Otomobil alacaklara bir kötü haber daha

Otomobil alacaklara bir kötü haber daha

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve döviz kurlarındaki artışların ardından 2014 model otomobil fiyatlarının zamlanması nedeniyle yılın ilk çeyreğinde talebin yöneldiği ikinci el araçların bedelleri de arttı..

Ellerinde geçen yıldan kalan stokları bu yılın ocak-mart döneminde eriten ikinci el oto galericileri, piyasadan zamlı topladıkları kullanılmış Otomobilleri 1-2 bin lira yüksek fiyatla satmaya başlayınca yeniden talep düşüşüyle karşılaştı.

İkinci elin fiyatı da arttı, talep düştü

Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada talebin, yılın ilk çeyreğinde ÖTV zammı ve döviz kurlarındaki artışlar yüzünden ciddi oranlarda zam gören sıfır otomobiller yerine "ikinci el"e yöneldiğini söyledi.

Bu süreçte ikinci el oto pazarında son yıllarda görülmemiş bir hareketlilik yaşandığına dikkati çeken Hazar, "Elimizde uzun süredir bekleyen, biriken tüm stokları yılın ilk çeyreğinde erittik. Bu araçların fiyatları da düşük olduğu için büyük talep gördü ancak geçmişten kalan stoklar tükenince işler değişti" dedi.

Hazar, normal koşullarda ikinci el otomobil piyasasında hareketliliğin ilkbahar mevsiminde daha yoğun olduğunu ve haziran ayına kadar sürdüğünü dile getirdi. Stokları tükenince piyasadan araç topladıklarına işaret eden Hazar, "Satmak için aldığımız ikinci el araçlar bize 1-2 bin lira zamlı geldi. Kaçınılmaz olarak zamları fiyatlarımıza yansıttık. Tabii talep, ilk çeyreğe göre yüzde 60-70 düştü. Yani ikinci el piyasasında tatlı dönem kısa sürdü. Elimizdeki stokları erittik ama zamlı aldığımız kullanılmış araçları satmakta zorlanıyoruz" ifadesini kullandı.

Sıfır otomobillerde de benzer durum yaşanıyor

Rasim Hazar, ikinci el otomobil piyasasındaki seyrin, sıfır otomobillerde yaşanan sürece benzediğine değindi. ÖTV zammı ve döviz kurlarındaki artış sonrası 2014 model otomobillerin satışında ciddi bir kırılma olduğunu ve pazarın daraldığını vurgulayan Hazar, buna karşı bayilerin yılın ilk çeyreğinde daha çok zamlardan etkilenmeyen 2013 model araçları sattıklarını bildirdi.

Bayilerin de 2013 model araç stoklarını büyük oranda erittiğini aktaran Hazar, "Şimdi bayiler de 2014 model araçları satmakta güçlük çekiyor. Çünkü geçen yılki fiyatlarda karşılaştırıldığında fiyat makası önemli ölçüde açılmış durumda" değerlendirmesinde bulundu. Hazar, bir süre önce kullanılmış otomobil satın almayı planlayan tüketicilere, "ellerindeki stoklar bittiğinde fiyatların değişeceği, bu nedenle hızlı karar vermeleri" konusunda uyarıda bulunduğunu ve bu öngörülerinin gerçekleştiğini belirtti.

Döviz ve altın fiyatlarındaki oynaklığın da piyasayı olumsuz etkilediğini kaydeden Hazar, tüketicilerin özellikle fırsatları kolladığını ancak mevcut durumlarını koruma eğiliminin ağır bastığını sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.