Otomobil fabrikası kurmak hayal değil

Otomobil fabrikası kurmak hayal değil

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, "Konya'nın sanayi açısından ciddi bir altyapısı var. Konya'da bir otomobil fabrikası kurmak hayal değil" dedi

BAKANLIK KONYA'YI ÖNDE GÖRÜYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır ile Konya sanayisi, bilim merkezi ve Konya'nın 2023 sanayi hedefleri hakkında konuştuk. Bakanlığın Konya'nın sanayi potansiyelinin farkında olduğunu dile getiren Özalır, "Bakanlığın Konya ile ilgili hedefleri ve birtakım planları var. Yani bakanlık Konya sanayisinin gelişmişliğinin farkındadır" diye konuştu.

22-2.jpg

FABRİKA KURAN FABRİKALARIMIZ VAR

Konya'da takım tezgahları üretiminin olmasının büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Özalır, "Takım tezgahları olarak bilinen fabrika kurabilen makinelerin üretiminin Konya'da yaygın olması, Konya sanayisi açısından büyük bir avantajdır. Yeni sanayi bölgelerimiz yükseliyor. Bu sanayi bölgelerine yoğun bir talep var" ifadelerini kullandı.

 

**Öncelikle Konya sanayisini ele alırsak, diğer illere oranla Konya sanayisi ne konumda?

-İlk olarak şunu belirtmek isterim ki, Konya sanayisinin ciddi bir altyapısı var. Bu altyapı gelecek için bir potansiyel oluşturuyor. Ağır sanayi olarak da TÜMOSAN'ımız var. Konya'yı diğer illere oranlarsak, ülkede sözü geçebilen bir konumda olduğunu söylemek doğru olur. Doğruyu söylemek gerekirse diğer illerde şöyle bir algı var, Konya tarım şehridir. Bu doğru ama eksik bir terim bence. Konya, tarım şehri olmasının yanında bir sanayi şehridir. Bunu makine fuarında da herkes gördü. Bir çok yabancı yatırımcı, firma temsilcisi Konya'ya geldi. Yaklaşık 3 bin 200 tane tescilli sanayi kuruluş vardır Konya'da. İyi bir rakam ancak bununla yetinmemek, daima yeni şeyler üretme hevesi içinde olmalıyız. İstanbul Sanayi Odası(İSO) verilerine göre de ilk 500'de 13 tane firmamız bulunmakta. İkinci 500'de ise 14 tane firmamız vardır. Hızla yükseliyoruz. Umarım bu istikrar hız kesmeden devam eder. Bizim büyük kuruluşlar olarak gördüğümüz, Konya sanayisinin amiral gemileri var. Konya Şeker, PAKPEN, Konya Çimento gibi kuruluşlar ipi göğüsleyen büyük kuruluşlarımızdır. Konya sanayisinden üretilen bir çok ürün ülkenin, hatta ülke dışından bir çok yere gitmektedir. Asıl önemli olan Konya'nın yüz ölçümü ve düz bir alan olması. Bu sanayi açısından göz ardı edilemez bir avantaj sağlıyor. Yani sanayici için, fabrikalar için diğer illerdeki gibi bir yer sıkıntısı burada çekilmiyor. İki tane öne çıktığı sektör var Konya sanayisinin. Makine ve gıda imalatı. Konya üretken bir şehir olmasının ileride çok büyük faydasını da görecektir. Bunların dışında otomotiv- yan sanayi gelişmiştir. Bakanlık da bu anlattıklarımın farkındadır. Bakanlık Konya sanayisinin farkında olup, Konya ile ilgili bir takım plan ve projeleri bulunmaktadır.

22-4---kopya.jpg

**Bakanlığın planlarından bahsetmişken, biraz da Konya'nın 2023 hedefleri hakkında konuşalım. Şu an gelinen süreçte istenildiği yerde mi Konya?

-2023 hedefleri doğrultusunda il müdürlüklerine gönderilen bir takım yazılar var. Bizlere 2023 hedeflerinin ne olduğunu anlatan, bu hedeflere ulaşmak için neler yapılması gerektiği yazan yazılar. Şu anda 9 yıldan az bir süre kaldı. Eğer ki büyük işler başarmak isteniliyorsa 9 yıl gerçekten az bir sayı. Konya olarak şu anda planlanılan yerde olduğumuzu söyleyebilirim. Tabi burada işin içinde özel sektör de var. Adamlar size banane sizin hedeflerinizden derse, herhangi bir yaptırım uygulayamayız. Bu yüzden bakanlığın da bizlere hep söylediği gibi, özel sektör ve devlet işbirliğine önem verilmesi gerekiyor. Özel sektöre bu hedeflere ulaşmak için nelerin yapılması gerektiğini söylüyoruz. Burada işin içinde üniversiteler de var. Üniversitelerle de işbirliği içindeyiz ve sürekli bir fikir alışverişindeyiz. Biz istiyoruz ki özel sektör ilerlesin. Devlet kendi imkanları ile ilerler. Sempozyumlar düzenliyoruz, üniversitelerden hocalarla. Devlet adına konuşmak gerekirse şu anda Konya 2023 hedeflerinde istenildiği yerdedir.

**Peki geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Bilim Merkezi'nin şehre ne gibi katkıları olacaktır?

-Bilim Merkezi'nin en önemli özelliği TÜBİTAK destekli olması, diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye'de Tubitak destekli bir bilim merkezi sadece Konya'da var. Özellikle gençler ve öğrenciler için bulunmaz bir fırsattır, Bilim Merkezi. Bilim Merkezi'nin öncelikli amacı bilimi sevdirmektir. Büyükşehir Belediyesi'nin bunu kendi imkanları ile yapmış olması ise ayrı önem katıyor projeye. Konya'nın tanıtımına da katkı sağlayacaktır. Özellikle üniversitelerin yararına olan bir proje hayata geçirildi.

 

10 NUMARA TEHLİKE

**Konya'da 10 numara yağın kullanımı son dönemde arttı. Kullanımı yasak olmasına rağmen neden önüne geçilmiyor?

-10 numara yağın mazot olarak kullananlar genelde turizm şirketleri. Ancak 2012'de satışı da kullanımı da yasaklandı. Çünkü ciddi derecede tehlikeli bir yağ. Biz bunun kullanımı konusunda her hangi bir denetim uygulayamayız. Eğer ki bizlere dilekçe ile bir şikayet gelirse, işte x plakalı araç 10 numara yağ kullanıyor diye bir ihbar gelirse biz de ona göre hareket eder, depodan bir numune almak suretiyle kontrolünü yaparız. Bunun dışında Valiliğimiz 10 numara yağın kullanımı ve denetimi konusunda bir karar alabilir. Vatandaşlarımızı tehlikeli olduğu konusunda bilgilendirebilir. Bizim, şikayet olmadığı sürece denetim yapacak bir yetkimiz yok.

 

SANAYİDE AÇIK YOK DÜŞÜK ÜCRET VAR

**Sanayideki eleman açığına değinirsek, ciddi anlamda sıkıntı yaratacak bir eleman açığı var mı Konya'nın?

-Konya'da büyük bir iş sirkilasyonu var. Ben dışarıdan geldiğim için söylüyorum, sürekli birileri işe giriyor- çıkıyor. İşsizliğin en az olduğu bölgelerden birisi Konya'dır. Konya'da işsizliğin tam tersi bir sıkıntı var. Kalifiyeli eleman açığı. Ben bu açığın kalifiyeli eleman bulamamaktan dolayı değil, kalifiyeli elemanlara verilen düşük ücretlerden dolayı olduğunu düşünüyorum. Sanayide çalışmak zor bir iş. Ben daha önce özel sektörde de çalıştığım için bilirim. Düşük ücret konusuna gelecek olursak, çok sayıda o işi yapabilecek insan olduğu için ücret de düşüyor. Ücret düşünce de kalifiyeli elemanlar o işe girmek istemiyor. Dolayısıyla bir açığın olduğu söyleniyor ancak bence sorunun asıl kaynağı düşük ücrettir. Yani dört veya iki yıllık üniversite mezunu genç birisi gelip de orada o ücrette çalışmak istemez. Demek istediğim, sorunu çözmek istiyorsak bu konuya yoğunlaşmamız gerekiyor.

 

**Konya imar açısından hızla gelişen ve büyüyen bir şehir olduğunu görüyorsunuz. Her yerden binalar yükseliyor. Diğer yandan da zamanında şehrin dışında olan sanayiler, şehrin ortasında kaldı. Sanayilerin taşınması gibi bir gündeminiz var mı?

-Dediğiniz gibi şehrin genelini ilgilendiriyor. Yani sadece bizim şunu şuraya koyalım demekle olacak bir iş değil. Belediyeler, sanayiciler ve sanayi bölgelerinin yönetim kurulu başkanları ile ortaklaşa alınacak bir karar. Ayrıcı büyük bir karar aslında. Bir sanayi bölgesinin yerini değiştirmek kolay değil. Ancak herkes sanayilerin şehrin ortasında olduğunun farkında. Konya'da hava kirliliği oluşturduğunu da gerek gözlemliyoruz gerekse de hava kirliliğinin ne derecede olduğunu haberlerden takip etme şansımız oluyor. Bunun bilincindeyiz ancak dediğim gibi imkansız gibi gözükmese de zor bir proje. İş burada asıl belediyelere düşüyor. Belediye başkanlarımızın alacağı kararlar doğrultusunda ilerlemek gerekiyor. Zor, fakat hayata geçirildiği takdirde şehre çok faydalı bir proje olacağı kanaatindeyim.

 

OTOMOBİL FABRİKASI NEDEN OLMASIN?

**Konya'da bir otomobil fabrikası kurmak bir hayal mi? Size Konya bunu başarabilir mi?

 

-Şartlar ne olursa olsun imkansız olarak bakılmaması gerekiyor. Nasıl diğer şehirlerde başka firmaların da olsa otomobilleri üretiliyor ise Konya neden üretmesin? Otomotiv parçası, ustası olarak Konya'nın ciddi bir altyapısının olduğunu daha önce söylemiştim. Gerekli şartlar sağlandığı taktirde neden olmasın? Ben bu konuda karamsar olunmamasından yanayım. Hedefimizi yüksek tuttuğumuz takdirde, Konya ağır sanayide önemli adımlar atabilir.

 

**Konya'nın bir sanayi şehri olduğunu söylediniz. Diğer illere kıyasla Konya'nın Organize Sanayi Bölgelerinin sayısı yeterli midir?

-OSB'ler talebe göre yapılır. Eğer sanayicilerden bir talep olursa bu sayı yükseltilir. Konya'nın OSB sayısını yeterli olarak görüyorum. Konya'da il genelinde şu anda tane OSB bulunmaktadır. Diğer illere oranla çok çok yeterli bir sayı olarak değerlendiriyorum. Bakanlığımızın bizlere verdiği yönetmelikler doğrultusunda biz tekliflere göre hareket ediyoruz.

RÖPORTAJ: BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

 

Uğur Özalır Kimdir?

1965 Hatay doğumlu. İlk ve orta öğretimini Hatay'da tamamladıktın sonra İstanbul Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden 1987 yılında mezun oldu. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, kendi işini kurma kararı kaldı. 1992'de devlet memurluğu görevine başladı. 2002 yılında o zamanki adıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Hatay İl Müdürlüğü'ne atandı. Daha sonra kendi isteğiyle ayrıldı ve şube müdürü olarak görev yaptı. 2012 yılında ise Bakanlığın isteği üzerine şimdiki adıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Konya İl Müdürlüğü'ne getirildi. Halen bu görevde devam etmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum