Ova, 2015'te suyla buluşacak

Ova, 2015'te suyla buluşacak

KOP kapsamında yapımına başlanan baraj ve tünel çalışmaları bir bir tamamlanıyor. Projelerin tamamlanmasıyla 2015 yılının sonlarına doğru Konya Ovası KOP'tan gelecek suyla buluşacak

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen geziyle Konya Ovası Projeleri (KOP) kapsamında tamamlanmış ve yapımı devam eden projeler yerinde incelendi. Geziye Vali Muammer Erol, DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, kurum müdürleri, baraj inşaatlarının yapımını üstlenen firma yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Gezi kapsamında Mavi Tünel İçme Suyu İsale Hattı (Konya-Çumra 3. Merhale Projesi), Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı, Bozkır Barajı ve Afşar Barajı inşaatları ile Bağbaşı Barajı'nda incelemeler yapıldı. DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, geziye katılanları çalışmalar hakkında bilgilendirdi. DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, “Bağbaşı Barajı tamamlandı. Göksu derivasyonunda ise çalışmalar sürüyor. Bozkır Barajı bu yıl sonunda, Afşar Barajı önümüzdeki yıl sonunda tamamlanacak. 2015'in sonunda bütün projeler tamamlanacak ve Ova'ya su aktarılmış olacak” dedi. Uzun, “Bugün, 2. Abdulhamit Han tarafından başlatılan sulama çalışmalarının 100. yılındayız. İlk sulama kanalı 1913 yılında tamamlandı. 1914 yılında faaliyete geçti” diye konuştu.

SULAR 2015'TE OVA'YA AKTARILACAK

Uzun, Bağbaşı Barajı’nda depolanacak suyun, Mavi Tünel ile Göksu Havzası’ndan Konya Kapalı Havzası’na derive edileceğini ve Konya Ovası tarımına ilave su imkanı sağlanmış olacağını ifade etti. Uzun, Bağbaşı Barajı’nın Göksu Nehri’nin sularını Mavi Tünel’e derive eden, regülatör ve depolama maksatlı kilit ünite olduğuna işaret etti. Bağbaşı Barajı'nın Göksu Havzası’nda inşa edilecek Afşar ve Bozkır barajlarının sularını iletim kanalı vasıtasıyla toplayarak, Mavi Tünel’e verilmesini sağlayacağını dile getirdi. Uzun, projelerin tamamlanmasıyla 2007 yılında temeli atılan ve 23 Aralık 2011 tarihinde iki ucu törenle birleştirilen 17 kilometre 34 metrelik Mavi Tünel vasıtasıyla Bağbaşı, Bozkır ve Afşar Barajları'ndan toplam 414 milyon metreküp suyun Konya Havzası'na aktarılmasının hedeflendiğini ifade etti.

KANAL VE REGÜLATÖR TAMAMLANIYOR

AHİ Kanalı ve Mavi regülatörü ile ilgili bilgi veren Uzun, “Kanal, mavi regülâtöründen Hotamış Depolaması'na kadar uzanan bir hatta yer almaktadır. Konya Kapalı Havzası ve Beyşehir; Akdeniz Bölgesinde Göksu havzasının yukarı kesimini içine almaktadır. Proje sahasının başlıca su kaynakları Mavi Tünel çıkışından sonra, Mavi Tünel Hidroelektrik Santralında türbinlenen sular, Çarşamba Çayı, Beyşehir gölü ve ara havzalardan gelen akımlardır. Mavi tünelinden gelen 36 metreküp su ile mavi regülatörünün de üstünde bulunduğu B.S.A (Beyşehir-Suğla-Apa) Kanalı akımlarını da alacak olan Mavi regülatörü; Toplamda 70-25 metreküp saniye debiyi Apa Hotamış İletim Kanalı ile sulama sahalarına ve Hotamış Depolamasına iletecektir. Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalının toplam uzunluğu 125 kilometre olup, bu kanal ile Mavi Regülatöründe çevrilen suların Hotamış depolamasına derivasyonu sağlanmaktadır. AHİ Kanalı hem sulama hem de derivasyon amaçlıdır. İletim kanalının başlangıç debisi 70 metreküp olup, sulama amaçlı ayrılan sulardan sonra Hotamış depolamasına derivasyonu 25 metreküp kapasitededir. Mavi Reğülatör ve AHİ Kanalı toplam 173 bin 150 hektarlık tarım arazisine hizmet verecek bir iletim kanalıdır. Mavi regülatör inşaatı ve mekanik kapak ve teçhizat işleri yüzde 95 oranında tamamlanmıştır. Mavi regülatörde 3 ana vana var. Burası bir taksimat yeri. Sular buradan taksim ediliyor. Çok amaçlı bir projenin kilit noktası. AHİ Kanalı 15 metre genişliğinde ve 5,5 metre yüksekliğinde. Türkiye'nin en büyük kanal inşaatlarından bir tanesi. Bu yıl içinde büyük bir kısmı tamamlanacak. Yüzde 80'i bitirildi” dedi.

BOZKIR BARAJI YIL SONUNDA BİTECEK

Konya Çumra Ovası 3. Merhale Projesi kapsamında yer alan ve Göksu Deresi üzerine kurulan Bozkır Barajı’nın inşaatında gövde dolgusu işi tamamlandı. Baraj yıl sonuna doğru tamamlanacak. Baraj inşaat alanında Bozkır Barajı'yla ilgili bilgi veren Uzun, “Barajda gövde dolgusu geçen yıl sonu itibariyle tamamlandı. Şu an baraj gövdesinin oturmaları da tamamlanıyor. Önümüzdeki haftalarda barajın ön yüz beton kaplamasına başlayacağız. Kaya dolgusu yapıldı. Barajın 4 milyon metreküp dolgu hacmi var. 116 metre yüksekliğinde dev bir baraj. 360 metreküp su depolayacak. Bir kısım yerleşim yerleri sular altında kalacak. Orada yaşayanları mağdur etmemek için diğer kurumlarla çalışmalar yürütüyoruz. Bağbaşı Barajı'nın ardından bu yıl sonunda Bozkır Barajı da tamamlanacak. Baraj sene sonunda su toplamaya başlayacak. Toplam 360,7 milyon metreküp depolama hacmine sahip Bozkır Barajı’ndan yıllık 35,27 milyon KWH enerji üretilmesi ve 168,50 milyon metreküp suyun Bağbaşı Barajı’na aktarılması planlanıyor. 3. Merhale Projesi’nde Afşar Barajı ve Bağbaşı Barajı ile beraber Bozkır Barajı’nın da tamamlanmasıyla toplam 223 milyon 410 bin dekar arazinin sulamasında eksik kalan su ihtiyacı tamamlanacak” diye konuştu.

AFŞAR BARAJI 2015 SONUNDA TAMAMLANACAK

Taşkent'te bulunan Afşar Barajı'nın inşaat alanında çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Uzun, “Göksu derivasyonunun 3. ayağı olan Afşar Barajı'nın gövde dolgusu devam ediyor. Gövde dolgusuna 2013'ün Aralık ayında başladık. Şu an dolgu çalışmalarının yüzde 25'i tamamlandı. Gövde dolgusunun yıl sonunda bitirilecek. Gelecek yılın sonunda baraj inşaatı tamamlanacak. 2015 yılından itibaren Afşar Barajı'ndan ve Bozkır Barajı'ndan Bağbaşı Barajı'na oradan da Ova'ya su aktarılacak. Bulunduğumuz yer Toroslar'ın güney tarafı. Barajın arka vadisinde ise Ermenek Barajı'nın inşaatı tamamlandı. Bu baraj da Konya'ya fayda sağlayacak. Proje kapsamındaki 3 büyük baraj ve 35 kilometre uzunluğundaki 2 tünel, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimat ve gayretleriyle iş bitim süresinden önce tamamlanıyor” ifadelerini kullandı.

BAĞBAŞI BARAJI KİLİT NOKTADA BULUNUYOR

Bağbaşı Barajı hakkında konuşan Uzun, “Projenin kilit noktasında bulunan baraj, yüzde 70 civarında bir doluluk oranına sahip. Bozkır ve Afşar Barajı'ndan sular buraya iletilecek. Baraj, geçen yıl tamamlandı. Su tutuldu. Konya'ya su verebilecek duruma geldi. Barajda, şu an 130 milyon metreküp su depalandı. Diğer barajlarla 414 milyon metreküp suyu Ova'ya aktaracağız. Konya'nın su ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanacak. Konya'nın içme suyu teminat altına alınacaktır. Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel tamamlandı. Göksu derivasyonunda çalışmalar devam ediyor. Bu yıl da bir barajımızı daha bitiriyoruz. Projelerin tamamı 1,5-2 yıl içinde bitirilecek. Ayrıca, bu yıl tarımsal sulamada bir problem olmayacak” şeklinde konuştu.

HOTAMIŞ DEPOLAMASI'NDA SONA GELİNDİ

Gezinin son durağı Hotamış Depolaması oldu. Hotamış Depolaması Projesinde çalışmalar hızla devam ediyor. 2011 tarihinde inşaatına başlanan ve yıl sonunda bitmesi planlanan proje ile Göksu nehrinden çevrilecek olan suların bir kısmı ile sulamadan dönen sular bu tesiste depolanacak. Hotamış Depolaması inşaatı projesinin sedde boyu 26 kilometre olup, yüksekliği ortalama 12 metre.

Çumra sınırları içinde ilçe merkezinin 10 kilometre güney doğusunda eski Hotamış Gölü üzerinde inşa edilen Hotamış Depolaması, Mavi Tünel vasıtasıyla derive edilen Göksu Havzası suları, Beyşehir Gölü taşkınları, Çarşamba Çayı kış akımları ve sulamadan dönen suları toplayıp, sulamaya uygun olarak regüle edilecek.

KERİM ATICI merhabahber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.