OTANTİK AVİZE

OTANTİK AVİZE

OTANTİK AVİZE

 

                Geçmişten günümüze aydınlatma için kullanılan araçlar değişiklik göstermiştir bu süreç gaz lambası ile başlamış olup florasan ile devam etmiştir. Günümüzde ampuller bu eski tarz aydınlatma araçlarının yerini almıştır. Ampuller de şıklık ve zarafet konusunda yeterli olmadığı için yerini yavaş yavaş avizelere bırakmaya başlamışlardır.  Bu bağlamda avizeler de daha çok dekorasyonu tamamlayıcı türde oldukları için çok çeşitlilik ve farklılık göstermektedir.

                Sözlük anlamına bakıldığında aydınlatmak için kullanılan tavana asılan araç olarak geçen avize, günümüzde aydınlatmanın çok ötesine geçmiştir. evlerimizde odanın ortasına asılmış ve aydınlatmadan ziyade süs için de kullanılmaya başlanmış bir araçtır. Şıklığın ve zarafetin simgesi almış avizelerde çok çeşitli modellemeler yapılmaktadır. Modelleme esnasında farklı dekoratif malzemeler ve yöntemler kullanılmaktır. Yapılış yöntemi ve üretim safhası detaylı incelendiğinde büyük farklılıklar göstermektedirler.  Artık eşyalar gibi olup evimizin mobilyasına göre bile avize almakta ve kullanmaktayız. Avizemiz odamızla kombin içinde olmalı gibi bir düşünce vardır.

                Farklı Tarzlar

                Herkes artık evinin eşyalarına göre odasındaki uyumla harmanlayarak değişik avize modelleri seçmektedir. Bu seçimler doğrultusunda da her tarz ev için farklı üretime sunulmaktadır. Tasarım aşamasından geçen avizeler üretim için fabrikalarda veya el tezgahlarında işlenir. Akabinde de evlerimizde kullandığımız avizeler ortaya çıkar. Günümüzde bu sektör o kadar gelişim göstermiştir ki her tarza ve zevke uygun avize bulabilirsiniz.

                Avizelerin farklı desenlerde, farklı malzemelerden üretilmiş ve farklı şekillerde bir sürü modellemeleri vardır. Örneğin şekil itibari ile şapkalı avize veya karpuz avizeler vardır. İşleme veya tarz açısından incelersek taşlı avize, cam avize, eskitme avize modelleri vardır. İsteğe bağlı olarak da metal avize, , kumandalı avize ve ledli avize modelleri vardır. Birçok farklı tarza ve dekorasyona uygun avize vardır.

                Günümüzde özellikle dağ evlerinde veya normal evlerde bulunan şark köşesi gibi zevk için tasarlanan odalar mevcuttur. Bu tarz evler veya odalar için en uygun olan avize modelleri el yapımı avizelerdir. Otantik tarzda da yapılabilen el yapımı avizeler özellikle şark köşesi için özel olarak dizayn edilip üretilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum