Otobüsler Pert!

Otobüsler Pert!

Kış mevsiminin etkili olduğu günden bu yana Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait eski ve yeni otobüsler çok sayıda trafik kazasına karıştı. Otobüslerin bu kadar çok kazaya karışması bakım ihmali iddialarını ve şoförlerin yetersizliğini gündeme getirdi

Son zamanlarda belediye otobüslerinin karıştığı trafik kazalarının sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Belediyeye ait hem yeni hem eski otobüsler defalarca kazalara karıştı. Kazalarda can kaybı dahi yaşandı. Özellikle karlı havalarda belediye otobüsleri buz pateninde kayar gibi kayıyor. Kaza yapan otobüslerde kış lastiği ve zincir gibi önlemler alındığı görülmezken, lastiklerin trafiğe çıkmaya uygun olmayan kabak lastikler olduğu da dikkatlerden kaçmadı. Otobüslerin yanı sıra otobüs şoförleriyle de ilgili çok sayıda şikayet geliyor. Şoförlerle yolcular zaman zaman tartışma içerisine giriyor. Özellikle bazı otobüslerin sefer saatlerini geciktirmesi yüzünden yolcular ve şoförler arasında tartışma çıkıyor.
 
1.20150218113330.jpg
 
CAN KAYBI BİLE YAŞANDI
En son geçtiğimiz hafta bir otobüs Kur'an kursunun bahçesine girdi. Kazada 1 kişi hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı. Kaza yapan otobüslerde kış lastiği ve zincir gibi önlemler alındığı görülmezken, lastiklerin trafiğe çıkmaya uygun olmayan kabak lastikler olduğu da dikkatlerden kaçmadı. 1.5 ay önce etkili olan yoğun kar yağışında pek çok otobüs yollarda kalmış, yollarda kalan otobüsleri vatandaşlar itekleyerek kurtarmaya çalışmıştı. Yine aynı yağışta çok sayıda otobüs kayarak evlere ve duvarlara çarparak durabilmişti. Bugün de yağışın etkisi ile pek çok otobüs kayarak kaza yaptı.
 
 
BAKIMLAR İHMAL EDİLİYOR
1.5 ay önce önce yağan yoğun kar yağışında pek çok otobüs yollarda kalmış, yollarda kalan otobüsleri vatandaşlar itekleyerek kurtarmaya çalışmıştı. Yine aynı yağışta çok sayıda otobüs kayarak evlere ve duvarlara çarparak durabilmişti. Bugün de yağışın etkisi ile pek çok otobüs kayarak kaza yaptı. Vatandaşların en çok şikayetçi oldukları konulardan biri de şoförler. Belediye otobüslerini çok hızlı kullanan şoförler zaman zaman da vatandaşlarla münakaşa içerisine giriyor. Kaza yapan otobüslerin lastikleri bazı duyarlı vatandaşlar tarafından fotoğraflanıp sosyal medyada paylaşıldı. Lastiklerin dişlerinin kalmadığı, hatta bazısının yarıldığı gözlenirken vatandaşın can güvenliğinin ihmal edildiği gözler önüne serildi. Belediye otobüslerinin lastiklerindeki bu görüntü, otobüs bakımlarının yapılmadığı yorumlarına neden oldu. Vatandaşlar, onlarca can taşıyan bu otobüslerin bu şekilde hizmet vermemesi gerektiğini belirterek, "Otobüslerin bakımları yapılmıyor. Lastikler kabak. Bu otobüsler bu şekilde servise nasıl çıkarılıyor, şaşırıyoruz. Görülüyor ki vatandaşın can güvenliği tehlikeye atılıyor.” şeklinde konuştu. Bazı vatandaş otobüslerin lastik bakımlarının dışında iç bakımlarının da zaman zaman ihmal ettiğini ifade etti.
 
10917259_510895965719211_8012927591155347626_o.jpg
 
 
POLİS NEDEN KONTROL ETMİYOR?
Öte yandan otobüslere uygulanan çifte standart ise dikkat çekiyor. Araçlarda kış lastiği, zincir ve lastik diş yeterliliği trafik polisi ekipleri tarafından kontrol edilirken otobüslerde kontroller yapılmıyor. Dişi kalmamış, kabak, hatta yarılma noktasına gelmiş lastiklerle çalışan belediye otobüsleri, yollarda vatandaşın can güvenliğini tehlikeye atıyor. Vatandaşlar polisin otomobillerde uyguladığı denetimleri belediye otobüslerinde de uygulamasını ve bakımsız otobüslerin trafiğe çıkmasına izin vermemesini talep ediyor.  Otobüslerdeki bakımsızlıkların üzerine şoför hatası da eklenince kazalar kaçınılmaz oluyor. Seferlere zamanında çıkmayan bazı şoförler, açıklarını kapatmak için yüksek hız yapıyor. Yüksek hızla otobüs kullanımı nedeniyle özellikle yaşlı olanlar ve ayakta yolculuk edenler rahatsız olurken kaza riski nedeniyle vatandaşın can güvenliği tehlikeye giriyor. Sefer vakitlerine dikkat etmeyen şoförler nedeniyle vatandaşlar soğukta beklemek zorunda kalırken gecikmelerle ilgili şoförler ve vatandaşlar arasında tartışmalar yaşanıyor. Bazı şoförlerin keyfi olarak yolcu almamaları da geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Şehir merkezi istikametinde seyir eden otobüsler  arkasından gelen otobüsü bahane ederek yolcu almıyor. Bu duruma isyan eden vatandaşlar “İşaretle binmek istediğimizi ısrarla belirtmemize rağmen bazı şoförler işgüzarlık yaparak durmuyor. Arkadaki otobüsü işaret ediyor. Arkadaki otobüs istediğimiz güzergahtan gitmiyor. Bunu hiç düşünmüyorlar. Mağdur oluyoruz” şeklinde konuştu.
 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum