Otogara sığındılar!

Otogara sığındılar!

Dondurucu soğuklardan korunmak isteyen bazı evsizler Konya Otogarı'nı mesken tuttu.

Evsizler bugünlerde yaşam mücadelesi veriyor. Geçen yıl 2 evsiz donarak ölmüştü. Şef-Kat Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, "Ölümlerin olmaması için yetkililer önlem almalı" dedi

Konya'yı etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle sokakta kalan vatandaşlar zor günler geçiriyor. Dondurucu soğukların etkili olduğu bugünlerde evsizler sığınacak yer arıyor. Evsizlerin bir kısmı soğuktan korunmak için Otogar'a sığınıyor. Mehmet Güler ve soyadını öğrenemediğimiz 'Bekir' isimli vatandaş Otogar'da kalan evsizlerden. Terk edilmiş mekanlar, kullanım sıklığı az olan içi çöküntü alanları da evsizlerin barınma alanları arasında bulunuyor. Diğer illerde bazı belediyeler, dondurucu soğuklarda evsizlerin barınma ihtiyaçlarını gecici de olsa karşıladı. Ancak Konya'da bu yönde bir çalışma yok. Evsizler adeta kaderine terk edildi. Evsizlere bugün itibariyle kucak açan yok. Geçen yıl Konya'da 2 evsiz donarak hayatını kaybetmişti. Bu üzücü hadiselerin bir daha yaşanmaması için duyarlı vatandaşlar yetkilileri göreve çağırıyor.

EVSİZLER BANKLARDA YATIYORLAR

Uzun süredir gidecek yeri olmadığı için Otogar'da kalan Mehmet Güler isimli vatandaş, "Burası bizim evimiz oldu. Benim gibi burada kalan 7-8 kişi daha var. Genelde gece saatlerinde buraya geliyoruz. Evsizler gündüz şehre dağılıyor. Gece buraya sığınıyor. Yolcuları rahatsız eden yok. Herkes kendi halinde. Benim gidecek bir yerim yok. Banklarda yatıyoruz. Gidecek bir yerimiz olsa burada kalır mıyız? Kim burada kalmak ister? Zor durumdayız" dedi.

GEÇEN YIL 2 EVSİZ ÖLMÜŞTÜ

Evsiz ve şiddet mağdurlarına yardım eden Şefkat-Der'in Genel Başkanı Hayrettin Bulan, evsizlerin yaşam savaşı verdiğini belirterek, yetkililerin bir an önce evsizlere bir bina tahsis etmesini istedi. Geçen sene sokakta yaşayan 2 kişinin donarak öldüğünü hatırlatan Bulan, "Bu üzücü hadiselerin tekrarlanmaması için önlem alınmalı. Bu konuda Konya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi duyarsız kalıyor. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, evsizler için bir bina yapacağının sözünü verdi. 7 yıl oldu bir adım atılmadı. Bu bizim bir utancımız. Diğer illerde evsizler geçici olarak bazı yerlere alınıyor. Bütün kurumlar olumsuz yanıt veriyor. Mevlana şehrinin yöneticilerinin böyle davranması bizi üzüyor. Acilen evsizler gecici bir yere alınmalı. Bu bir spor salonu, bir yurt binası ya da bir misafirhaneler tahsis edilebilir. Belediyenin eline çok sayıda özel idare binası geçti. Bunlardan birini tahsis edebilir. Evsiz insanlara sırt dönülüyor. Konya'da 500 civarında evsizimiz var. Gizli evsizler de var. 300 kişilik bir yurt ihtiyacı karşılar. Otogar'a sığınıyorlar. Üstü başı düzgün evsizler de var. Sokakta kalan mülteciler de var. Onların da misafir edilmesi lazım. Bütün evsizlere kucak açmalıyız" diye konuştu.

EVSİZLER SIĞINACAK LİMAN ARIYOR

Evsizlerin sığınacak bir liman aradığını belirten Bulan, "Bize evsizlerden çok sayıda telefon geliyor. Kimsenin kendilerine yardım etmediğini ifade ediyorlar. Bizde onları diğer illere yönlendiriyoruz. Türkiye'nin en ufak ilçelerinde bile bugünlerde evsizlere yardım eli uzatılıyor. Antalya'da belediye bir otel kiraladı. Şef-kat Der'in erkek sığınma evi 2 yıldır faaliyette değil. Bizim de bir yerimiz yok. Binamız ekenomik imkansızlıklar nedeniyle kapandı. Dolayısıyla evsizlerin bugünlerde Konya'da sığınacağı bir liman yok. Bu konuda duyarlı davranılmalı. Herkes empati kurmalı. Bir an önce evsizlere bir ev açılmalı" şeklinde konuştu.

2 EVSİZE YARDIM ETTİK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Atilla Şirin de, "Evsizlere yönelik bugüne kadar bir çalışmamız yoktu. Bundan sonra konuyu gündemimize alacağız. Valilik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortak hareket ediyoruz. Duyarlı davranışından dolayı Merhaba Gazetesi'ne teşekkür ediyorum. Haberinizin ardından Otogar'da 2 evsize yardım ettik. Diğerlerine de yardım edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KURUMLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VAR

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İzzet Güneş ise, "Bütün mağdurların yanında olmak zorundayız. Bütün kurumların yükümlülükleri var. Evsizleri tespit ediyoruz. Sokakta kalanların büyük bir kısmı kurumların yardımını kabul etmiyor. Poşetli Dede de, bunlardan bir tanesiydi. 3 kez Huzur Evi'ne almak için işlem yaptık ama o istemedi. Kazada hayatını kaybetti. Ülke gündemine oturdu. Dolayısıyla suçlu aramamak lazım. Kurumlarda kimseyi zorla tutamayız. Yardım talebinde bulunanlar kurumlarımıza yerleştiriyoruz" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum