Özeller de kış lastiği takabilir

Özeller de kış lastiği takabilir

Ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık tarihinde başlıyor. Bu yıl özel otomobillerde de kış lastiği takma zorunluluğu gündemde. Konuyla ilgili son sözü Valilik söyleyecek.

Ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 2012 yılından beri uygulanıyor. Bu zorunluluk otomobiller için de uygulanabilir. Kış lastiği zorunluluğunun özel otomobiller için uygulanıp uygulanmamasına ise Konya Valiliği karar verecek. Aralık tarihinde başlayacak uygulamaya göre minibüs, A belgeli otomobil ve kamyonet türü hafif ticari araçların ve yarı-römork ve römork türü ağır ticari araçların tüm tekerleklerinde kış lastiği takılı olması gerekiyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 27 Kasım 2012 tarihinde hazırlanan ve uygulamaya konulan "Kış Lastiği Genelgesi"ne göre Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında uygulanacak ve bu tarihler şehir içi yollar için Valilikler tarafından değiştirilebilecek. Yönetmeliğe göre kış şartlarına uygun olmayan ve kar lastiği takmayan ticari araçların trafikte seyretmesine izin verilmeyecek. Yetkililer, şoförleri kış lastiği takmaları konusunda uyardı. Yapılacak denetimlerde mevzuat hükümlerine aykırı olarak lastik kullandığı tespit edilenlere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre göre 80 lira İdari Para Cezası kesilecek. İkinci kez yakalanan araçlar ise trafikten men edilecek.

VATANDAŞ KAR YAĞINCA GELİYOR

Kış lastiğinin önemine vurgu yapan lastikçi Mustafa Genç, henüz kış lastiği satışlarında bir hareketlenme olmadığını ifade ederek, "Vatandaşımız son zamana bırakmayı seviyor. Havalar soğudu. Fakat şu an satışlarda bir yoğunluk yok. Kar yağdığı zaman işlerin çok yoğunlaşacağını düşünüyoruz" dedi. Otomobillerin muhtemel kış lastiği takma zorunluluğunu değerlendiren Genç, "Kış lastiklerinin ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor. Otomobillerde de kış lastiği zorunlu tutulması iyi olur. Fakat bu zorunluluğun işlerini daha da hızlandırmayacağını düşünüyorum" dedi. Genç, kış lastiği fiyatlarının normal lastiklerle hemen hemen aynı olduğunu ifade ederek, fiyatların 115 lira ile 375 lira arasında değiştiğini ifade etti.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum