Özelde yüksek ücrete tepki

Özelde yüksek ücrete tepki

Konya'da faaliyet gösteren özel hastaneler, hastalardan yüksek ücretler alıyor. Özel hastanelerin ücret noktasında takındığı tutum tepki çekiyor. Vatandaş, özel hastanelere 'dur' denilmesini istiyor

Konya'da 15'e yakın özel hastane bulunuyor. Ticari kaygılarla hareket eden birçok özel kuruluş, vatandaştan yüksek ücretler alıyor. Yüksek ücretler vatandaşı zor durumda bırakıyor. Özel hastaneler, hasta sayısını arttırmak amacıyla SGK ile anlaşıyor. Özel hastaneden aldığı sağlık hizmetine ait bedelin SGK tarafından ödeneceğini, kendisinin cüzi bir fark ücreti ödeyerek kaliteli ve hızlı bir sağlık hizmeti alacağını düşünen hastalar, özellerin haksız ve SGK ile yaptıkları sözleşmeye aykırı uygulamaları nedeniyle yüksek ücretler ödemeye mecbur bırakılıyor. Şehirdeki özel hastanelere her gün binlerce kişi gidiyor. Yapımı devam eden Konya Numune Hastanesi, sağlık hizmetleri noktasında önemli bir yükü tek başına sırtlıyordu. Numune, olmadığı için birçok kişi özel sağlık kuruluşlarına yöneldi. Tedavi olmak için özel hastaneleri tercih edenler de yüksek ücret ödemek zorunda bırakılıyor.

BİR TESTİ BİN 500 LİRAYA YAPIYOR

Hastaneler, sağlık güvencesi olan hastalardan en az 100 lira alıyor. Ek ücretlerle birlikte hastalar hastanelere ortalama olarak 150 lira ödüyor. Hiçbir güvencesi olmayan vatandaşlar ise 200-300 lira ödemek zorunda kalıyor. Muayene ve testler için özel hastaneler bin lira ödeyen de var. Hastaneler bazı testlerde ise yüksek ücretler talep ediyor. Şehirdeki tıp fakülteleri bazı testleri ücretsiz yaparken, aynı testi bin 500 liraya yapan özel hastaneler var. Hastanelerin takındığı tutumu 'vurgun' olarak yorumlayan vatandaş, özel hastaneleri şikayet ediyor. Ücret noktasında özel hastaneler hakkında her gün onlarca şikayet yapılıyor.

HASTANELERE 'DUR' DEMEK LAZIM

Özel hastanelere tepki gösteren Bayram Saat isimli vatandaş, "Özel hastaneler, acil servisinde bile 100 liraya yakın muayene ücreti alıyor. Muayene ücreti dışında tahlil başına 15 lira, 30 lira ücret alınıyor. Sağlık güvencesi olmayanlardan herhalde bin lira alırlar. Yazıklar olsun. Milleti soyup soğana çevirdiler" diye konuştu. Ramazan Dinç de tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Parası olmayana hastalanmak bile yasak. Geçen ay özel bir hasteneye 80 lira muayene, 156 lira tahlil parası ödedim. Hastanelere bir dur demek lazım."

HASTANELERİ ŞİKAYET EDİYORLAR

Birçok hasta ve hasta yakınları ise özel hastaneleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Konya İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü ve Özel Sağlık Hizmetleri Birimi'ne şikayet ediyor. Kurumların, her gün vatandaştan özel hastanelerle ilgili onlarca şikayet telefonu ve maili aldığı öğrenildi. Bazı kişilerin de fazladan ödediği ücreti geri almak için Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvuruyor. Konyalılar, özel hastanelerin muayene ve test ücretlerini düşürmesini, mağduriyetlerin son bulmasını yetkililerden  talep ediyor.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum