Ova hızla kuraklaşıyor

Ova hızla kuraklaşıyor

Konya Kapalı Havzası iklim değişikliği ve insan temelli etkilerden dolayı kuraklaşıyor

Konya Kapalı Havzası iklim değişikliği ve insan temelli etkilerden dolayı kuraklaşıyor. Uzmanlar ise modern tarımsal sulama sistemlerine geçişin hızlandırılması ve iklime uygun tarımınn yaygınlaştırılması gerektiğini söylüyor

Tarımsal üretimin yoğun bir şekilde yapıldığı Konya Kapalı Havzası’nda su kaynakları giderek azalıyor. Dünyada, bölgesel ve ülkesel iklim değişiklikleri yaşanıyor. Kuraklık sadece Konya'yı değil İç Anadolu Bölgesi'nin tamamını tehdit ediyor. Kuraklık tehdidine karşı çeşitli önlemler alınırken, tarımsal sulamadaki su israfının da önüne geçilmesi için çalışmalar sürüyor. Konya Ovası'nda modern sulama sistemlerinin kullanımı yaygınlaşırken, daha az su tüketen ürünlerin ekimi teşvik ediliyor.

KURAKLIK ANADOLU COĞRAFYASININ KADERİ

KOP Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Türkiye'de belirli periyodlar halinde kuraklığın yaşandığını belirterek, “Anadolu'da geçmişte bazı zamanlar çok aşırı soğuk bir periyod olurken, bazen de çok kurak dönemler yaşanmıştır. Kuraklık Anadolu coğrafyasının kaderi olmuştur. Kuraklık sadece Türkiye de değil dünyanın birçok bölgesinde yaşanıyor. Amerika'nın bazı bölgelerinde kuraklıktan dolayı ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kuraklık sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunudur. Önemli tarımsal alanlarda kuraklık var” dedi. Konya'da bu yıl yağışların çok yeterli olmadığını dile getiren Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, “Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı yeterli stoklar bulunduğunu ve kuraklık krizi ortaya çıkarsa bu yıl için etkilenmeyeceği bildirdi. Çıkan ürünlerle böyle bir sorunmayacak. Biz kuraklık konusunda hazırlıklı olmalıyız. Daha az su tüketen ürünlerin ekimini yaygınlaştırmalıyız. Ayçiçeği bunların başında geliyor. Ayçiçeği hem kazandıran hem de az su tüketen bir bitki. Ayrıca çiftçimizi basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı konusunda teşvik etmeliyiz” diye konuştu.

KONYA'DA KURAKLIĞA DOĞRU BİR EĞİLİM VAR

Türkiye'de 30 yıldır mevcut iklimlerin değişitğini söyleyen Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Fetullah Arık, “Konya'da 8-10 yıldır iklim değişikliği kendisini hissettiriyor. Bu yıllar içerisinde periyotlar halinde bir yıl yağışlar iyi olurken, diğer bir yıl yağışlar azalıyor ve kuraklık kendisini hissettiriyor. Genel olarak bu yıllar içerisinde Konya'da kuraklığa doğru eğilim gösteren bir iklim değişikliği ortaya çıkıyor. Kuraklık değerlendirilirken metrekaraye düşen yağış miktarı ön planda tutulur. Konya Kapalı Havzası'na 1 metrekareye yaklaşık 320 milimetre yağış düşüyor. Ülke genelinde ise 1 metrekareye düşen yağış miktarı 640 milimetre, bazı dönemlerde ise 1000 milimetre oluyor. Tabloya baktığımız zaman Konya, ülke genelinin yarısı kadar yağış alıyor. 2009-2011 yılları arasında havzaya düşen 1 metrekareye düşen yağış miktarı 400 milimetrenin üzerindeyken, 2012 ve 2013 yıllarında 300 milimetrenin altına düşmüştür. Bu durum Konya'nın çölleşeceğini işaret ediyor. Umuyoruz ki, bu durum sadece 8-10 yıllık bir süreci kapsar” dedi.

TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ

Kuraklığın getireceği etkiyi azaltmak için önlemlerin alınması gerektiğini belirten Arık, “Vatandaşlar suyu tasarruflu kullanmalı. Göksu'dan su geliyor, ama taşıma suyla değirmen dönmez. Tarımda sulama yapılırken israf edilen su için önlemler alınmalı. Salma sulama yerine, basınçlı sulama yöntemi tercih edilmeli ve bu doğrultuda çiftçi yetkileler tarafından denetlenmeli. Mısır ve pancar gibi, fazla su isteyen ürünlerin üretimi gözden geçirilmeli. Bölgede şeker fabrikaları var. Bunun bilincindeyiz, ancak kuraklığa karşı hazırlıklı olabilmek için bu ürünlerin üretimi için verilen kotalar da gözden geçirilmeli. Mısır ve pancar gibi ürünler dışardan alınmalı” önerilerinde bulundu.

Tarımda sulama yapan çiftçinin ne kadar su kullandığını bilmediğini dile getiren Arık, “Çiftçi sulamada ne kadar su kullandığını kullanılan elektirikten tahmin etmeye çalışıyor. Vatandaşın kuyusundan ne kadar su kullandğını bilebilmesi için, Devlet Su İşleri planlama yapmalı. Örneğin kullanılan suyun miktarını belirtecek sayaçlar yapılabilir. Vatandaş ne kadar su kullandığını bilmediği için fazla su kullanıyor. Yonca eken çiftçi yoncaların üzeri tamamen suyla kaplanana kadar sulama yapıyor. Bu da su israfına yol açıyor. Su kaynaklarına yönelik tarım projesi geliştirilip, uygulanması gerekiyor. Yer altı suyu, ihtiyaçları bir yere kadar giderir” diye konuştu.

ADEM DEMİREL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.