Özel hastaneler cep yakıyor!

Özel hastaneler cep yakıyor!

Konya'daki özel hastanelerin çoğu, vatandaşa farklı fiyatla hizmet veriyor. Fiyat farklılığına gerekçe ise hastanenin donanımı ve doktorların yetkinliği gösteriliyor.

Muayene ücretlerinin yanı sıra, özel hastanelerde farklı tahlil ve tetkiklerle bir kişinin ortalama sağlık gideri 300-350 TL'yi buluyor. Sağlık sorunları arttıkça, hastanelere olan ihtiyaç da aynı oranda artış gösteriyor. Kamu hastaneleri ve özel hastaneler her geçen gün daha da yaygınlaştırılıyor. Ekonomik durumu daha iyi olan vatandaşlar ağırlıklı olarak özel hastaneleri tercih ederken, maddi durumu yetersiz olan çoğu vatandaş da kamu hastanelerini tercih etmek zorunda kalıyor. Bazı özel hastanelerin fiyat pahalılığı ise vatandaşın tepkisine neden oluyor. Yine bazı özel hastaneler vatandaştan daha fazla para koparabilmek uğruna, kişinin şikayetleriyle alakası olmayan testleri ve tahlilleri vatandaştan isteyebiliyor. Bir diğer görüşe göre ise artık kamu hastanelerinin de fiziki şart ve sağlık araçları bakımından özel hastanelerle rekabet edebilecek güce eriştiği söyleniyor. Bazı özel hastanelerin para tuzağına düşmemek isteyen ve maddi durumu iyi olan vatandaşlar da son dönemlerde kamu hastanelerine yönelim gösteriyor. Kamunun sağlık sektöründeki yatırımının artarak sürdüğünü belirten Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Özel hastanelerin kamu hastanelerine göre bazı kolaylıkları var ama bugün özel hastanelerde olan bütün hizmetler, devlet hastanelerinde de daha az ücrete alınabilir” dedi

ÖZEL HASTANELERİN AVANTAJ SAĞLADIĞI YÖNLER DE VAR

Bazı özel hastaneler, kamu hastanelerine göre bünyesinde daha fazla sağlık, test, tahlil, film ve benzeri araçları bulundurabiliyor. Bu yönü ile özel hastaneler, kamu hastanelerine göre daha avantajlı olabiliyor. Yine özel hastaneler vatandaşa zamandan tasarruf sağlama bakımından da kolaylık sağlıyor. Çoğu özel hastanede vatandaş çok sıra beklemeden muayenesini olup, gerekli işlemlerini hızlıca yaptırabiliyor. Bu yönü ile ekonomik durumu orta hâlli olan vatandaşlar tarafından da özel hastaneler tercih edilebiliyor. Özel hastanelerin bir de hasta ve hasta yakınlarının doktorla yakın iletişim kurma olanağı oluyor. Hastalık ve şüphe edilenlerle ilgili hasta ve yakınları doktora istediği ve merak ettiği tüm soruları sorabiliyor. Özel hastanedeki doktorlar ise hastalarıyla daha yakından ilgileniyor ve hastaya daha fazla vakit harcıyor.

ÖZEL HASTANENİN FİYATI VATANDAŞI KORKUTUYOR

Özel hastanelere vatandaşın çoğunun bakış açısı ise “Özel hastaneler çok pahalı oluyor” anlayışı oluyor. Fiyat yüksekliği ve kişinin hastalığı ile alakası olmayan testlerin daha fazla para koparılabilmesi için yapılması, vatandaşın gözünü korkutuyor. Çoğu vatandaş, ekonomik yetersizlikten dolayı kamu hastanelerini tercih ediyor. Kamu hastanelerinde vatandaş özel hastaneye göre daha fazla sıra bekliyor. Yine kamu hastanelerinde bir doktorun ortalama hastayı muayene süresi, özel hastaneye göre daha düşük olabiliyor.

KONYA'DAKİ ÖZEL HASTANELERİN FİYATI FARKLI

Ayrıca aynı bölümler için farklı özel hastanelerin hem muayene hem de tetkik ücreti farklı olabiliyor. Merhaba Gazetesi'nin ulaştığı bilgilere göre Konya'daki özel hastanelerin fiyatları farklı gerekçelerle birbiriyle uyuşmuyor. Alınan bilgiler ışığında kardiyoloji ve dahiliye bölümlerinin muayene ücretlerinin birbirinden farklı olması bu gerçeği doğruluyor. Fiyat politikasının farklı olmasına gerekçe olarak ise özel hastanelerin sağlık araçlarının kalitesi ve ulaşılabilirliliği gösteriliyor. Yine doktorların yetkinliği de muayene ücretlerinin farklı olmasına sebebiyet veriyor. Akademi Konya Hastanesi'nde kardiyoloji ve dahiliye bölümü muayenesi için 110 TL ücret isteniyor. Konya Anıt Hastanesi'nde ise her iki bölüm için de 75 TL isteniyor. Özel Büyükşehir Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için 108, dahiliye bölümü için 90, Özel Ticaret Borsası Kızılay Hastanesi'nde kardiyoloji ve dahiliye bölümü için 85 TL, Konya Hospital Hastanesi'nde kardiyoloji ve dahiliye bölümünden 45, Özel Medova Hastanesi'nde kardiyoloji bölümünden 130, dahiliye bölümünden 120, Medicana Konya Hastanesi'nden kardiyoloji bölümü için 120, dahiliye bölümü için 135, Farabi Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için 150, dahiliye bölümü için 100, Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için 200, dahiliye bölümü için de 100 TL isteniyor. Yapılan tahliller, çekilecek film, röntgen, ultrason için de özel hastanelerden ekstra ücret talep ediliyor. Yazılacak ilaçlarla birlikte özel hastanede kardiyoloji ve dahiliye bölümünde bir hastanın ortalama gideri 300-350 TL'yi bulabiliyor.

ÖZEL HASTANELERDEN DÖKÜMLÜ FİŞ TALEP EDİN

Özel Hastanelerin vatandaşı SGK'lı olup olmadığına bakarak fiyat politikası belirlediğini söyleyen Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, SGK'lı olanlardan özel hastanelerde daha düşük ücret alındığını ifade etti. Özel hastanelerin bir de kendi farklarını aldıklarını aktaran Başkan Dinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği oranda özel fark alma hakları Hastanenin derecesine göre yüzde farklar, farklılık gösterebiliyor. Bazı özel hastaneler SGK'lı olan vatandaşlara yapılmamış testlere bile para alabiliyor. SGK'ya çıkarılan fatura şişirilebiliyor. Vatandaş, özel hastanelerden dökümlü fiş talep etsin. E-devlette e-nabız bölümü var. Sağlık geçmişi orada çıkarılabiliyor. Hangi tahliller yapılıp, hangi tahliller yapılmamış vatandaşlarımız tarafından rahatlıkla kontrol edilebilir. Sağlık sektöründe ciddi bir açık var. Ülke bütçesinin önemli bir bölümü sağlığa gidiyor. Her sektörde olduğu gibi bunu da kötü amaçlı kullanan hastaneler olabiliyor. Özel hastanelerin paket fiyatları var. Hangi hastalık için hangi tetkiklerin yapılacağı durumda. SGK'lı hastalarda paket tarifesinin dışına çıkamazlar. Çünkü devletin kendilerine ödediği bir miktar var.

Vatandaşımızın dikkatli olması gerekir. Gereksiz tahlil ve tetkiklerle vatandaşın faturası şişirilebilir. Her halukarda fatura almak gerekiyor. Sağlık pahalı hizmet. SGK'lı olmayanlardan yüklü miktarda sağlık ücreti alınabiliyor. Ayrıca devlet hastaneleri de eskisi gibi değil. Devletin hakkını teslim etmek gerekir. Sağlık sektöründe çok iyi noktadayız. Zor durumda kalan bir vatandaş yok. Hiçbir hastanede olmayan cihazlar kamu hastanelerinde olabiliyor. Özel hastanelerde olan bütün hizmetleri devlet hastanelerinde de alabilirsiniz hem de az para ödenerek. Tabii özel hastanelerin de kamu hastanelerine göre olumlu yönleri de olabiliyor.”

EMRE ÖZGÜL

4-3-mustafa-dinc-(1).jpg

4-1-069.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.