Oto kiralamacılarda seçim durgunluğu

Oto kiralamacılarda seçim durgunluğu

Araç kiralama sektöründe durgunluk yaşanıyor. Seçim süreci ve henüz gurbetçilerin tatil için memleketlerine gelmemesi kiralık araç sektörünü olumsuz etkiledi

Konya’da çok sayıda oto kiralama şirketi bulunuyor. Yaz ayları oto kiralamacıların en çok iş yaptığı ay olarak biliniyor. Bu yıl Haziran ayında seçimlerin olması oto kiralamacıları olumsuz etkiledi. Seçimden dolayı vatandaşlar düğünleri ve tatilleri erteledi. Seçimin bitmesinin ardından işlerin açılmasını bekleyen oto kiralamacılar, gurbetçilerin memleketlerine gelmesinin de sektörü olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyor. Oto kiralama şirketleri Temmuz ayından itibaren işlerin artacağını belirtiyor.

TEMMUZ’DA YOĞUNLUK BEKLİYORUZ

Seçimlerden dolayı vatandaşın henüz tatile çıkmadığını söyleyen Sılam Oto Kiralamanın sahibi Kazım Arıtürk, kiralık araç sezonun bu sebeple henüz açılmadığını söyledi. Arıtürk, “Seçimlerden dolayı vatandaşlar tatillerini ertelediler. Daha henüz gurbetçiler gelmedi. Yurtdışında okullar geç kapandığı için gurbetçilerin Temmuz ayından itibaren Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz. Düğünler henüz tam anlamıyla başlamadı. Seçimlerin bitmesi ile birlikte düğün sezonu açılacak. Bizim sezonumuz Temmuz ayından sonra başlar” dedi.

KİRALIK ARAÇ FİYATLARI YÜKSELDİ

Döviz kurunda yaşanan artış sıfır araç fiyatlarını da etkiledi. Sıfır araç fiyatlarının yükselmesi oto kiralama işi yapanların maliyetlerini artırdı. Kiralık araç fiyatlarında bu yıl yüzde 10 civarında artış olduğunu belirten Arıtürk, fiyat yükselişini maliyetlerin artmasına bağladı. Arıtürk, “Kiralık araçların fiyatları maliyet artışına bağlı olarak yükseldi. Sıfır araç fiyatları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 oranında yükseldi. Geçtiğimiz yıl 70 bin lira olan araç bu yıl 90 bin liraya çıktı. Durum böyle olunca bizlerin maliyeti de yükseldi. Kiralık araç fiyatları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 zamlandı. Ancak yine de fiyatların çok yüksek olduğunu söyleyemeyiz. Seçimin bitmesi ile ekonomik dengelerin tekrar oturmasını bekliyoruz” diye konuştu.

DİZEL VE EKONOMİK ARAÇ TERCİH EDİLİYOR

Müşterilerin ekonomik ve dayanıklı araçları tercih ettiğini söyleyen Arıtürk, bu sebeple ellerinde müşteri odaklı araçları bulundurduklarını söyledi. Arıtürk şu şekilde konuştu: “Kiralık araba çeşitlerinde bulunan çeşitlilik vatandaşların tercihlerini etkiliyor. Ekonomik ve güvenli araç kiralamak isteyen vatandaşlar araçları araştırarak kiralıyor. Müşterilerimiz dizel ve ekonomik olan araçları tercih ediyorlar. Benzinli ve LPG’li araçlar çok fazla tercih edilmiyor. Durum böyle olunca bizlerde araç filomuzu sürekli yeniliyoruz. En çok tercih edilen araçlarımızın başında Fiat Egea ve Ford Focus geliyor. Fiat Egea aracımızın günlük kiralama bedeli şuan 130 lira. Ford Focusu ise 170 liradan kiraya veriyoruz.”

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.