su bardağı toz şeker

TARİFİ

Demirhindilerin kabuklarını ayıklayın. Ayıkladığınız demirhindileri tencereye alın. Üzerine 2 litre suyu koyarak kapağını kapatın ve 1 gece bekletin.

Sabah yumuşayıp rengi değişen demirhindilerin üzerine 2 adet kuru karanfil, 1 adet çubuk tarçın ve 1 su bardağı toz şekeri ekleyerek kaynatın.

Yaklaşık 1,5 saat önce orta sonrasında kısık ateşte kaynattığınız şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Soğuyup posası çöken şerbeti süzün ve buzdolabında soğutarak servis yapın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.