Ova'da çubukla su arıyor

Ova'da çubukla su arıyor

Konya'da birçok kişi elinde tel ve çatak çubuk veya dut dalıyla suyun izini sürüyor. Konya Ovası'nda dolaşırken, elinde bir çatal çubuk ve ağaç dalıyla su kaynağı arayan birine rastlamak mümkün.

Konya'da birçok kişi elinde tel ve çatak çubuk veya dut dalıyla suyun izini sürüyor. Konya Ovası'nda dolaşırken, elinde bir çatal çubuk ve ağaç dalıyla su kaynağı arayan birine rastlamak mümkün. Konya Ovası'nda geçimini çiftçilikten sağlayan birçok kişi yılın belli dönemlerinde su arıyor. Kimi çiftçiler jeoloji mühendislerinden yardım alıyor kimileri de geleneksel yöntemlerle su bulan kişilere başvuruyor. Mühendisler makinelerden yardım alırken, birçok kişi de çatal çubuk yöntemini kullanıyor. Birçok kişi çatal ve çubukla su kaynaklarının yerini tespit ediyor.

İLGİNÇ BİR YÖNTEM KULLANIYOR

Çatal ve çubukla su tespit edenlerden biri de Ramazan Yeniyayla. Uzun yıllardan beri çubukla su arayan Yeniyayla, bir saat gibi kısa bir sürede su bulabiliyor. Eline bir çubuk alan Yeniyayla, arazide su arıyor. Bu yöntemle çok yerde su bulmuş. Sulu tarıma geçmek isteyenler ona başvuruyor. Asırlardır Anadolu'da kullanılan ilginç bir metotla yer altı suyun yerini tespit ediyor. Üstelik bu işlemi kısa bir süre içerisinde yapıyor. Yeniyayla, iş karşılığında ise hiçbir ücret talep etmiyor. Yıllardır suyun izini süren Ramazan Yeniyayla, suyun yerini kolayca tespit edebildiğini belirtiyor.

SU KAYNAĞINI KOLAYCA TESPİT EDİYOR

Yeniyayla, "Suyun bulunduğu alanlar beni çekiyor. Su kaynağına yaklaştığımda içimde bir ürperme oluyor. Elektrik çarpmış gibi oluyorum. Konya yer altı su kaynakları noktasında hayli zengin. Kaynaklar tükeniyor. Ancak hala kaynaklarımız var. Çiftçiler sondajla su çıkarıyor. Biz de onlara yol gösteriyoruz. Bu şekilde birçok tarlada su çıkarttık. Sayemde sulu tarıma geçen çok sayıda çiftçi var. Onlar mutlu olunca bende mutlu oluyorum. İnsanları mutlu etmeyi seviyorum" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.