Özden uzaklaşılıyor

Özden uzaklaşılıyor

Mesnevi'den esinlenerek yazılan kitaplar Mesnevi'den daha çok satıyor. Kitapçılar bir Mevlana furyasının olduğunu söylerken, Mevlana'nın ticari bir meta haline getirildiğini söylüyor. Mevlevilikte futbol diye kitap yazılsa satılacak kadar işin çığırından

MEVLEVİLİKTE FUTBOL YAZSANIZ SATAR

Mevlana ve Mevleviliği anlatan kitapların Mesnevi'den daha fazla sattığını söyleyen Kitapçı Murat Karakoca, “En çok satan Mesneviler ucuz olanlar. Sonrasında Şefik Can ve Abdülbaki Gölpınarlı'nın mesnevileri de tercihler arasında ön sırada. Ancak şunu söyleyebiliriz ki Mevlana furyası Mevleviliği ucuzlaştırdı. İnsanlar gelip 5 liralık Mesnevilerden satın alıyorlar. Bu durumda son yıllarda ortaya çıkan Mevlana furyasından kaynaklanıyor. Mevlana ve Mevlevilik kullanılıyor. Bazı yazarlar çıkıp Mevlana'yı yazarak para kazanmaya çalışıyor. Mevlevilikte futbol yazsanız satacak hale geldi. Bu bir pasta. Herkes bu pastadan yararlanmaya çalışıyor. Her gün Mevlana ve Mevlevilikle ilgili yeni kitaplar çıkıyor. İlginçtir ki hala da satmaya devam ediyor. Zamanımızda şekilcilik önemli hale gelmiş zaten. Öz Mesnevi ise şekil ondan türetilen kitaplar. Ancak insanlar özden çok şekle önem veriyor. Kitabı popüler kültürün bir ürünü haline getirdiler. Herkes kitap+ okuyormuş gibi yapıyor. Fakat içeriğinden bihaber. Bu kadar Mevlana ile ilgili kitap yayımlanıyor peki toplumun yaşam biçiminde bir değişim varmı diye baktığınızda Hiçbir değişim görünmüyor. Maddeciliğe devam. Manevi anlamda bir ilerleme yok. Okuyucu kitabın içeriğini tatbik etmiyor. Bu furya ne kadar devam eder bilmiyorum. Turizm açısından had safhada kar elde edildi. Fakat sadece ticari anlamda kullanılıyor Mevlana” ifadelerini kullandı.

KİTAP YAZANLAR MEVLEVİLİĞİ BİLMİYOR

Kitap piyasasını çok yakından takip ettiğini söyleyen Karatay Üniversitesi Arapça Hocası Dr. Hüseyin Çeliker ise, “Ben boş zamanlarımda gelir kitapçılara yardım ederim. Bu nedenle vatandaşın kitap seçerken ki beklentilerini biliyorum. Mesnevi'den ziyade Mesnevi'den esinlenerek yazılan kitaplar satılıyor. Bunun reklam tarafı da olsa da müşteri daha çok popüler olan kitapları tercih ediyor. Bu kitapları yazanların Mevlana ve Mevlevilik ile bir ilgileri yok Kitapları okuduğumuzda onların Mevlana'yı anlayacak seviyede olmadıklarını görüyoruz. Zaten amaç Mevlana'yı anlatmaktan çok para kazanmak. Mevlanayı ticari bir meta haline getirdiler. İşin özü kayboldu. Ağacın kökü ve gövdesi orada dururken gidip ağaçtan düşen yapraktan faydalanmaya çalışmak hoş bur durum değil. Bu gün Mevlana'ya ait he rşey kullanılıyor. Sema ayinleri ritüel haline gelmiş. Allah aşkından dönmekten görsel sanata evrildi sema. Günümüzde gerçek Mevleviliği anlamaya ve anlatmaya ihtiyaç var. Şu anda bir filmi çekiliyor. Umarım bu durumda ticari kaygı yoktur” diye konuştu.

YUNUS ALTINBEYAZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.