Ova'yı dolu vurdu!

Ova'yı dolu vurdu!

Konya Ovası'nda sağanak yağış sonrası görülen sel ve dolu, kuraklık nedeniyle zaten zor durumda kalan üreticiyi büyük sıkıntıya soktu. Hasar tespit çalışmaları sürüyor. Yağış nedeniyle hasata da ara verildi

Konya genelinde etkili olan sağanak yağış, birçok bölgede sele neden oldu. Yağışla birlikte bazı yerlerde dolu da etkili oldu. Sel ve dolu tarım arazilerini vurdu. Binlerce dekarlık ekili alan sular altında kaldı. Dolu arpa, buğday, kavun, karpuz ile pancar tarlalarına zarar verdi. Karapınar, Çumra ve Bozkır ilçelerinde etkili olan sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi. Çumra'nın bazı mahallelerinde yaklaşık yarım saat aralıksız yağan sağanak ve dolu, Karakışla, Hasanoba, İslik, Çiğil, Uzunkuyu, Yenikuyu, Kayacık mahallelerindeki ekili alanlara zarar verdi. Bozkır'da 15 dakika boyunca etkili olan dolu nedeniyle ilçeye bağlı mahallelerdeki tarım arazileri zarar gördü.

HASAR TEPSİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İlçelerde ziraat odaları ve ilçe tarım müdürlüğü ekipleri tarafından hasar tespit çalışmaları başlatıldı.

Konya Ovası bu yıl yeterli yağış almadı. Kuraklık etkili oldu. Yağış azlığı nedeniyle çiftçi zor günler geçirdi. Bazı arpa ve buğday tarlalarına biçer bile girmiyor. Birçok çiftçi de ürün olmadığı için ekili arazisini sürdü. Önceki gün de etkili olan sel ve dolu ise çiftçinin belini büktü, üreticinin zararını ikiye katladı. Kara kara düşünen çiftçiler devletten destek istiyor.

ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, sel ve dolunun büyük hasara neden olduğunu söyledi. Çalış, "Özellikle Karapınar ve Ereğli bölgesinde ciddi sıkıntı var. Nisan ayında da dolu görülmüştü. O dönem çiftçinin zararı telafi etme şansı vardı. Tarlayı sürüp yeni ürünler ekenler oldu. Ancak şimdi telafi şansı yok. Sadece silajlık mısırda yenilenme durumu olabilir. Tarım sigortasını yaptıranlar zararlarını telafi edebilir. Sigortanın önemi ortaya çıktı. Çünkü yüzde yüze varan kayıplar var. Birçok üretici şimdi 'keşke sigorta yaptırsaydım' diyecek. Zor bir süreçten geçiyoruz" dedi.

ÇİFTÇİNİN ZARARI YÜZDE YETMİŞİ GEÇTİ

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner de, zararın büyük olduğunu söyledi. Bölgede hasar tespit çalışmalarının başladığını belirten Üner, sel ve dolunun bölge çiftçisini zora soktuğunu ifade etti. Üner, "Dolu birçok noktada etkili oldu. Dolunun görüldüğü ekili arazilerde zararın yüzde 70 olduğunu tahmin ediyoruz. Bazı yerlerde zarar daha büyük" sözlerini kullandı.

EKİNLERİN YARISINA BİÇER GİRMEDİ

Son yağışların buğdayın kalitesini düşüreceğini de ifade eden Üner, "Bölgemizde hasat daha 10 gün önce başladı. Buğday biçimleri yeni başlamıştı. Yağışlardan sonra buğday renk atar. Doğal olarak kalitesi ve fiyatı da düşer" diye konuştu. Geçen yıla göre yağışlarda yüzde 40 oranında düşüşün olduğunu hatırlatan Üner, kuraklığın etkili olduğunu belirterek, "Kıraç alanların yarısına biçer girmedi. Biçer giren ekinlerden ise dekar başına 50 ila 150 kilo verim alındı. Kıraça göre sulu araziler yine fena değildi" şeklinde konuştu. 

BUĞDAY FİYATI BEKLENTİNİN ALTINDA

Hükümet tarafından açıklanan buğday taban fiyatının ise beklentinin altında kaldığını dile getiren Üner, şunları söyledi: "910 lira taban fiyat verildi. Konya Borsası'nda ekmeklik buğday bin lira civarında alınıyor. Fiyat olarak ekmeklik buğday bu yıl ayak altına düşmez. Rekoltede ise ortalama yüzde 20 düşüş bekleniyor. Tarım açısından iyi bir yıl geçirmedik. Bütün olumsuzluklar üst üste geldi. Ereğli de de aynı sıkıntı var."

BORÇLULUK HAD SAFHADA

Devletin çiftçiye destek vermesini isteyen Üner, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu yıl 200 dekarlık ekinden bir römork ürün alan var. Biçer parasını ödemeyen var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na konuyla alakalı bir rapor gönderdik. Borçların ertelenmesi, faizlerin ise silinmesi gerekiyor. Sulama sezonu kuraklık nedeniyle bu yıl erken başladı. Su kuyuları 24 saat çalışıyordu. Elektrik kullanımı fazlaydı. Maliyetler de arttı. Elektriğe de sık sık zam yapılıyor. Mısır destekleri de hala dağıtılmadı. Borçluluk da had safhada. Üretime ve üreticiye destek verilmeli, maliyetler ise düşürülmeli."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.