Ösym Başkanlığı Gazetelerdeki Açık Mektuba Cevap Verdi

Ösym Başkanlığı Gazetelerdeki Açık Mektuba Cevap Verdi

ÖSYM Başkanlığı, kurum tarafından yapılan sınavlarda sorduğu her bir sorunun farklı zamanlarda çok sayıda akademisyen tarafından titizlikle hazırlanıp, denetlendiği açıkladı. Bu çalışmaya rağmen bazı soruların, sınav sonrasında...

ÖSYM Başkanlığı, kurum tarafından yapılan sınavlarda sorduğu her bir sorunun farklı zamanlarda çok sayıda akademisyen tarafından titizlikle hazırlanıp, denetlendiği açıkladı. Bu çalışmaya rağmen bazı soruların, sınav sonrasında adayların verdikleri cevapların analizi ve bilim kurullarının görüş ve tavsiyeleri ile ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından iptal edildiğini belirten kurum, "Ancak, sürekli değişerek gelişen ve tıp gibi son derece geniş bir alanda farklı yorum ve bakışlara dayanılarak çoğu zamanda umulmadık biçimde mahkemeler tarafından iptal edilen sorular da olmaktadır. Bu durumlar, ÖSYM tarafından adayları asla mağdur etmeyecek biçimde yönetilmektedir." açıklamasında bulundu.

    Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ‘Gazetelerde yer alan asılsız iddialar’ başlıklı bir açıklama yaptı. Bugün bazı günlük gazetelere ilan vererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu yanıltıcı mahiyette açık mektup yazan bir grup ismin, ÖSYM'yi ağır suçlamalarla töhmet altında bırakacak ifadeler kullandığı belirtilen açıklamada, “Son 4 yıl içinde geliştirmiş olduğu sınav sistemi, güçlendirilmiş insan kaynağı ve günün koşullarında modernize edilmiş teknolojik altyapısı ile ÖSYM, yapmış olduğu her işlemi saniyesi saniyesine kontrol altına almış ve her saniyenin hesabını verebilecek duruma gelmiştir.” denildi.

    ÖSYM'nin sınavlarında sorduğu her bir sorunun farklı zamanlarda çok sayıda akademisyen tarafından titizlikle hazırlanıp, denetlendiği belirtilen açıklama da, “Buna rağmen bazı sorular, ortaya çıkan ve çoğu zaman da esasa taalluk etmeyen ancak mutlak adalet bakımından gerekli olduğu düşünüldüğünden, sınav sonrasında adayların verdikleri cevapların analizi ve bilim kurullarının görüş ve tavsiyeleri ile ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından iptal edilmektedir. Ancak, sürekli değişerek gelişen ve tıp gibi son derece geniş bir alanda farklı yorum ve bakışlara dayanılarak çoğu zamanda umulmadık biçimde mahkemeler tarafından iptal edilen sorular da olmaktadır. Bu durumlar, ÖSYM tarafından adayları asla mağdur etmeyecek biçimde yönetilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

    İlanda yer alan ve iddiadan ibaret gerçek dışı bazı hususların incelendi, ÖSYM sınavlarına giren ve isteyen her adayın, sınavda kendi kullandığı soru kitapçığını, cevap kağıdını ve kendisine ait cevap anahtarını inceleyebildiği vurgulanan açıklama da şu ifadeler yer aldı: "ÖSYM hiç bir zaman adaylara, iddia edildiği gibi, soruları ezberle demez, Veri tabanında değişiklik yaparak herhangi bir kişiye sağlanacak haksız bir kazanç, karşılığında ağır cezaları gerektirmektedir. Bu ve benzeri düzenlemeler 6114 sayılı Kanunda açıkça yer almıştır. ÖSYM hiç bir adaya asla haksız kazanç temin etmez. Söz konusu ilan, ticari malzemesi giderek tükenen bir TUS hazırlık dershanesinin organizasyonu olup asla itibar edilmemelidir. Hele ki ‘tüm adaylar adına’ açıklama yapıldığı iddiası tam karşılığı ile gerçek dışı ve gülünçtür. Mezkur dershanenin bu saldırılarını yönetmekle görevli olduğu sosyal medya paylaşımlarından anlaşılan, listede ismi bulunan, dershane idarecisi kişinin, bu dershaneye bir şekilde bağlı kişileri organize etmek suretiyle infial ve aynı zamanda reklam amaçlı böylesi bir girişimde bulunduğu açıktır. Kaldı ki, ÖSYM’nin oluşturduğu teknik altyapı sayesinde malum dershane sahibi olarak tanınan diğer bir kişinin de eski bir tarihte başkasının yerine sınava girdiği tespit edilmiş, ancak başlatılan soruşturma zaman aşımı dolayısıyla akim kalmıştır."

    Açıklamada ÖSYM’nin sadece hak edene hak ettiğinin verilmesini gerçekleştirmek amacıyla sınav güvenliğinden taviz vermeksizin ölçme kalitesini korumaya yönelik faaliyetlerinden asla vazgeçmeyeceği ve Türkiye için olabilecek en güvenilir sınav sistemini sürdürmeye devam edeceği hatırlatıldı.

    SON 6 TUS SINAVINDA 55 SORU İPTAL EDİLDİ

    Bugün bazı gazetelere TUS ve DUS sınavına giren tüm doktor ve diş hekimleri adına 38 kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hitaben bir ilan verdi. 14 Eylül günü TUS ve DUS sınavına giren bir grup doktor ve diş hekimi oldukları belirtilen ilanda, bir yıldır ÖSYM’nin yaptığı sınavların soruları ve doğru cevapların kanunen bir yasaklama olmamasına rağmen açıklamadığı belirtildi.Soru ve cevaplar açıklanmadığı için bazı sorunların ortaya çıktığı anlatılan ilanda, “Olası hatalı soruları tespit edip itiraz etme ya da mahkemeye gitme imkanımız kalmıyor. İdare mahkemeleri soruların orijinalini sunmadan açılan davaları kabul etmiyor. ÖSYM isteyen adaylara müracaat doğrultusunda soruları ve kendi cevap anahtarını söyleyeceğini söylüyor ama önce müracaat etmemiz sonra haber beklememiz gerekiyor. 15-20 günden önce haber gelmiyor. Ayrıca en son çıkan torba yasadaki madde ile ÖSYM sınavları için dava açma süresi 10 günle sınırlandırıldı. Bu şartlarda dava için 10 günlük süre geçtiği gibi sınav sonuçları ve yerleştirmeleri hızla emri vaki yaparak açıklanıyor. Geçmişte açılabilmiş davalarda ise 1,5 yıl sonunda sorular iptal edilmiş ve yerleştirmeler yeniden yapılmıştı.” ifadeleri yer aldı.

    2009-2014 yılları arasında 6 TUS sınavında ÖSYM’nin itiraz sonucu 39 soruyu iptal ettiği vurgulanan ilanda şöyle denildi; "Aynı sınavlarda 16 soru İdari Mahkeme tarafından iptal edildi. 10 sorunun iptali için mahkeme devam ediyor. Her sınavda bu kadar hatalı soru varken soruların açıklanmaması nasıl izah edilebilir ki?Lütfen bu ülkede gerçekten ve hızlı şekilde adaletin temini için yardım edin. ÖSYM soruları istediğinde yayınlayabilir. Kanun yasaklamıyor. Sadece ısrarla sadece yüzde 10 bazen de yüzde 20’sini yayınlama kararı alıyor ve bunu şeffaflığın göstergesi olarak ifade ediyor. Oldu-bittiye getirilip sınav sonuç yerleştirmeleri açıklanırsa adaletsizlik olacağından, artık komediye son vermek için soruların ÖSYM tarafından açıklanması hususunda ilginizi bekliyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.