ÖTV'ye yeni düzenlemeler

ÖTV'ye yeni düzenlemeler

Motorlu taşıtlardaki ÖTV'de yeni düzenlemeyi de içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Otomobil alacakları ilgilendiren değişiklikler şöyle...

Motorlu taşıtlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) ile ilgili yeni düzenlemeyi de içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

FİYATA GÖRE ÖTV YETKİSİ

Otomobil alacakları yakından ilgilendiren tasarıyla, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle motorlu taşıtlarda bugüne kadar sadece motor hacmine dayalı alınan ÖTV'ye fiyat vb çeşitli gruplara göre de değişiklik getirme hakkı Bakanlar Kurulu'na verildi.

ÖTV'DE ARAÇ ÖZELLİKLERİ BELİRLEYİCİ

Tasarıya göre ÖTV esas alınarak fiyat grubu oluşturma ve oluşturulan fiyat grupları, malın cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye Bakanlar Kurulu'nun yetkilendirilmesi esas alınıyor. Belirlenecek yeni oranlar sıfır ila mevcut seviyenin bir katına kadar artırılabiliyor.
 

BAKAN ÖRNEKLE AÇIKLADI

Maliye Bakanı Naci Ağbal bir örnekle konuya şöyle açıklık getirdi: "Mesela 1600 CC'ye kadar olan araçlarda ÖTV yüzde 45. Acaba sadece motor silindir hacmine bakarak vergi oranı tespit etmek doğru mudur diyoruz? Hepimiz herhalde şunu söylüyoruz, 1600 motor silindir hacmine sahip olsa da öyle fiyat farklılıkları var ki düşük bedel ile o aracı alan kişi, 'ben, aynı silindir hacmi diye niye aynı oranda vergi ödemek durumundayım?' diyor. Sistemi değiştiriyoruz, sistemde araç çeşitliliğini artırıyoruz, vergileme ölçütlerini genişletiyoruz."
 

ÖTV'DE ŞU ANKİ ORANLAR

Mevcut durumda özel tüketim vergisi 1600 CC’ye kadar olan araçlarda yüzde 45, 1600-2000 arası olan araçlarda yüzde 90 ve onun üzerinde olan araçlarda da yüzde 145 olarak uygulanıyor.
 

56 BİN LİRALIK ARAÇ 161 BİNE GELİYOR

Vergi uzmanı Ozan Bingöl'ün hesaplamasına göre sıfır bir ithal araçta vergi yükü şöyle: 
 
Ülkeye giriş fiyatı: 56.000 lira (Avrupa fiyatı yaklaşık 17 bin euro)
 
ÖTV (yüzde 145): 81.200 lira
 
KDV (yüzde 18): 10.080 lira
 
ÖTV'nin KDV'si: 14.616 lira
 
Bayi kârı hariç satış: 161.896 lira
 

SIFIR OTOMOBİL ALIRKEN ÖDENEN VERGİLER

-Gümrük Vergisi
-ÖTV
-KDV
-Taşıt Alım Vergisi
-Motorlu Taşıtlar Vergisi
-Plaka
-Ruhsat
-Noter harcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum