Özdemir: Anız Yakmak Toprağın Verimini Düşürür

Özdemir: Anız Yakmak Toprağın Verimini Düşürür

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Ziyaattin Özdemir, ekim ayının yaklaşmasıyla bazı bölgelerde anız yangınlarının görüldüğünü belirterek, anız yangınlarının toprağın yapısını bozduğunu, verimi düşürdüğünü ve doğal...

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Ziyaattin Özdemir, ekim ayının yaklaşmasıyla bazı bölgelerde anız yangınlarının görüldüğünü belirterek, anız yangınlarının toprağın yapısını bozduğunu, verimi düşürdüğünü ve doğal dengeye büyük zarar verdiğini söyledi.

Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, yapılan uyarılarla birlikte çiftçilerin anız yangınlarına karşı duyarlı olduğunu ve önceki yıllara göre anız yangının asgari düzeye indini ifade etti. Ekim ayının yaklaşmasıyla azda olsa bazı bölgelerde anız yangınına rastladıklarını belirten Özdemir, anız yakmanın hem kanunen yasak olduğunu hem de toprak yapısına ve topraktaki canlı varlığının yok olmasına sebep olduğunu kaydetti. Özdemir, “Çiftçilerimiz anızlarını aspir, nohut, mercimek, ayçekirdeği ekerek değerlendiriyor. Ayrıca son yıllarda yaşanan saman sıkıntısından dolayı tarlada kalan anızlarda büyük oranda saman yapılarak değerlendiriliyor. Çiftçimiz yine de tarlada kalan anızları yakmak suretiyle yok etmeye çalışıyor. Anız yakılması toprağın yanmasına, ürün veriminin düşmesine neden olduğu gibi binlerce canlının da yanarak yok olmasına sebep oluyor. Yangınlar yüzünden tabiatın doğal dengesi bozuluyor. Süne gibi zararlı böcekler bu dönemde ağaçlık alanlara çekildiği için çoğalırken, faydalı böcekler yanarak yok oluyor.” dedi.

Anız yangınlarını zaman zaman orman yangılarına, elektrik ve telefon direklerinin de yanmasına sebep olduğunu bubunda ekonomiye büyük zarar verdiğini vurgulayan Özdemir, “Çiftçimiz anızı yakmak yerine parçalama makineleri ile tarlada kalan ekin saplarını parçaladığı zaman tarlaya gübre olacaktır. Anız yakmak kanunen yasaktır, çiftçimizin bu yasağa uymasını istiyoruz. Aksi takdirde anız yakan vatandaşlarımız kanunda belirtlilen oranlarda ceza işlemine maruz kalacaklarıdır, bu yüzden anız yakmaktan kaçınalım.” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.