Oyuna gelmeyin!

Oyuna gelmeyin!

16 Nisan referandumu öncesinde yaşanan tahammülsüzlük ve sözlü sataşma senaryoları, 24 Haziran erken seçimi arifesinde de kendini gösteriyor. Parti il başkanları, seçmenlere seslenerek "Kırıcı ve kutuplaştırıcı söylemlerden uzak durun" dedi

Türkiye, 24 Haziran'da erken seçime gidiyor. 16 yıl içinde 13 kez sandığı giden parti taraftarları, 16 Nisan referandumu sürecindeki hatalara düşmeye devam ediyor. Erken seçim kararının alınması ile birlikte özellikle sosyal medyada asılsız haberler ve paylaşımlar artışa geçti. Seçmenler, farklı ideolojideki diğer seçmenlere karşı kışkırtıcı söylemlere yöneldi. Hoşgörüsüzlük, saldırgan tutum, küçümseyici tavır ve tahammülsüzlükteki artış tedirginliği de artırdı. Yapılan paylaşımlarda kucaklayıcı söylemlerden ziyade, kutuplaştırıcı söylemlerin yer alması da dikkatlerden kaçmadı. Parti il başkanları ve iletişim uzmanları, seçmenlerin birbirine karşı düşmanca bir tavır takınmaması konusunda uyarılarda bulunarak, "Kutuplaşmaya yenik düşmeyin, birbirinizi kırmayın" dedi.

ORTAMI KIZIŞTIRMAYA GEREK YOK

Türkiye'nin yeni bir seçim dönemine girdiğinin altını çizen AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, "İnsanların birbirinin onur ve haysiyetini kıracak söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Siyasi partilerin faaliyetlerini beğenenlerin ve beğenmeyenlerin tercihini sandıkta göstereceğini aktaran Başkan Angı, gergin ve saldırgan bir üslubun kimseye kazanç sağlamayacağını vurguladı. Angı, "Bu ülke hepimizin. Kışkırtmalara gelinmemeli. Duyarlılık üst seviyede olmalı. Ortamı kızıştırmak için birileri yine devreye girecek. Provakatif eylemlerden medet umanlar olacak. Tahriklere kapılmamalı, soğuk kanlı davranılmalıdır. Ülkemizin demokratik anlayışına zarar vermeye kimsenin hakkı yok. Ülke halkımız bu konuda bilinçlidir. Bu tarz olaylara prim vermez" şeklinde konuştu.

DÜĞÜNDE VE CENAZEDE BİR ARADAYIZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya İl Başkanı Avukat Barış Bektaş, demokratik yarışın huzur içinde geçirilmesine dikkat çekti. Kutuplaşmanın asıl mimarının iktidar olduğunu aktaran Bektaş, şu cümleleri kullandı: "Hiçbir sişasi parti ve taraftarları küçük görülmemelidir. Demokrasi baskı yolu ile yürütülmez. Biz, önceden böyle değildik. Her geçen gün daha da kutuplaşıyoruz. Akrabalarımız arasında farklı görüşlerde olanlar bulunabilir. Bu farklılık bizim saygı ve sevgimize engel olmamalı. Herkes, aynı düşüncede olamaz. Kışkırtıcı ve kutuplaştırıcı söylemlere yem olunmamalı. Adalet Yürüyüşü'nde de bize bağıranlar, küfür edenler oldu. Biz, terbiyemizi bozmadan onlara bile el salladık. Ne olursa olsun düğünde ve cenazede bir olduğumuz unutulmamalı."

KUTUPLAŞTIRICI SÖYLEMLERE DİKKAT EDİLMELİ

Kutuplaşmanın özellikle son 15 yılda arttığını, ülkenin ikiye bölünmek istendiğini aktaran Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya İl Başkanı Avukat Murat Çiçek, seçmenleri sağduyulu davranmaya davet etti. MHP'      nin bu ülkenin teminatı olduğunun altını çizen Başkan Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemizde oluşturulmak istenen kutuplaşmanın önüne geçebilmek için 24 Haziran erken seçimleri aslında bir fırsattır. Biz, bu ülkenin sigortasıyız. Süreçte kışkırtıcı söylemlerde bulunanlar olabilir. Bu söylemlere karşı dikkatli olmakta ve soğukkanlı davranmakta fayda var. İrade sandıkta gösterilmelidir. Parlamenter sistemde aksaklıklar kendini gösterince liderimiz tavsiyelerini sundu. MHP, tedbiri hiçbir zaman elden bırakmamıştır. İnsanlarımızın birbirini kırmasının, üzmesinin kimseye kazancı olmaz."

ŞUURLU DAVRANMAK HER ZAMAN KAZANDIRIR

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Avukat Hasan Hüseyin Uyar, gerek sosyal medya üzerinden gerekse yüz yüze yapılan iletişimde insanların birbiri ile siyasi polemiğe girmesinin doğru olmadığını vurguladı. Başkan Uyar, bu dönemde kışkırtıcı söylemlerin olabileceğini hatırlatarak, "İnsanları kutuplaştırmanın bir mantığı yok. Kutuplaşma, bu ülke insanının hak etmediği bir kavram. Önemli olan normal zamanda vatandaşlarımızın birbirinin yüzüne güler yüzle ve çekinmeden bakması. Seçimler gelip geçici. Dostluklar ve arkadaşlıklar ise kalıcı. Bu düstur ile hareket etmek, şuurlu davranmak öncelikli esastır" diye konuştu.

AYRIŞTIRICI SÖYLEMLERE MALZEME OLUNMAMALI

Ülkenin beka sorunu olduğunu ifade eden ve İYİ Parti'nin bu sorunu çözmek için kurulduğunu aktaran İYİ Parti Konya İl Başkanı Avukat Orhan Tulukçu da seçmenlere uyarılarda bulundu. "Gün birlik ve beraberlik günüdür" diyen Tulukçu, daha sonra şunları kaydetti: "Bütün kırgınlıkların, küskünlüklerin bir kenara bırakılması gerekiyor. Küçük hesapların peşine düşmek kimseye kesinlikle bir şey kazandırmaz. Kışkırtıcı söylemlere sebebiyet verecek ortamlara, ifadelere mahal verilmemeli. Ayrıştırıcı söylemlere malzeme olunmamalı. Milletin iradesi ile oynamak isteyenlere karşı herkesin sorumluluk üstleneceği bir dönemden geçiyoruz. Hoşgörüsüzlüğe ve tahammülsüzlüğe yer yok."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum