Öztrak: 3. Havalimanını Yapacak Ve İşletecek Firmaya Bu Kadar İltimas Neden?

Öztrak: 3. Havalimanını Yapacak Ve İşletecek Firmaya Bu Kadar İltimas Neden?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İstanbul’a 3. havalimanı inşaatından gelen kokuların artık mide bulandırdığını söyledi. Öztrak, "Ziraat Bankası önderliğindeki 6 bankanın bu projeye kredi vermek üzere hazırlık yaptığını...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İstanbul’a 3. havalimanı inşaatından gelen kokuların artık mide bulandırdığını söyledi. Öztrak, "Ziraat Bankası önderliğindeki 6 bankanın bu projeye kredi vermek üzere hazırlık yaptığını öğreniyoruz. Herşeyi kamu yapacaksa, bu nasıl kamu özel işbirliği olacak? Havalimanını yapacak ve işletecek firmaya gelir garantisi kamudan, finansman garantisi kamudan, finansman kamudan sonra iktidar çıkıyor bu proje kamu-özel işbirliğidir diyor. Bu projeye bu kadar iltimas neden?" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. 15 Ağustos’tan bu yana Türkiye’de Anayasa’nın tağyir, tebdil ve ilga edilmekte olduğunu belirten Öztrak, “Başbakanlık makamı 15 Ağustos’tan bu yana resmi gazete matbaasını ele geçiren Recep Tayyip Erdoğan’ın işgali altındadır. Dün gördük bu süreçte AKP üyelerinin ve delegelerinin hukuku da ayaklar altına alınmıştır. Seçildiği YSK tarafından açıklanan Cumhurbaşkanı, Parti genel başkanı sıfatını da gasp ederek, kendisinden sonra kimin genel başkan olacağını AKPlilere tebliğ etmiştir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı, atanmış Başbakan’a ve Genel Başkana talimat listesini ve ev ödevini de tüm milletin önünde vermiştir.” diye konuştu. Bu partinin kongresinden, üyesinden, delegesinden, henüz yapılmamış bir olağanüstü toplantıda noterlik yapmalarının istendiğini anlatan Öztrak, "İşte bunun utancıyla ekrana çıkan her AKP yetkilisi lafa başlarken istişare etmekten söz etmektedir. AKP’de istişare dedikleri tek adam iradesidir. Ve bu irade şimdi de ülkede tek parti devleti kurmak üzere harekete geçmiştir. Üzücü olan kamuoyunu oluşturmakla görevli medya aktörlerinin bu fiili darbeyi kuzuların sessizliği içinde hatta övgülerle seyretmeleridir.” dedi.

"ZİRAAT BANKASI ÖNDERLİĞİNDE 6 BANKA 3. HAVALİMANI PROJESİNE KREDİ VERME HAZIRLIĞINDA"

İstanbul’a 3. havalimanı inşaatından gelen kokuların artık mide bulandırdığını söyleyen Öztrak, "Bu havalimanını yapan konsorsiyuma ilkin gelir ve yolcu garantisi verildi. Bu yetmedi ardından inşaat için alınacak kredilere devlet garantisi verildi, bu da yetmedi. Şimdi Ziraat Bankası önderliğindeki 6 bankanın bu projeye kredi vermek üzere hazırlık yaptığını öğreniyoruz. Herşeyi kamu yapacaksa, bu nasıl kamu özel işbirliği olacak? Ortaya çıkan duruma bir bakın değerli basın mensupları; havalimanını yapacak ve işletecek firmaya gelir garantisi kamudan, finansman garantisi kamudan, finansman kamudan sonra iktidar çıkıyor bu proje kamu-özel işbirliğidir diyor. Bu projeye bu kadar iltimas neden? Bu milletin tüyü bitmemiş yetiminin hakkı tek bir proje için neden bu kadar seferber ediliyor? Kamu bankalarının vatandaştan ortalama üç ay vade ile topladığı mevduatlarla, dışarıdan kısa vadeli aldığı borçlar uzun vadeli bir inşaat projesine plase edilecekse bunun ortaya çıkaracağı vade uyumsuzluğunun tüm finansal sistem üzerinde yaratacağı risklerin hesabını kim verecek?” açıklamasında bulundu.

"GÜÇLÜ, KURUMSALLAŞMIŞ BİR EKONOMİDE ŞAHIS İSİMLERİNİN DEĞİŞİYOR OLMASI BU KADAR ETKİLİ OLMAZ"

Öztrak açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Kemal Kılıçdaroğlu açıklamasında CHP’nin 6 okunun yorumunun değişeceğini söyledi. siz ne dersiniz?” sorusuna Öztrak, “Değiştireceğiz demedi dünyanın gittiği ve ülkenin gittiği nokta çerçevesinde yeniden bazı yorumlar getireceğiz. Değiştireceğiz demek farklı bişey, değişen konjonktüre göre yorumlayacağız demek farklı bişey.” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, "Ali Babacan’ın alınması durumunda ekonomi yönetiminin durumu nasıl olur sizce?” sorusu üzerine Öztrak, "Yeterince güçlü kurumsallaşmış bir ekonomide şahıs isimlerinin değişiyor olması bu kadar etkili olmaz. Çünkü siz sistemi çok fazla değiştiremezsiniz. Ama yeteri derecede sistemi olmayan bir ekonomide sıkıntı çıkar. Olay sadece Ali Babacan’ın gidiyor olması değil. Bugün Ziraat Bankası Bank Asya ile müzakereleri kestiğini açıklıyor bu neyi gösteriyor arkadaşlar. Kim dedi Ziraat Bankası’nın Bank Asya’yı alma ile ilgili müzakereleri olmaz buna izin verilmez diye kim söyledi. Yiğit Bulut seçilmiş cumhurbaşkanının danışmanı. Ali Babacan ne dedi. Müzakereler devam ediyor. Kim haklı çıktı kimin lafı dinlendi. Bakın şimdi Ali Babacan işi falan bitmiştir arkadaşlar kimse oturup da hayal kurmasın.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.