ÖTV’nin sıfırlanması piyasayı rahatlatacak

ÖTV’nin sıfırlanması piyasayı rahatlatacak

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla KDV ve ÖTV'de yeni oran uygulanacak. Yeni karara göre elektrikli ev aletlerinin ÖTV'si 30 Nisan'a kadar sıfırlandı. Bazı mobilyalarda ÖTV oranı 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olacak

Bakanlar Kurulu klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisini (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfırladı. Bakanlar Kurulu kararına göre, ÖTV kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan ve klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, gıda ve meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV'yi 30 Nisan'a kadar sıfırladı. Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan KDV oranı da 30 Nisan'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak tespit edildi.

AÇIKLAMADAN SONRA TALEP ARTTI

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı KDV ve ÖTV kararından sonra vatandaşın beyaz eşyaya çok yoğun bir talep gösterdiğini ifade eden Kolat Pazarlama Satış Sorumlusu Kadriye Alpyürük, "ÖTV'nin düşmesiyle birlikte vatandaşlar son 2-3 gündür beyazeşyaya yoğun ilgili. ÖTV  açıklamasından sonra fiyatlar yüzde 6 oranında düştü. Evlenenler ve evini yenilemek isteyen vatandaşlar ÖTV indirimi fırsatından yararlanıyorlar" dedi.

Bakanlar Kurulu'nun KDV ve ÖTV yeni oranları hakkındasadece kurumsal firmaların bilgilendirildiğini bireysel firmalara bilgilendirme yapılmadığını aktaran Tınmaz Ticaret Satış Sorumlusu Evren Söylemez,"Kararın açıklandığını biz vatandaşlardan öğrendik. Bize ÖTV düzenlemesi hakkında bilgilendirme yapılmadı. Bakanlar kurulunun bize açıklama yapmasını bekliyoruz" eleştirisinde bulundu.

DURUMU İYİ OLMAYAN SPOTA YÖNELİYOR

Sıfır mobilya alma imkanı olmayan ve daha hesaplı fiyata mobilya sahibi olmak isteyen vatandaşların uğrak yeri Spotçular Çarşısı oluyor. Çarşıda sıfır ve ikinci el ürünlerin bulunduğunu ve son zamanda doların yükselmesiyle birlikte spot mobilya eşyalarına vatandaşın daha çok yöneldiğini belirten esnaf Muhammet Polat ise şunları kaydetti:"Mobilya mağazalarının yüksek kira ödemesi, eleman çalıştırması ve mobilyayı sattıktan sonra montajını yapması, satılan ürüne taksit yapması gibi sebeplerle fiyatları yüksek tutmak zorunda kalıyor. Spotçularda böyle masraflar olmadığı için fiyatlarımız piyasanın neredeyse yarısı kadar ucuz oluyor. Spotçular çarşısına genellikle öğrenciler, durumu olmayan vatandaşlar ve cebini düşünen vatandaşlar gelir. Piyasada fiyatların her geçen gün artmasından dolayı vatandaşlarımızı daha uygun fiyatlarla karşılaşacağı Spotçular çarşısı'na bekliyoruz."

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.