Özdebir Başkanı Köprülü: Dershanelerde Dönüşüme Talep Çok Düşük

Özdebir Başkanı Köprülü: Dershanelerde Dönüşüme Talep Çok Düşük

ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü, bugüne kadar dershanelerin yaptığı dönüşüm başvurusunun çok düşük olduğunu söyledi. Dönüşüme talebin az olduğuna dikkat çeken Köprülü, “4 bin dershaneden 200 küsur müracaat olduğunu sayarsak...

ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü, bugüne kadar dershanelerin yaptığı dönüşüm başvurusunun çok düşük olduğunu söyledi. Dönüşüme talebin az olduğuna dikkat çeken Köprülü, “4 bin dershaneden 200 küsur müracaat olduğunu sayarsak ne kadar talebin düşük olduğunu görürüz.” dedi. Dershanelerin dönüşümünden en çok özel okulların etkileneceğine vurgu yapan Türkiye Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Cem Gülan ise “Öyle bir yönetmelik çıkarıldı ki, bırakın özel okulların hayatını kolaylaştırmayı, ‘özel okulları nasıl sıkıyönetim altında tutabiliriz’ deniyor. Yönetmelik 83 yılındaki yönetmeliğe döndürüldü” ifadelerini kullandı.

ÖZDEBİR, GÜVENDER ve Türkiye Özel Okullar Birliği, dershanelerin son durumunu değerlendirmek üzere toplantı düzenledi. Toplantıda ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü, GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı ,Türkiye Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Cem Gülan ile TS-1 Türkiye 1.’si Taha Niyazi Dutkuner ve TS-2 Türkiye 1.’si Mustafa Asım Kılıçarslan da bulundu.

Toplantıda, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin süreç ve buna olan talebe değinildi. Ayrıca süreç içerisinde özel okulların yaşayacağı muhtemel sorunlar gündeme getirildi. 1 Eylül 2015 itibari ile dönüşümü sağlayamayan birçok dershanenin kapatılacağına vurgu yapan ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü, “Kanunla kurulmuş olan bu sektöre yıllarca hizmet etmiş olan bu kurumların bir marka değerinin olduğunu, ticari işletmeler olduğunu düşünürsek, bir ihtiyaç sonucunda hayatlarını devam ettirdiklerini dikkate alırsak, kurumların kanunla katılmasının doğru olmadığını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Dönüşemeyen dershanelerin kanunla kapatılacağına vurgu yapan Köprülü, şöyle devam etti: “1 eylül 2015 tarihi itibari ile dönüşen dershaneler bir 4 yıl daha devam edecek. Dönüşemeyenlerin kapanacağı kanunla kesinleşti. Bizler çalışmalarımız bitirmşi olmadık, hala devam ettiriyoruz. Konu Anayasa Mahkemesi’nde. Anayasa Mahkemesi konuyu öncelikli olarak ele almıştır, gündeme almıştır. Umuyoruz ki bu kurumları rahatlatacak, velileri rahatlatacak, öğrencileri rahatlatacak olumlu bir kara çıkar. Bizleri rahatlatacak bi sonuç çıkmasa dahi ayrıca yasal haklarımızın, AİHM dahil bir çok yasal hakkımızın olduğunun farkındayız, biliyoruz.”

Başbakan Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın bir şirket kurarak bir şekilde dershane alanına girdiği sorusuna da Köprülü, 2Dershane işine giriyor mu girmiyor mu bilmiyorum ama kurmuş olduğu şirketin iştigal konusu arasında dershane açma konusu da var. Dershaneler gerçekten kapanıyor isi niye iştigal konusu arasında o da var?” cevabını verdi.

Köprülü, dönüşüme olan talebe ilişkin de şu açıklamalarda bulundu: “Temel liseye dönüşümle ilgili sayılar; bu sayılarla ilgili üç ayrı açıklama oldu. İlk açıklamayı Sayın Genel Müdür yaptı. ‘77 kurum müracaat etti. Bunun 40 küsurunun müracaatı kabul edildi’ dedi. Sayın Müsteşarımız bir açıklama yaptı; müracaat sayısının 117 olduğunu söyledi. Onun akabinde Sayın Bakanımız bir açıklama yaptı, müracaat sayısının 225 olduğunu söyledi. 4 bin dershaneden 200 küsur müracaat olduğunu sayarsak ne kadar talebin düşük olduğunu görürüz.”

CEM GÜLAN: YÖNETMELİK 80 DARBESİNİN YÖNETMELİĞİNE DÖNDÜRÜLDÜ

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesinin, özellikle özel okullar için sorun olacağına vurgu yapan Türkiye Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Cem Gülan ise “Dershanelerin bir kısmı özel okula dönüşecek. Bu mevcut özel okullara sıkıntı getirecek. Bu durumda özel okulları rahatlatmak lazım. Bununla ilgili eğitim desteği denildi. Bu kulağa hoş gelen bir şey. Ne kadar fayda sağlayacağını ne kadar zarar getireceğini kestirmek mümkün değil. Öyle bir yönetmelik çıkarıldı ki, bırakın özel okulların hayatını kolaylaştırmayı, ‘özel okulları nasıl sıkıyönetim altında tutabiliriz’ deniyor. Yönetmelik 83 yılındaki yönetmeliğe döndürüldü. 80 askeri darbesinin hazırladığı yönetmeliğe döndürüldü. Bir gece de özel okulların mevcutları 30’dan 24’e çekildi. Çıkarılan yönetmelik özel okulların hayatını kolaylaştırmak değil. Özel okullardan ölen ölsün, kalan da benim şartlarımda çalışsın anlamında bir yönetmelik çıkarıldı. 1983 yılından 2014 yılına kadar hiç kimse özel okullara bu kadar haksızlık yapmadı.” şeklinde konuştu.

Devletin okulun her faaliyetine karıştığına dikkat çeken Gülan: “Haftada kaç saat ders yapacağıma devlet karar verecek. Hangi dersleri yapacağıma devlet karar verecek, bu derslerde ne yapacağıma devlet karar verecek, müdürümü devlet atayacak, öğretmeni mi devlet atayacak, çaycımı, muhasebe memurumu, hadememi, güvenlik elemanımı bunları da devlet atayacak. Bunlara ne kadar ücret vereceğime karışmıyor ama saatlerine karışıyor. Kurs verebilir, ders verebiliyor diyorlar ya, kendi öğrencime ders takviyesi etmek istiyorum hafta sonu, olmaz, deniyor. Sabah kaçta okula geleceğimize akşam kaçta eve döneceğimize de öyleyse valilikten izin alalım. Böyle özel okulculuk olmaz. 15 gün önce bir yönetmelik çıkarmışlar, bu saatten sonra ne teklif ederseniz edin. Yönetmeliğin niyeti çok belli: ben özel okullara dünyayı dar etmek istiyorum. Bu mantıkla yönetmelik hazırlanmışsa bunu teklif meklif götürülmez.” açıklamasında bulundu.

KILCI: TEK ÖRNEĞİ GÜNEY KORE’DE

GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı da yapılanların dönüştürmeden daha çok kapatmaya yönelik olduğuna vurgu yaptı. Dünyada bunun tek örneğinin Güney Kore’de yaşandığını anlatan Kılcı, “Ama daha sonra böyle bir şeyin reel olarak mümkün olmadığını görünce 2000 yılında dershanelerin faaliyetlerin yeniden izin verilmiş. 80 ihtilalinden sonra dershanelerin kapatılması ile ilgili karar alındı. Özal döneminde serbest piyasa şartlarına aykırı olduğu, eğitim özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle bu kara kaldırıldı. Dershanelerle ilgili düzenleme yapıldığını bir 80 ihtilalinde bir 28 Şubat döneminde bir de şimdi görüyoruz.” dedi.

LYS BİRİNCİLERİ: ÖZEL DERS ALAMAYANLARA ALLAH YARDIM ETSİN

Toplantıda, TS-1 Türkiye 1.’si Taha Niyazi Dutkuner ve TS-2 Türkiye 1.’si Mustafa Asım Kılıçarslan da bulundu. Dutkuner, bugün açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’ne, Kılıçarslan ise Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bölümü’ne yerleşti.

Her iki öğrenci de başarılarında dershanenin büyük bin etkisinin olduğunu vurgu yaptı. Özellikle rehberlik konusunda kendilerine çok yardımcı olunduğunu söyleyen Dutkuner ve Kılıçarslan, “Dershaneler öğrencinin yetişmesinde çok önemli. Bize de çok büyük katkısı oldu. Dershaneler kapatılırsa, özel ders alamayan örencilerin Allah yardımcısı olsun” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.