"Özal Şehit Edilmiştir; Devlet, Millet Olarak Sahip Çıkamadık"

"Özal Şehit Edilmiştir; Devlet, Millet Olarak Sahip Çıkamadık"

Eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, 21 yıl önce hayatını kaybeden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şehit edildiğini belirterek, "Ne yazık ki sahip çıkamadık, millet, devlet olarak.

Eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, 21 yıl önce hayatını kaybeden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şehit edildiğini belirterek, "Ne yazık ki sahip çıkamadık, millet, devlet olarak. Tabi takdiri ilahi ancak o kadar hasta bir insan değildi. Savcısıyla da görüştüm, Adli Tıp meselesini yakından takip ettim. İnşallah ortaya çıkacaktır." dedi. Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut ise Özal'ın ayrışma değil bir olmayı sürekli vurguladığını ve bunun tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği tarafından 'Turgut Özal'ı Anma Programı' düzenlendi. Turgut Özal Üniversitesi'nde gerçekleştirilen programda konuşan eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, Özal'ın ülkenin yetiştirdiği devlet adamları arasında birinci sırada geldiğini ifade etti. Yapıcı, projesi, ufku geniş bir insan olduğuna dikkat çeken Güzel, hep bilgisayarlı eğitimden bahsettiğini ifade etti. Bilgisayarı tek başına Türkiye'ye getiren kişinin Özal olduğunu anlatan Güzel, çağ atlamaya çok önem verdiğini belirterek Türkiye'ye çok büyük hizmetler yaptığını kaydetti.

"Özal şehit edilmiştir. Ne yazık ki sahip çıkamadık, millet devlet olarak." diyen Güzel, şöyle devam etti: "Tabi takdiri ilahi ancak o kadar hasta bir insan değildi. Savcısıyla da görüştüm, Adli Tıp meselesini yakından takip ettim. İnşallah ortaya çıkacaktır. Tabi intikamcı duygularla hareket etmiyoruz. Üzüntümüz devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin geleceği bakımdan çok önemlidir. Gözümüzün önünde gitmiştir, maalesef engel olamadık."

"20 sene sonra açıyorsunuz mezarını çürümeyen bir cenaze." diyen Güzel, "Bu, ayeti kerimeyle belirtilmiştir. İnşallah şehittir. O mertebeyi de hak etmiştir. Hakkım varsa sonuna kadar helal ediyorum. İnşallah o da helal etmiştir." ifadelerini kullandı.

"AYRIŞMAYI DEĞİL BİR OLMAYI İSTEDİ"

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulkadir Şengün, Özal'ın dindar bir Cumhurbaşkanı olduğunu ve Türk gençliğinin ufkunu açtığını söyledi. Sivil devlet adına attığı adımlar ve üstlendiği rolle demokrasinin gelişmesine katkı sağladığını dile getiren Şengün, Özal'ın milletin gönlünde yer edinmesi konusunda, her yıl milyonlarca insan tarafından anılmasına bakmanın yeterli olacağını ifade etti.

Eski Başbakanlardan ve Turgut Özal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yıldırım Akbulut, Türk milleti olarak Özal'ı sadece bugün anmadıklarını, vatandaşların türlü vesilelerle, senenin her gününde, her platformda, her toplantısında andığını kaydetti.

Özal'ın yaptığı el işaretini gösteren Akbulut, ayrışma değil bir olmayı sürekli Özal'ın vurguladığını ifade etti. Bugünkü yöneticilerin de konuyu her gün konuştuğunu dile getiren Akbulut, "Demek ki bunu tesis etmemiz gerekiyor. Edememişiz ama edeceğiz, buna mecburuz." ifadelerini kullandı.

Türk milletinin birlik, beraberliği, zenginliği, hür ve müreffeh olması, dünyayla yarışır olmak için çalıştıklarını dile getiren Akbulut, Özal'ın işadamlarına çantalarını alıp dünyayı gezmelerini tavsiye ettiğini hatırlatarak bugün ihracatın bu noktaya gelmesinde bu felsefenin yattığını söyledi.

"ÖZAL 21. ASRA DAMGASINI VURAN DÜNYA LİDERİYDİ"

Açılış konuşmalarının ardından Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Başkanı Galip Demirel'in oturum başkanlığını yaptığı 'Düşünce ve Hizmetleriyle Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal' konulu bir panel düzenlendi.

Eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu, Özal'ın bir iki defa yanında çamaşır değiştirirken gördüğünü ancak fanillasının yeni miydi eski miydi bilemediğini söyledi. Özal'ın hastaneye kaldırıldığı haberini alınca aklına 'fanilası yırtık mıydı?' sorusunun geldiğini ifade etti. Fakat daha önce fanilasının yırtık olup olmadığını görmediğini kaydetti. Özal ile yaşadığı hatırlarını anlattı.

Eski Vali Saffet Arıkan Bedük, Özal'ın gerçekten 21. asra damgasına vuran, son derece önemli dünya lideri olduğunu vurguladı. Bedük, "Lider demek, otoriteyi kullanmak değil; güçlü insan kitlesini kullanmak olduğunu kaydetti. Türk insanı kendine inanan ve güvenen haline geldi." şeklinde konuştu. Özal'ın milletin değer yargılarıyla örtüşen bir insan olduğuna dikkat çekti.

Turgut Özal Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Ertosun da Özal'ın aktif dış politikasını anlattı. Konuşmaların ardından panelistlere Özal'ın anısına hediyeler verildi.

Soruları cevaplayan Oltan Sungurlu, Özal'ın öldürülmesi iddialarıyla ilgili "Öldürülmesi, zehirlenmesine inanmıyorum. Çünkü bir sebep yok. Mezar açıldığında çok üzülmüştüm. Ancak çok üzüldüğümüz mezar açılmasında da bir hayır çıktı." diye konuştu.

Özal'a suikast konusunda ise Sungurlu, olayın arkasını bulamadıklarını ifade etti. Suikastçının etrafı çembere alınsaydı olayın arka planı ile belki Türkiye'nin gerçek düşmanlarının bulunabileceğini kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.